Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψηλοί τόνοι απέναντι στην Ευρώπη

Νέες συλλήψεις στελεχών του HDP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Αγκυρα συνεχίζει να διατηρεί ψηλά τους τόνους απέναντι στη Δύση, στο φόντο των αντιλαϊκών σχεδιασμών που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία επιταχύνουν στη Μέση Ανατολή. Το Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «η Ευρώπη, στο σύνολό της, υποθάλπει την τρομοκρατία» υποστηρίζοντας ότι το PKK δρα «ελεύθερα και άνετα στην Ευρώπη», αλλά και ότι η Δύση χορηγεί όπλα στους Κούρδους αντάρτες.

«Δεν μ' ενδιαφέρει αν με πουν δικτάτορα (στη Δύση) ή οτιδήποτε άλλο. Από το ένα αυτί θα μπει, από το άλλο θα βγει. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου», τόνισε ο Ερντογάν, ενώ και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών περνούν από μία «εύθραυστη» φάση, κατηγορώντας ως «ρατσιστές» όσους ζητούν «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πάντως, ο Τσελίκ πρόσθεσε πως Τουρκία - ΕΕ πρέπει να οικοδομήσουν «ισχυρούς δεσμούς» και δεν πρέπει να ανασταλούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν εννιά ακόμα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, λίγο αφού διατάχτηκε και η προφυλάκιση των ηγετών του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ που είχαν συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή. Σε συνδυασμό και με την προφυλάκιση των στελεχών της αντιπολιτευτικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», δόθηκαν νέες αφορμές για αντιδράσεις στη Δύση, όπου η καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων στην Τουρκία αξιοποιούνται στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και «παζαριών». Μεταξύ άλλων, έγιναν και διαδηλώσεις Κούρδων κατά των διώξεων των στελεχών του HDP, π.χ. στο Παρίσι με συνθήματα όπως «σταματήστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή».

Την ίδια στιγμή, στην ίδια την Τουρκία, το HDP ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει τις νομοθετικές του προσπάθειες», με εκπροσώπους του κόμματος να εξηγούν αργότερα ότι το κόμμα δεν θα αποχωρήσει από το κοινοβούλιο, αλλά οι βουλευτές δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ της Τουρκίας. Η επίθεση αποδόθηκε στο ΡΚΚ και πολλοί τη συνέδεσαν και με την αλλαγή του δημάρχου της ομώνυμης πόλης στην επαρχία, μετά την «απομάκρυνση» του προηγούμενου εκλεγμένου δημάρχου εξαιτίας κατηγοριών ότι διασυνδέεται με «τρομοκρατικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ