Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινοβουλευτικές πιέσεις για τη διαπραγμάτευση ενόψει Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο αρμόδιος υπουργός για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), Ντέιβιντ Ντέιβις, απέρριψε, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, την αποκάλυψη των διαπραγματευτικών άσσων ή την άσκηση πιέσεων σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όταν (και εάν...) ξεκινήσει το παζάρι αναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ. Δέχτηκε τον εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι οι στρατηγικές θέσεις της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση θα είναι η διατήρηση των νομοθετικών εξουσιών του βρετανικού κοινοβουλίου, η επαναφορά του ελέγχου των βρετανικών αρχών στον τομέα της μετανάστευσης, η διατήρηση της «ισχυρής συνεργασίας ασφαλείας» με την ΕΕ και η θέσπιση σχέσεων με την ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί «η όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη», μετά τη διαπραγμάτευση, πρόσβαση της Βρετανίας στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα πετύχει καλό αποτέλεσμα εάν γίνει από την 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων ή την περίπου 900μελή Βουλή των Λόρδων. Απέρριψε, επίσης, την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «θα ενθάρρυνε εκείνες τις δυνάμεις εντός ΕΕ που θέλουν να επιβάλουν απίθανους, δύσκολους, όρους (στο Λονδίνο), ώστε να μεταπείσουν τη γνώμη του βρετανικού λαού».

Ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να αναμένεται σε περίπου 10 βδομάδες (αρχές Γενάρη) η νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε σχέση με το εάν έχει η κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο την αρμοδιότητα ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μετά την έφεση κατά της πρώτης απόφασης του ύπατου δικαστηρίου της χώρας που κατέθεσε την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση... Σε άλλο σημείο, δήλωσε «άγνοια», όταν κλήθηκε να σχολιάσει χτεσινό ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που προέβλεπε ως πιθανή μία ενδιάμεση συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ κατά τη διετή φάση διαπραγμάτευσης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. (Ωστόσο, παρόμοιο ρεπορτάζ είχε χτες και η εφημερίδα «Γκάρντιαν», που σημείωνε τις πιέσεις υπουργών προς την Τερέζα Μέι, με στόχο την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα σε νομικό, εμπορικό, χρηματοπιστωτικό επίπεδο...

Τέλος, ο Ντέιβιντ Ντέιβις τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, σαν μορφή άσκησης πίεσης υπέρ της θέσης της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες «δεν θα άλλαζαν ούτε κόμμα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Ο εκπρόσωπος των Εργατικών για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Brexit, Κέιρ Στάρμερ, σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ (κάτι που θα μπλόκαρε τη δυνατότητα της Βρετανίας να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες, εκτός ΕΕ), προσθέτοντας, από την άλλη, ότι οι Εργατικοί δεν θα μπλοκάρουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ντάμιαν Γκριν, απέρριψε, επί του παρόντος, οποιοδήποτε ενδεχόμενο να αναθεωρήσει (προς τα πάνω) τα προνοιακά επιδόματα (που τσεκούρωσε η κυβέρνηση του προηγούμενου Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον) ακόμη και στην περίπτωση που ο πληθωρισμός ανέβει κατά 2,5%, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων.

Επίσκεψη Μέι στην Ινδία

Τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί από χτες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επιχειρώντας να προετοιμάσει, όπως λένε οι αναλυτές, την επόμενη μέρα της αποχώρησης από την ΕΕ. «Θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει ο πιο δραστήριος, ο πιο παθιασμένος πρωταθλητής των ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, απευθυνόμενη σε ομάδα βιομηχάνων στο Νέο Δελχί. Ο εντοπισμός των σημείων σύγκλισης ανάμεσα στο Λονδίνο και το Νέο Δελχί «δεν απαιτεί να περιμένουμε μέχρι να έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.

Πάντως, στη συνάντηση με τον ομόλογό της, Ναρέντα Μόντι, της τέθηκε το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για την είσοδο Ινδών στη Βρετανία, ωστόσο η ίδια δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα, αν υπάρξουν επιστροφές Ινδών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και έπειτα μπορεί να δεχθεί «φωτισμένους νέους επιστήμονες».

Ταυτόχρονα, ο Λίαμ Φοξ, υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, που συνοδεύει την Μέι θα είχε συνάντηση με την Ινδή ομόλογό του, Νιρμάλα Σιταραμάν. Μία συμφωνία ελευθερίου εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι το επιδιωκόμενο, ωστόσο είναι φανερό ότι αυτό θα απαιτήσει σκληρό παζάρι.

Πάντως, ενδεικτικό των προετοιμασιών που κάνει και η ινδική αστική τάξη είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Hindustan Times», που σημειώνει ότι η «μετά Brexit Βρετανία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη το εμπόριο με την Ινδία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ