Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κορυφώνεται η εκλογική μάχη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ενδοαστική κόντρα κλιμακώνεται στις ΗΠΑ ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψηφίους του κεφαλαίου, τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, με τις έρευνες του FBI σε βάρος της τελευταίας να επηρεάζουν μέρος του εκλογικού σώματος και δη των αναποφάσιστων. Επίσης, τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πολύ αμφίρροπο το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Τραμπ εστίασε χτες τον προεκλογικό του αγώνα στη Φλόριντα, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει τον κρίσιμο αριθμό εκλεκτόρων που δίνει η συγκεκριμένη πολιτεία, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης του. Επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος της Χ. Κλίντον, πως σε περίπτωση που εκλεγεί θα βυθίσει τη χώρα σε συνταγματική κρίση, λόγω της έρευνας που εκκρεμεί σε βάρος της από το FBI. Παράλληλα, το επιτελείο του προσπάθησε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τη ρατσιστική οργάνωση λευκών Αμερικανών Kου Κλουξ Κλαν (KKK), χαρακτηρίζοντας «αποκρουστικό» το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της οργάνωσης «Τhe Crusader», που ήταν ταυτόσημο με το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ: «Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά»... Ο Τραμπ, σε ανακοίνωσή του, σημείωσε πως η οργάνωση δεν εκπροσωπεί «τους δεκάδες Αμερικανούς ψηφοφόρους που είναι σήμερα ενωμένοι πίσω από την προεκλογική εκστρατεία μας».

Η Χίλαρι Κλίντον, από την άλλη, επικέντρωσε τις προεκλογικές εμφανίσεις στης στην Αριζόνα, επιδιώκοντας να πάρει την πολιτεία από τους Ρεπουμπλικάνους. Προσπάθησε να αποκρούσει τις πιέσεις από τον αντίπαλό της, θυμίζοντας στους ψηφοφόρους τα σεξιστικά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος σε βάρος γυναικών και μειονοτήτων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν φοβάται την έρευνα του FBI. Οι Δημοκρατικοί επίσης ζητάνε από το FBI να ερευνήσει τις σχέσεις Ρωσίας και Τραμπ.

Στο πλευρό της Κλίντον, πάντως, είναι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χτες παραίνεσε ιδιαίτερα τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους να την τιμήσουν με την ψήφο τους, όπως τίμησαν τον ίδιο στις προεκλογικές αναμετρήσεις του 2008 και του 2012, επαναλαμβάνοντας ότι εάν θέλουν να συνεχιστεί το «έργο του» θα πρέπει να επιλέξουν «έναν ομοϊδεάτη υποψήφιο».

Στο μεταξύ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τρεις κομητείες της Βόρειας Καρολίνα παραβίασαν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και προχώρησαν στις διαγραφές χιλιάδων (κυρίως Αφροαμερικανών) ψηφοφόρων με αμφιλεγόμενα κριτήρια, όπως την πιθανή αλλαγή κατοικίας τους μεταξύ κομητειών της ίδιας πολιτείας. Αυτά ενώ απομένουν σήμερα πέντε μέρες μέχρι τις εκλογές...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ