Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει αναβολή του δημοψηφίσματος

ΡΩΜΗ.--

Το «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα της 4ης Δεκέμβρη στην Ιταλία εμφανίζεται στις περισσότερες από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να προηγείται του «ναι» κατά 2 με 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που στην αρχή συνέδεε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την παραμονή του ή όχι στην κυβέρνηση, εμφανίζεται τώρα πιο ...«συγκρατημένος», ενώ ενδεικτική είναι και η συζήτηση που φαίνεται να έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο αναβολής του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΣΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση θα εξέταζε ένα (πιθανό) αίτημα της αντιπολίτευσης για αναβολή του δημοψηφίσματος, εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω των πρόσφατων σεισμών. «Η κυβέρνηση δεν θα καταθέσει αίτημα για να καθυστερήσει το δημοψήφισμα, αλλά αν αυτό προερχόταν από τη μεριά της αντιπολίτευσης καθυστέρησης, θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει μια τέτοια υπόθεση...».

Βέβαια, ειδικά με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν απώλειες για το κυβερνητικό «στρατόπεδο», η αντιπολίτευση μοιάζει απρόθυμη να ανασύρει τέτοιο ζήτημα. Σε ανακοίνωσή του, το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα 5 αστέρων» καλεί την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να εκμεταλλευτεί τα θύματα του σεισμού για τους πολιτικούς της στόχους». Αντίστοιχα, η «Φόρτσα Ιτάλια» χαρακτήρισε «τρελή και ανεύθυνη» μια αναβολή, ενώ και η «Λίγκα του Βορρά» έκανε λόγο για «απαράδεκτο και μη εφαρμόσιμο» αίτημα.

Πάντως, ο Αλφάνο φέρεται να επισήμανε πρόσφατα ότι «όσοι ψηφίζουν "όχι" μόνο και μόνο για να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης αυτής, πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει σε περίπτωση επικράτησης του "όχι"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ