Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ενδοαστικές κόντρες εν εξελίξει

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Αυξάνονται οι ενδοαστικές κόντρες στη Νότια Αφρική μ' ένα επιπλέον στοιχείο, την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες της πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης «Αρχής Προστασίας του Κράτους», Θούλι Μαντονσέλα, κατά του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Η Μαντονσέλα προτείνει πως θα πρέπει να διοριστεί επιτροπή έρευνας υψηλόβαθμων δικαστικών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν και σε ποιο βαθμό ο Πρόεδρος της χώρας, υπουργοί και στελέχη κρατικών εταιρειών όπως ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού ESKOM, Μπράιαν Μοφέτε, ενέδωσαν στις πιέσεις των δισεκατομμυριούχων αδελφών Γκούπτα (ινδικής καταγωγής) προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να ευνοηθούν παίρνοντας εργολαβίες του Δημοσίου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στον κύκλο «επιρροής» των αδελφών Γκούπτα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντες βαν Ρούγεν, ο υπουργός Ορυκτών Πόρων, Μοσεμπέντζι Ζουάνε, η υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων, Λιν Μπράουν, όλοι στο επιτελείο του Ζούμα.

Χτες, επίσης, στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια έγιναν διαδηλώσεις κυρίως από κόμματα της αντιπολίτευσης (ανάμεσα στα οποία και οι σοσιαλδημοκράτες λεγόμενοι «Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας» του Τζούλιους Μαλέμα). Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η διερεύνηση και η αντιμετώπιση κρουσμάτων κυβερνητικής διαφθοράς και η παραίτηση του Προέδρου Ζούμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ