«Επιτυχημένη» κρίνεται η πρώτη δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ από τους κεφαλαιοκράτες, αν και η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα έχει ζημιές και επιφυλάσσεται
Οι αναδιαρθρώσεις στην Ενέργεια συζητήθηκαν αυτήν τη βδομάδα, στο πλαίσιο των συναντήσεων του αρμόδιου υπουργού, Π. Σκουρλέτη, με το κουαρτέτο.
Μεταξύ άλλων, η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει:
-- Την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με την είσοδο σε αυτήν και νέων «παικτών», σε αντιστοιχία με το μοντέλο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλέπεται η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αερίου από τη ΔΕΠΑ, ρυθμιστικές αποφάσεις για τις τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών κ.ά.
-- Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, για την οποία υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης, της ιταλικής «Snam» και της αζέρικης «Socar».
-- Τις διαδικασίες εφαρμογής του ευρωενωσιακού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model) κ.ά. Στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησαν χτες.
Ταυτόχρονα, την περασμένη βδομάδα , ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ, στο «στρατηγικό επενδυτή» τον κινεζικό όμιλο «State Grid», με αντίτιμο 320 εκ. ευρώ.
«Επιτυχημένη» κρίνεται από «παράγοντες της αγοράς» η πρώτη δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που διενεργήθηκε την περασμένη βδομάδα. Η «ικανοποίηση» εκφράζεται για τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στα οποία κινήθηκαν οι τιμές πώλησης, μεταξύ 37,37 έως 37,45 ευρώ/Mwh.
Σε ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ αναφέρεται ότι με τα χτεσινά αποτελέσματα «καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας Ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης». Μάλιστα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνίες και ύποπτα παιχνίδια των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών, τονίζεται ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι η ΔΕΗ «επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».
Υπενθυμίζεται ότι η υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΗ ΑΕ, προχώρησε πρόσφατα σε τεράστια μείωση των τιμολογίων προς την «ενεργοβόρο» βιομηχανία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (θυγατρική του «Ομίλου Μυτιληναίου »).
Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, αυγαταίνοντας τα κέρδη τόσο της ΔΕΗ, όσο και των αμιγώς ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.