Σάββατο 29 Οχτώβρη 2016 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Πιο βαθιά συμμετοχή σε πολεμικούς σχεδιασμούς

Από αριστερά προς τα δεξιά, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο διοικητής της ναυαρχίδας του αμερικανικού 6ου στόλου και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ...περιχαρείς σε δεξίωση πάνω στο πλοίο...
Από αριστερά προς τα δεξιά, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο διοικητής της ναυαρχίδας του αμερικανικού 6ου στόλου και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ...περιχαρείς σε δεξίωση πάνω στο πλοίο...
Σε συνθήκες που οξύνεται η στρατιωτική ένταση ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, κυρίως ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και του στόχου γεωστρατηγικής αναβάθμισης επιδιώκει ενεργά βαθύτερη εμπλοκή και συμμετοχή στους ανταγωνισμούς και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αρχίζουν να παίρνουν χαρακτήρα πολεμικής προετοιμασίας.

«Αναβαθμισμένη» από το δράμα του πολέμου και της προσφυγιάς

Ενδεικτικό το σημείωμα που διακίνησε το Μέγαρο Μαξίμου, πανηγυρίζοντας για την επικείμενη επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα. Υποστηρίζει, εκεί, ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης «θα βρεθεί, ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας» και η «αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου». Οτι «αυτή η εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων παικτών», αναφέροντας π.χ. Ισραήλ, Κίνα, Ρωσία, «τιςπαραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις» και τις ΗΠΑ.

Οπου ως «περιφερειακές εξελίξεις» και «αυξανόμενη αστάθεια» η κυβέρνηση εννοεί την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε μια ευρύτερη περιοχή από Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή ως Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική. Οξυνση που εκδηλώνεται και με πόλεμο π.χ. σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία, με βόμβες, θανάτους αμάχων και αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς. Η, δε, «συνεργασία και επαφές» της είναι τα παζάρια και τα κομπρεμί της με όλους όσοι εμπλέκονται στο δράμα (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ κ.λπ.), βεβαίως πιστή όντας στον ευρωατλαντικό άξονα, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Με ρόλο και έργο στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας

Το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, Τετάρτη και Πέμπτη, δρομολόγησε επικίνδυνες αποφάσεις για ενίσχυση των δυνάμεών του στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με Ρωσία. Αποφάσεις που παίρνονται με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξ ου και κάλεσε και καλωσόρισε, προηγούμενα, στο Αιγαίο τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού και με πραγματική στόχευση τον έλεγχο του πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία. Παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε άλλες, διερχόμενες μονάδες της λυκοσυμμαχίας, διεκδικεί κι άλλα «βρώμικα» καθήκοντα, όπως εκτός από τη Σούδα να παράσχει στις αεροπορικές δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και τις βάσεις σε Καλαμάτα, Καστέλλι Ηρακλείου, Κάρπαθο.

Σημειωτέον, η τέτοια προσφορά βάσεων όπως και η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, πιθανά δεν είναι άσχετες με τους ελιγμούς της τουρκικής αστικής τάξης και τα παζάρια που αφορούν στη χρήση, και από ποιους, της - κρίσιμης για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών - αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ...

Πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση που πέτυχε την παραμονή

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πανηγύρισε που στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε συνέχιση της παραμονής της SNMG2 στο Αιγαίο.

Ο συμμετέχων στη Σύνοδο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Θέλω να συγχαρώ τους Ελληνες στρατιωτικούς και διπλωμάτες στην αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες που κατέληξαν στην επιτυχή στήριξη της ελληνικής θέσης για τη συνέχιση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας (...) η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή (...) έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ των δύο μελών».

Αλλωστε, και στη διάρκεια της Συνόδου, ο υπουργός φέρεται να είπε στους ομολόγους του, στο φόντο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: «Χαίρομαι που μιλάτε για ενότητα στη συμμαχία, αλλά ενότητα είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις από ένα κράτος - μέλος σε άλλο».

Μια ύπουλη προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να ξεπλύνει το βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντάς το ως πλαίσιο όπου μπορούν να διασφαλιστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όταν είναι ακριβώς εκεί όπου εκτρέφεται - αν δεν υποστηρίζεται κιόλας ανοικτά - η τουρκική επιθετικότητα.

Αλλωστε, η λυκοσυμμαχία αντιμετωπίζει τις τέτοιες προκλήσεις με τη γνωστή απαράδεκτη τακτική των «ίσων αποστάσεων», ως «διμερείς διαφορές» που μπορούν να ξεπεραστούν με «διάλογο», ενώ προσεγγίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο εφόσον δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών του.

Εγνοια να μη θιχτούν οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί!

Να καταγραφεί, επίσης, ότι στη διάρκεια της Συνόδου, ο υπουργός, απευθυνόμενος στους ομολόγους του της ΕΕ που οι χώρες τους συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ τούς ζήτησε «να περάσουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις τους ότι δεν μπορεί από τη μία πλευρά το ΝΑΤΟ να ζητά από τις χώρες - μέλη του να ανέρχονται οι δαπάνες για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ, και να συγχαίρει την Ελλάδα για το γεγονός ότι τα καταφέρνει, και από την άλλη οι θεσμοί να ζητούν 20% περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Τοποθέτηση που αντανακλά την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να μπορέσει να ανταποκριθεί, έχοντας τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, στις επικίνδυνες αποστολές που αναλαμβάνει εντός λυκοσυμμαχίας, με εξοπλισμούς, συντήρηση δυνάμεων και υποδομών, στην υπηρεσία βέβαια των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ που ορίζει και το πλαφόν των δαπανών αλλά και τις βασικές τους κατευθύνσεις, με επιλογή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων ή μέσων έναντι άλλων.

Οπως φαίνεται κι από τα παρακάτω...

Ελληνική συμβολή με πλοία και αεροσκάφη στην Κεντρική Μεσόγειο

Συγκεκριμένα: Οι εργασίες της Συνόδου εστίασαν και στο πώς θα προχωρήσει η διασύνδεση της ΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης «SEA GUARDIAN» που σήμερα επικεντρώνει στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΕ «SOPHIA» που ελέγχει την Κεντρική.

Οπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, «μέσα σε δύο εβδομάδες πλοία και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα είναι στην Κεντρική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας την επιχείρηση της ΕΕ στον τομέα αναγνώρισης και επίγνωσης της κατάστασης αλλά και με υλικοτεχνική υποστήριξη (λοτζίστικς)». Διευκρίνισε ότι:

  • Ελλάδα και Τουρκία δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν πλοία στη «SEA GUARDIAN», προς υποστήριξη βέβαια και της «SOPHIA», από τις 7 Νοέμβρη.
  • Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία θα παράσχουν και αεροσκάφη κύρια για εναέριες περιπολίες.
Κατάλογος ΝΑΤΟικών δαπανών

Εδώ ακριβώς εδράζεται και η σπουδή της κυβέρνησης να ξεκινήσει πρόσφατα πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» και «αναβάθμισης» των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P -3Β του Πολεμικού Ναυτικού, καθηλωμένων στο έδαφος από το 2009, με συνολικό κόστος 500 εκατ. δολάρια και εργολάβο την αμερικανική «Lockheed Martin».

Τη σύμβαση είχε υπογράψει το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο γνωστό πλαίσιο συνέχειας του κράτους. Το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος λέγεται ότι θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2017.

Η δαπανηρή αναβάθμιση των αεροσκαφών καλύπτει κατά βάση ΝΑΤΟικές ανάγκες. Αλλωστε, «non paper» που διακινούσε η κυβέρνηση, τον Απρίλη του 2015, ανέφερε:

«Από το 2009 μέχρι σήμερα το ΠΝ έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πού είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος "P -3 " μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ.

Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα C-130, μετά τα... πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια πλοία!

Μετά έγινε το αναμενόμενο. Τη ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη, τα CN-235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με "ΝΑΤΟικό καπέλο" και πηγαίνοντας προς νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO».

Του ΝΑΤΟ που τώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ...«αντιλαμβάνεται» την τουρκική προκλητικότητα!

Συμμετοχή και σε ηλεκτρονικό πόλεμο, πληροφορίες, εκπαίδευση

Από κοντά και η φούρια της κυβέρνησης - όπως φάνηκε την Τρίτη, σε σχετική συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή - να διεκδικήσει μεταφορά της έδρας του Μεικτού Κλιμακίου του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο («Joint Electronic Warfare Core Staff») από τη Βρετανία στη Θεσσαλονίκη. Εργο του είναι παρεμβολές, υποκλοπές, μπλοκάρισμα ραντάρ, τηλεπικοινωνιών και ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδομένων, ό,τι άλλο μπορεί να γίνει στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, η αποτροπή του αντιπάλου από τη χρήση του ή την πλήρη εκμετάλλευσή του.

Το σχετικό μνημόνιο για τη συμμετοχή της χώρας στο Κλιμάκιο επικυρώθηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΑΝΕΛ και Ενωσης Κεντρώων. Αλλη μια απόδειξη της στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων - που κατά τ' άλλα φαγώνονται για να αναδείξουν «διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ τους - όποτε κρίνεται οτιδήποτε αφορά τους στρατηγικούς προσανατολισμούς του ντόπιου κεφαλαίου για στοίχισή του στον ευρωατλαντικό άξονα.

Σημειωτέον, η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε το μνημόνιο διότι θέση της είναι «η αλλαγή δόγματος και η γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσία». Δηλαδή κολεγιά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στοίχιση του λαού πίσω από άλλο αφέντη...

Παραπέρα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στη σύσταση υπηρεσίας πληροφοριών εντός ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική τη συλλογή πληροφοριών, την ανάλυση και ανταλλαγή τους, την κατανόηση υποκλαπεισών πληροφοριών.

Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες, ο Ελληνας ΥΠΑΜ έχει δώσει διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών: «Η Ελλάδα (...) θα συνεργαστεί (...) προκειμένου να ενισχυθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί αυτή τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών»...

Ως μια επιβεβαίωση των παραπάνω ήρθε, μεσοβδόμαδα, ο κατάπλους στον Πειραιά του USS Mount Whitney, ναυαρχίδα του 6ου στόλου του αμερικανικού Ναυτικού (οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική). Μάλιστα, το πλοίο αποτέλεσε και το χώρο της πρώτης δεξίωσης, όπου εμφανίστηκε κι επισήμως ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πίατ, παρουσία και του Ελληνα ΥΠΑΜ. Θυμίζουμε ο Πίατ υπηρετούσε προηγούμενα στη νευραλγική Ουκρανία, ενόσω κλιμακώθηκε το μπαντάρισμα της χώρας από τη Μόσχα στο έτερο, ευρωατλαντικό, ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Οπως δήλωσε σχετικά ο πλοίαρχος της ναυαρχίδας, Κ. Σαρντιέλο, «η συνεργασία και η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ και τα μέλη της συμμαχίας παραμένει ισχυρή, ενισχύεται από τη στενή συνεργασία στη θαλάσσια ασφάλεια, τις ασκήσεις και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Ναυτικού των ΗΠΑ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Δυνάμεων Ασφαλείας».

Τέλος, σε άλλη μια πτυχή της ελληνικής συνεισφοράς στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ο Στόλτενμπεργκ δήλωνε στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ ότι η επιτυχία του «Συνασπισμού» ενάντια στους τζιχαντιστές «έρχεται μέσα από την ικανότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να εργάζονται από κοινού, ικανότητα που αναπτύχθηκε μέσα από δεκαετίες αποστολών και ασκήσεων του ΝΑΤΟ».

Αλλος ένας τομέας που η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί... δάφνες, καθώς πρωτοστατεί στη φιλοξενία και διοργάνωση σημαντικών ΝΑΤΟικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ