Αποψη της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος |
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού», «παρόλο που προωθείται η κατασκευή του Τραμ κατά μήκος της Παραλιακής, το ΥΠΕΧΩΔΕ εμμένει στην κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων στις διασταυρώσεις με τις λεωφόρους Αμφιθέας, Καλαμακίου και Αλίμου. Ετσι η Ποσειδώνος μετατρέπεται εκ των πραγμάτων σε Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας, η οποία αποκόπτει ολοκληρωτικά το Δήμο Αλίμου, αλλά και τους Δήμους Παλαιού Φαλήρου και Ελληνικού από τη θάλασσα. Οι τρεις κόμβοι δημιουργούν ένα αδιάβατο αυτοκινητόδρομο 2 χιλιομέτρων (που αρχίζει 340μ πριν από τη Λ. Αμφιθέας και τελειώνει 500μ μετά τη Λ. Αλίμου) που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα. Σε όλο αυτό το μήκος δεν είναι δυνατή η ισόπεδη διάβαση των πεζών παρά μόνο με φανάρι, γεγονός που καθιστά τους κόμβους άχρηστους».
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η πρόσφατη ειδική χωροταξική έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το θαλάσσιο Μέτωπο της Αθήνας επισημαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό. Δηλαδή, την ανάγκη για την αποφόρτιση της λεωφόρου Ποσειδώνος, γιατί αποτελεί φραγμό ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα. Ακόμα, ο Οργανισμός Αθήνας έχει εκπονήσει μελέτη για τη μετατροπή της Παραλιακής σε λεωφόρο ήπιας κυκλοφορίας, στην οποία αναφέρεται ότι με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα σήμανσης εξασφαλίζεται πράσινο κύμα για τα αυτοκίνητα που κινούνται με π.χ. 60 χλμ. την ώρα. Ετσι είναι δυνατόν να φτάσεις από το Δέλτα στη Βούλα σε 20 λεπτά, κινούμενος με 60 χλμ. την ώρα. Αντίθετα προς τους ισχύοντες πολεοδομικούς σχεδιασμούς και κάθε έννοια κυκλοφοριακού σχεδιασμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες την εργολαβία για την κατασκευή των κόμβων στον Αλιμο, προϋπολογισμού 15,2 δισ. και στις 30 Ιουλίου κατατέθηκαν οι προσφορές των εργολάβων.
Οι τρεις κόμβοι, σε συνδυασμό και με τη διέλευση του Τραμ, καταστρέφουν ολοκληρωτικά την Παραλία Αλίμου, συνεχίζει η ανακοίνωση. «Οι κόμβοι με τις λεωφόρους Αμφιθέας και την Αλίμου καταλαμβάνουν ο πρώτος 11 στρέμματα και ο δεύτερος 6 στρέμματα παράκτιου χώρου, ενώ ο δεύτερος απαιτεί επιπλέον εκτεταμένα μπαζώματα στη θάλασσα. Στον τρίτο κόμβο με τη λεωφόρο Καλαμακίου ταπεινώνεται τμήμα της παραλιακής λεωφόρου, η οποία όμως αποκτά 10 (!!!) λωρίδες κυκλοφορίας από τις 6 που έχει σήμερα. Αυτή η κατασκευή αναγκάζει το Τραμ να μετατοπιστεί προς τη μεριά της θάλασσας με εκτεταμένες προσχώσεις. Το σύνολο των έργων καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Μαρίνας Αλίμου, του πρόσφατα κατασκευασμένου δημοτικού πάρκου και της παιδικής χαράς, των δύο δημοτικών ελεύθερων ακτών και το υπερυψωμένο τμήμα της παραλίας μπροστά από την Ακτή του ΕΟΤ. Ουσιαστικά καταστρέφεται το σύνολο σχεδόν της παραλίας Αλίμου!» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Και ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι όλα αυτά συνιστούν έναν «προφανή παραλογισμό», αφού «είναι προφανές ότι το Τραμ και η Λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας είναι δύο πράγματα ασύμβατα. Ποιος κάτοικος των Δήμων Αλίμου, Π. Φαλήρου και Ελληνικού θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το παραλιακό Τραμ, αφού ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ένας αδιάβατος αυτοκινητόδρομος; Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το Τραμ δεν μπορούσε να περάσει από τη Λ. Συγγρού».