Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση για το ΧΥΤΑ Ξερόλακκας

Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες - σε προκλητικό μάλιστα ύφος - δηλώσεις του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Φούρα, ο οποίος επιτέθηκε στη δημοτική αρχή Πάτρας σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Πάτρας του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Σε πρόσφατες δηλώσεις του, που έγιναν πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα της πόλης μας, ο πρώην υπουργός, βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Φούρας, με προκλητικό ύφος, ξεχνώντας την πολιτική που ιδιωτικοποιεί ακόμη και την αποκομιδή των απορριμμάτων (που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις που υπηρέτησε και ο ίδιος από τις θέσεις που κατείχε σ' αυτές αλλά και στην Τοπική Διοίκηση), επιτίθεται στη δημοτική αρχή της Πάτρας, στο ΚΚΕ και σε ανθρώπους που συμπορεύονται μαζί του, για το γεγονός ότι λειτουργεί ακόμα ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Πάει πολύ στο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να προκαλεί. Στην περίπτωση του κ. Φούρα ταιριάζει απόλυτα το ρητό ότι "ο δολοφόνος γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος".

Εχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες ο κ. Φούρας, οι κυβερνήσεις που υπηρέτησε και οι εκπρόσωποί τους τοπικά (δημοτικές - περιφερειακές αρχές), απέναντι στο λαό της Πάτρας, που φθάσαμε σε αυτήν την κατάσταση. Δεν αποδέχτηκαν, έστω στο ελάχιστο, μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών. Αντιμετώπισαν το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους ως "φλέβα χρυσού", για να επενδύσουν μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες. Παρέδωσαν, με τον επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον σχεδιασμό τους, τα απορρίμματα σε επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντας μέσα στη σύμβαση παραχώρησης στον επιχειρηματία σίγουρα και προκλητικά κέρδη μιας και αποδέχθηκαν ρήτρα που καθιστούσε υποχρεωτική την παράδοση 150.000 τόνων στο περίφημο εργοστάσιο.

Η σημερινή δημοτική αρχή, εάν δεν είχε ακυρώσει τα σχέδια του κ. Φούρα, οι εργαζόμενοι της Πάτρας, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα είχαν να καταβάλλουν, εκτός των άλλων χαρατσιών που έχουν επιβάλει οι έως και σήμερα κυβερνήσεις (όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), τετραπλάσια ανταποδοτικά τέλη στο δήμο, πραγματική ληστεία δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων.

Με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

Βασική αφετηρία του Κόμματός μας και προσπάθεια της δημοτικής αρχής, μέσα στο αρνητικό περιβάλλον που δρα, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Από αυτήν τη βάση το Κόμμα μας και οι εκπρόσωποί του κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται και σήμερα και για την περίπτωση της Ξερόλακκας, όπου είναι δικαιολογημένες οι όποιες ανησυχίες κατοίκων.

Αυτό προϋποθέτει εξουσία και οικονομία που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου και στην Πάτρα. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος, η εργατική - λαϊκή εξουσία.

Με αφετηρία τη συνολική πρόταση διεξόδου που προβάλλουμε ως Κόμμα και η δημοτική αρχή της Πάτρας αγωνίζεται, στηρίζει ένα πλαίσιο αιτημάτων που εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων (πρόσφατη η απόφαση για απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών των κατοίκων γύρω από την Ξερόλακκα), να μπούνε εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, να προστατευτούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός της σημερινής δημοτικής αρχής, με ταυτόχρονη πάλη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί τα επόμενα χρόνια να οδηγήσει στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ και στην αποκατάσταση ολόκληρης της περιοχής που πληρώνει για δεκαετίες τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ