Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Ο Διθύραμβος του Ρόδου»

Αγγελος Σικελιανός
Αγγελος Σικελιανός
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του Αγγελου Σικελιανού και η Εταιρεία Θεάτρου «Εντός» παρουσιάζει σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Τρίπολης το έργο του «Ο Διθύραμβος του Ρόδου», που γράφτηκε το 1932 με βάση τη Δελφική Ιδέα. Η πρώτη παρουσίασή του, μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα στο λόφο του Φιλοπάππου θεωρήθηκε ως άμεση συνέχεια των Δελφικών Γιορτών. Το έργο ξεκινά όταν ο Ορφέας αποχαιρετά τους μαθητές- συμπολεμιστές του για να ανέβει στην κορυφή του Παγγαίου, ν' αποθέσει το ρόδο στο βωμό του Απόλλωνα. Γνωρίζει ότι αυτό το απόλυτο σύμβολο αρμονίας, συμμετρίας και ομορφιάς, που διέτρεξε τη διαδρομή του ανάμεσα στους ανθρώπους, τώρα πρέπει να εναποτεθεί εκεί που πραγματικά ανήκει. Ο Ορφέας, απευθυνόμενος στους ακολούθους του, διατρέχει τη διαδρομή της διδασκαλίας του προς τα πίσω, καθιστώντας τους κοινωνούς του μυστικισμού όσο και του πανανθρώπινου συμβολισμού των τριών συμβόλων: στάχυ, κλήμα, ρόδο.

«Ενώ η τεράστια σημασία - γράφει ο Αγγελος Σικελιανός στο προλογικό του σημείωμα - και η πορεία από τα δύο πρώτα σύμβολα μάς είναι διάπλατα γνωστή, το ρόδο-λόγος εβυθίστη από τα πανάρχαια χρόνια κι ώσμε σήμερα στη σκιά, γιατί ακριβώς είναι το ανώτατο και το πιο δύσκολο στεφάνωμα της μύησης των ανθρώπων και των λαών».

Ο Σικελιανός στο έργο αυτό καταφέρνει επίσης να ανασυνθέσει έναν αρχαίο όσο και παγκόσμιο μύθο. Ο Ορφέας μαζί με τον Προμηθέα είναι οι μοναδικοί Θεοί σ' ολόκληρη την αρχαιοελληνική παράδοση που κατέβηκαν στο επίπεδο των ανθρώπων. Ο Προμηθέας έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά, ενώ ο Ορφέας την επικοινωνία και την έκφραση, δημιουργώντας τους αυτή τη διαρκή εσωτερική ανάγκη, που οδηγεί στην τελείωση μέσα από την πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπινου όντος.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και εικαστική επιμέλεια Πέτρου Αυγερινού, μουσική Κώστα Χαριτάτου και κοστούμια Σίλιας Δεμίρη και Δέσποινας Σπύρου. Ερμηνεύουν: Πέτρος Αυγερινός και Κατερίνα-Σεβαστή Χιωτίνη. Τραγουδούν: Μαρία Καραγιαννάκη, Ανθή Νταουντάκη.

«Ο Διθύραμβος του Ρόδου» θα παρουσιαστεί στις 25 του Αυγούστου, στο θέατρο «Αννα Συνοδινού» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα. Επίσης, θα δοθούν άλλες δύο παραστάσεις το Σεπτέμβρη (δεν έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες), στη Σαλαμίνα (τη βραδιά αδελφοποίησης της Σαλαμίνας με τη Λευκάδα επ' ονόματι του ποιητή) και στην Ηλιούπολη (με διοργανωτή το Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ