Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιήσεις σε ΕΠΑΛ ενάντια στην κατάργηση τμημάτων

Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί σε πολλά ΕΠΑΛ της χώρας, μετά την ανακοίνωση των υπουργικών αποφάσεων που οδηγούν σε κλείσιμο μια σειρά τμήματα, τομείς και ειδικότητες που χαρακτηρίζονται «ολιγομελή», σε ΕΠΑΛ όλης της χώρας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μαθητές να αναγκάζονται να αλλάξουν ειδικότητα ή να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά, για να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που έχουν επιλέξει. Θυμίζουμε ότι για το θέμα έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας να μην κλείσει κανένα τμήμα, όμως το Γραφείο του υπουργού Παιδείας ενημέρωσε τον βουλευτή του ΚΚΕ που την υπογράφει, ότι ο υπουργός δεν θα παραστεί στη Βουλή να την απαντήσει, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων...

Στο μεταξύ, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν στον «κόφτη τμημάτων» μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Στην Κρήτη, με αποφασιστικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές πέτυχαν να παρθούν πίσω οι αποφάσεις για κατάργηση μιας σειράς ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο που υπήρχε απόφαση να κλείσουν δυο ειδικότητες στο ΕΠΑΛ, καθώς και στο ΕΠΑΛ Βρυσών Αποκορώνου Χανίων, που θα καταργούταν μια ειδικότητα, μετά από αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, μαθητικές καταλήψεις και αποφασιστική συμπαράσταση των Συλλόγων Γονέων και κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατάφεραν τα ΕΠΑΛ να κρατήσουν όλες τις ειδικότητές τους.

Αντίστοιχη κινητοποίηση γίνεται και στο ΕΠΑΛ στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων, όπου αρχικά η απόφαση ήταν για κατάργηση 3 ειδικοτήτων και ήδη έχουν πετύχει να «σώσουν» τις δύο από αυτές, ενώ συνεχίζουν απαιτώντας λειτουργία και της τρίτης ειδικότητας. Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και η Ενωση Γονέων Κισσάμου με αποφάσεις τους απαιτούν να λειτουργήσουν και οι τρεις ειδικότητες, ενώ την αποφασιστική συμπαράσταση στον αγώνα τους έχουν εκφράσει και τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια του Κισσάμου. Μάλιστα, την Τετάρτη, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προχώρησαν για το θέμα σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης (στο Ηράκλειο), ενώ την Πέμπτη έκλεισαν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κισσάμου.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα έγινε κινητοποίηση την Πέμπτη, με τη συμμετοχή πολλών μαθητών του 4ου ΕΠΑΛ που διεκδικούν να εγκριθεί η λειτουργία του ενός «ολιγομελούς» τμήματος στο σχολείο, καθώς και η λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ του νομού, να μη γίνει καμία μεταφορά εργαστηρίων, για να μην εξαναγκάζονται μαθητές και καθηγητές να μετακινούνται από το 4ο ΕΠΑΛ στο 3ο και 1ο ΕΚ (Εργαστηριακό Κέντρο) και η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να κάνει θετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μεταστέγαση του 4ου ΕΠΑΛ στο κτίριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Επιπλέον, οι μαθητές διεκδικούν τη λειτουργία του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, να δοθούν αναλώσιμα για τα εργαστήρια και βιβλία ειδικοτήτων και για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΜΑΣ, καθώς και ο Χρήστος Μπίκας, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Λάρισας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το κλείσιμο των τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και του λεγόμενου εξορθολογισμού στην Παιδεία, με τις περικοπές ωρών στο Γυμνάσιο, την κατάργηση υπευθύνων στα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια, τις αλλαγές στα Ολοήμερα στην Πρωτοβάθμια. Να μην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μπουν στο μόνιμο "κόφτη" κυβέρνησης - ΕΕ - ΣΕΒ - ΔΝΤ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ