Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12549

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρεκόρ Γκίνες στην απάτη διεκδικεί η κυβέρνηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με το συνδικαλιστικό κίνημα


ΣΕΛ.  5

Οργάνωση και νέοι αγώνες το «πόρισμα» των εργαζομένων

Συγκεντρώσεις και πορείες, χτες, από εργαζόμενους στην Υγεία, σωματεία της Βιομηχανίας και συνταξιούχους

Τα οξυμένα προβλήματα στις κρατικές δομές της Υγείας, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εντείνει η σημερινή κυβέρνηση, προκαλούν κινητοποιήσεις από τους υγειονομικούς.

Παράλληλα, συνδικάτα από τους κλάδους της Βιομηχανίας στην Αττική επέστρεψαν, χτες, στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα των «ειδικών» για τα Εργασιακά και προετοιμάζονται για απεργία, κλιμακώνοντας τον αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ουσιαστική προστασία των ανέργων, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Με αμείωτη μαζικότητα συνεχίζονται και οι περιφερειακές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων.

  • Επόμενος μεγάλος σταθμός, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 17 Οκτώβρη, όπου καλούν περισσότερα από 400 σωματεία.

ΣΕΛ.  4  -  6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρατική μέριμνα για το κεφάλαιο

Οι πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, με στόχο την προσέλκυση και στήριξη κερδοφόρων επενδύσεων για το κεφάλαιο, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής που ξετυλίγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την ομοβροντία από νέα αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζονται για το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τις προάλλες την άμεση ενεργοποίηση του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», που έρχεται να «κουμπώσει» με τις ειδικές προβλέψεις για το 2017. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι απλόχερες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις», ταυτόχρονα, βέβαια, με τις κρατικές επιδοτήσεις στο ύψος της επένδυσης, επιδοτήσεις για την κάλυψη του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών και στην επιδότηση των επιτοκίων για τα τραπεζικά δάνεια με τα οποία θα συμπληρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Παράλληλα, ειδική μέριμνα επιφυλάσσεται για τις «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεις, καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα.

Παράλληλα με τη απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκά στρώματα και τις περικοπές κονδυλίων που αφορούν σε ζωτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ο «αναπτυξιακός» νόμος της σημερινής κυβέρνησης προβλέπει, για τις ισχυρές επιχειρήσεις, την πλήρη φορολογική απαλλαγή μέχρι και για 15 χρόνια, κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη τυχόν ζημιών που θα εμφανίσουν οι επενδυτές, κρατική επιδότηση για το «μισθολογικό κόστος» από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κ.ά. Στην κυριολεξία, δίνουν τα ρέστα τους για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», ύψους πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον «αναπτυξιακό» νόμο, προϋπόθεση ένταξης είναι η «δημιουργία τουλάχιστον 2 θέσεων εργασίας ανά 1 εκατ. ευρώ επιλέξιμου κόστους επένδυσης». Οπως προκύπτει, οι κρατικές επιδοτήσεις φτάνουν στις 500.000 ευρώ ανά θέση εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ιδιαίτερα «αισιόδοξες» κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι «θέσεις απασχόλησης», που θα δημιουργηθούν μέχρι το 2022, ανέρχονται σε μόλις 15.200 για ολόκληρη την επόμενη εξαετία και αυτό παρά τον πακτωλό των κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο. Να σημειωθεί ότι αθροιστικά οι τρεις προηγούμενοι «αναπτυξιακοί νόμοι» - το 1998, το 2004 και το 2011 -, σε ορίζοντα 18ετίας και εν μέσω μεγάλων ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξής για μια δεκαετία, απέβλεπαν σε περίπου 75.000 νέες θέσεις εργασίας.

Γίνεται ειδική αναφορά (κατ' εξαίρεση των γενικών διατάξεων) στην παραγωγή και διανομή Ενέργειας, όπως συγκεκριμένα στη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας («φωτογραφίζουν» τις συμπράξεις της ΔΕΗ με άλλους ιδιώτες), σε υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνες), υδατοδρόμια, διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού (logistics), ίδρυση και επέκταση τουριστικών μονάδων (ξενοδοχεία) τουλάχιστον τριών αστέρων, τουριστικές υποδομές (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικός τουρισμός), αυτοκινητοδρόμια, κέντρα προπονητικού αθλητισμού κ.ά. Επιπλέον, με υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστούν ειδικοί όροι για τις ενισχύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 προβλέπει φορολογικές απαλλαγές ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, για τις ισχυρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο», ενώ ταυτόχρονα η κρατική δαπάνη για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), μέσω του εθνικού σκέλους, διογκώνεται το 2017 κατά 250 εκ. στο 1 δισ. ευρώ. Και, βέβαια, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση για τον «κόφτη» εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των κρατικών προϋπολογισμών, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των καπιταλιστών, την ίδια στιγμή που στο στόχαστρο μπαίνουν δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.



ΤΡΙΚΑΛΑ
Με κάθε τρόπο στο πλευρό των πλημμυρόπληκτων το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο επίκεντρο πολύμορφων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης

ΣΕΛ.  12
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Υποκριτικές «κορόνες» για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ