ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θρασύτατη προσπάθεια καπήλευσης των κινητοποιήσεων

Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει προκλητικά ότι ο λαός διαδηλώνει για να δυναμώσει η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ!

Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, ενώ ...ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, την περασμένη Δευτέρα στη Β. Σοφίας
Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, ενώ ...ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, την περασμένη Δευτέρα στη Β. Σοφίας
Με δηλώσεις στα όρια της γελοιότητας, ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επίθεση με χημικά στους συνταξιούχους και ταυτόχρονα να φέρει στα μέτρα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτό το διάστημα συνδικάτα και φορείς ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με αιχμή τις συντάξεις και τα Εργασιακά.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ρωτήθηκε προχτές για την καταστολή που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι της Αττικής την περασμένη Δευτέρα, στη μαζική πορεία τους προς το Μέγαρο Μαξίμου, και απάντησε: «Κάθε άνθρωπος που είναι στο δρόμο και διεκδικεί τα δικαιώματά του, εγώ το θεωρώ ένα κέρδος για την κοινωνία. Πάντα με τους αγώνες κατακτιούνται όλα τα δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τη δική μου προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, στόχος είναι αφενός να απομονώσουμε ξανά τους ακραίους παίκτες, που θέλουν να ξανανοίξει το Ασφαλιστικό και να έχουμε νέα μέτρα, ξέρετε σε ποια κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς το Εργασιακό».

Στο χτεσινό Τύπο («Τα Νέα»), ο Γ. Κατρούγκαλος εμφανίζεται να δηλώνει ακόμα: «Εμάς δεν μας ενοχλούν οι κινητοποιήσεις, μας ενοχλεί που ο κόσμος που συμμετέχει είναι λίγος (...) Εμένα, για παράδειγμα, με στενοχωρεί που οι κινητοποιήσεις έχουν μικρή συμμετοχή, διότι αυτό δείχνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα διέρχεται παρατεταμένη κρίση νομιμοποίησης».

Επίσης, χτες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη («Star»), ο υπουργός Εργασίας επανήλθε και δήλωσε: «Εγώ, δίνοντας μια μάχη τώρα απέναντι στους σκληρούς παίκτες, που θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα τον κώδικα του Πινοσέτ, θέλω φυσικά αντίδραση από τον κόσμο. Η αντίδραση του κόσμου απέναντι στη λιτότητα είναι μια αντίδραση που εμείς τη χρησιμοποιούμε στη διαπραγμάτευση (...) Εμείς ως κυβέρνηση τώρα είμαστε μαζί με τον κόσμο ενάντια σ' αυτή τη συνταγή του ΔΝΤ που αποτελεί συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό (...) Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θέλει να προωθήσει αυτά που θέλει ο λαός».

Ο υπουργός «ξαναζεσταίνει» το παλιό παραμύθι ότι η κυβέρνηση θέλει το λαό στο δρόμο για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στο ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να θολώσει τα νερά για τη δική της αντιλαϊκή πολιτική και της ΕΕ των μονοπωλίων, να αποπροσανατολίσει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και να κρύψει το ενιαίο ταξικό υπόβαθρο των μέτρων που στηρίζουν όλα τα μέρη του κουαρτέτου, ανεξάρτητα από τους υπαρκτούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ.

«Τυπογραφικό λάθος» η εξαΰλωση των μισθών

Σε άλλη ερώτηση, για το αν θα υπάρξει αναθεώρηση του πορίσματος των «ειδικών» για το θέμα του «υπο-κατώτατου» μισθού, ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι το πόρισμα έχει παραδοθεί και ότι αν υπάρχουν «τυπογραφικά λάθη», θα διορθωθούν. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει στο ...«δαίμονα του τυπογραφείου» το γεγονός ότι η Επιτροπή που συνέστησε για τα Εργασιακά προτείνει «υπο-κατώτερο» μισθό μικρότερο κι από αυτόν που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών, ορίζοντάς τον στο 85% του εκάστοτε κατώτερου μισθού.

Δεν περνάει, επίσης, απαρατήρητη η επιβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το Ασφαλιστικό παραμένει ανοιχτό, καθώς μόλις την περασμένη βδομάδα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η επίδρασή τους στα δημοσιονομικά του κράτους παραμένει ισχυρή, παρά την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, βάζοντας στο στόχαστρο τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις και ζητώντας έμμεσα από την κυβέρνηση να καταργήσει τώρα την «προσωπική διαφορά» που δίνει στους συνταξιούχους μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους.

Τέλος, χτες, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν πρόκειται να περικοπούν άλλο οι συντάξεις», για να επιβεβαιώσει αμέσως μετά ότι το πετσόκομμα του ΕΚΑΣ θα συνεχιστεί και το 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση προτείνει μέχρι το 2019 που θα καταργηθεί εντελώς, το ΕΚΑΣ να μην περικόπτεται σταδιακά για τους εναπομείναντες δικαιούχους, αλλά να μειώνονται τα ποσά που παίρνουν.

Πάνω από 400 συνδικάτα καλούν στις 17/10 στο Σύνταγμα

Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνουν τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, τα 400 και πλέον Συνδικάτα που στηρίζουν την πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση της πάλης με αιχμή το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων. Με το συλλαλητήριο, θα φέρουν στη Βουλή το δικό τους σχέδιο νόμου, με το οποίο απαιτούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αναπλήρωση των απωλειών των εργαζομένων.

Πρόκειται για σχέδιο νόμου που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων και θα παραδοθεί σε όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, με την απαίτηση να στηριχθεί, να έρθει για συζήτηση και να ψηφιστεί στη Βουλή. Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία που οργανώνουν το συλλαλητήριο, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, με τη μίζερη ζωή! Οργανώνουμε με τόλμη το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ!».

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 17 /10, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Επίσης, σωματεία της Μαγνησίας οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου, την Τρίτη 18 Οκτώβρη , στις 6.30 το απόγευμα. Την κινητοποίηση ανήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Θετική ανταπόκριση του ΣΕΒ στο πόρισμα των «ειδικών»

Τη δική του αποτίμηση του πορίσματος για τα Εργασιακά κάνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, εκφράζοντας επί της ουσίας την ικανοποίησή του για την πλειοψηφία των συμπερασμάτων και των προτάσεων που καταθέτει η Επιτροπή.

Από τις προβλέψεις του πορίσματος, ο ΣΕΒ ξεχωρίζει ότι «η επεκτασιμότητα κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας (προτείνεται) να είναι δυνατή μόνον εφόσον η ΣΣΕ καλύπτει το 50% των εργαζομένων, με το κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας να πιστοποιείται από αδιάβλητο μηχανισμό» και ότι «σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζεται ότι οι δύο πλευρές που συνομιλούν στο επίπεδο της επιχείρησης κατανοούν τα ειδικότερα προβλήματα του χώρου τους και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τα επιλύουν».

Ωστόσο, χαρακτηρίζει «παραφωνία ακατανόητη» το γεγονός ότι «η Επιτροπή παραγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στο σύστημά μας μία θεμελιώδης στρέβλωση, η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία που ακυρώνει στην πράξη αυτήν την ίδια την ελευθερία σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Καταλήγει γράφοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η διαμόρφωση της συνδικαλιστικής πυκνότητας σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα (20%), καθώς και η υπερπληθώρα μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά, δεν είναι λόγοι για να προωθούνται αναγκαστικές ρυθμίσεις».

Για το «lock out», ο ΣΕΒ στέκεται θετικά στο γεγονός ότι «συστήνεται στις ελληνικές αρχές να διευκρινισθεί η χρηστική λειτουργικότητα του αρθ. 654 του Αστικού Κώδικα που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα να μην καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν απεργούν, αλλά δεν μπορούν να ασκήσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα λόγω της απεργίας». Εξίσου θετική κρίνεται και η άποψη της Επιτροπής για την «ανάγκη ύπαρξης ενός κατώτατου μισθού που να λαμβάνει υπόψη τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ενός χαμηλότερου κατώτατου μισθού για νέους, ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η είσοδός τους στην αγορά εργασίας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρεκόρ Γκίνες στην απάτη διεκδικεί η κυβέρνηση

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με το συνδικαλιστικό κίνημα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οταν ο "ψαλιδοχέρης" κ. Κατρούγκαλος και η κυβέρνησή του δηλώνουν ότι νοιάζονται για το συνδικαλιστικό κίνημα και τη συμμετοχή του λαού στους αγώνες, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες έριξαν χημικά σε πορεία συνταξιούχων, τότε διεκδικούν με αξιώσεις το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη απάτη. Τα πράγματα θα ήταν τόσο γελοία, αν πίσω από τις αναφορές Κατρούγκαλου για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, που είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν, δεν κρύβονταν οι επιδιώξεις κυβέρνησης - θεσμών για νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ