ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΕΚΑΒ
Διαμαρτυρίες και πορείες για την κατάσταση που «δεν πάει άλλο»

Σωματεία συνταξιούχων, ΑμεΑ και φορείς του κινήματος στήριξαν τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας
Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας
Μέρα κινητοποιήσεων ήταν η χτεσινή για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια, στη βάση των προβλημάτων που οξύνονται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα σωματεία των υγειονομικών, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έδωσαν μαζικό «παρών» στις πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν με απόφαση των Ομοσπονδιών του κλάδου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ είχε προκηρύξει στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια, ενώ ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ καλούσαν στις κινητοποιήσεις. Στην Αττική, η πορεία των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων στην Υγεία ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία του ΕΚΑΒ, δίπλα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», πέρασε έξω από μια σειρά νοσοκομεία και κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας με ευρηματικό τρόπο την κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδηγεί τα νοσοκομεία στο «κόκκινο».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με μαζικά μπλοκ η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οταν η πορεία πέρασε έξω από τον «Ευαγγελισμό», στο ύψος της Β. Σοφίας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που πραγματοποιούσαν ήδη συγκέντρωση, ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους. Το Σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» είχε πάρει απόφαση για στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων, η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων. Επίσης, συμμετείχε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και γιατρός.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου, μίλησε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι των συνταξιούχων και του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ.

Οριακή κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς

Οταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο, το λόγο πήραν συνδικαλιστές για να απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς. Στα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων, στις ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας. Σημείωσε ότι τα κενά δεν μπορούν να «μπαλωθούν» με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για 4.000 «προσλήψεις», που στην πραγματικότητα είναι θέσεις μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», δηλαδή προσωρινή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα δουλειά.

Κατήγγειλε, ακόμα, ότι μόνο στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν 700 κενές θέσεις με βάση το πετσοκομμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου και πρόσθεσε πως η κατάσταση αυτή συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς και πραγματική εξουθένωση για το προσωπικό.

Είπε, επίσης, ότι παρά τη «βροχή» των εξαγγελιών για προσλήψεις, η πραγματικότητα είναι πως 1.600 επικουρικοί γιατροί σε όλη τη χώρα θα απολυθούν σε ένα χρόνο. Τόνισε, τέλος, πως ο αγώνας για την Υγεία είναι κοινός για τους υγειονομικούς και τους συνταξιούχους, τα εργατικά σωματεία, όλο το λαό, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή συνταξιουχικών σωματείων στην κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Μια εικόνα των δραματικών ελλείψεων στην Υγεία έδωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, κάνοντας λόγο για 6.000 κενά πανελλαδικά όσον αφορά τους γιατρούς και 40.000 όσον αφορά συνολικά το προσωπικό των νοσοκομείων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη οι κινητοποιήσεις όχι απλά να συνεχιστούν, αλλά και να κλιμακωθούν, με κήρυξη 24ωρης απεργίας ενάντια στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, με γερή οργάνωση σε κάθε νοσοκομείο.

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία έγινε έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία των σωματείων του «Θεαγένειου» και του «Ιπποκράτειου», τα οποία είχαν πάρει και απόφαση για 24ωρη απεργία. Συμμετείχαν εργαζόμενοι απ' όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων.

Από κοινού διαδήλωσαν υγειονομικοί και συνταξιούχοι στην Κρήτη, καθώς η απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, μαζί με την κινητοποίηση των συνταξιουχικών σωματείων του νησιού. Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, με τη στήριξη ταξικών συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στη Λάρισα, συγκέντρωση έξω από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο οργάνωσαν η Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο. Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Βόλου οργάνωσαν, χτες, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας και οι Λαϊκές Επιτροπές Βόλου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με αμείωτη μαζικότητα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Από τη διαδήλωση στην Κρήτη
Από τη διαδήλωση στην Κρήτη
Με μαζικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο και την Αρτα συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Οι συνταξιούχοι της Κρήτης γέμισαν την πλατεία Ελευθερίας. Με τα πανό των σωματείων τους και τις πικέτες, διαδήλωσαν μαζί με το Σωματείο των Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), το οποίο οργάνωσε στο ίδιο μέρος την απεργιακή του συγκέντρωση, στο πλαίσιο των χτεσινών κινητοποιήσεων των υγειονομικών.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μανώλης Ραλλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Χρήστος Κολοβός, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων της Κρήτης. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Μια από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις που έχει δει η πόλη οργάνωσαν οι συνταξιούχοι στην Αρτα, όπου συμμετείχαν συνταξιούχοι από την Αιτωλοακαρνανία, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα και τη Λευκάδα. Μίλησαν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι συνταξιουχικών ενώσεων της περιοχής, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Κυρτσάς, και ο Βαγγέλης Μπέτας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας. Ακολούθησε πορεία, ενώ οι συνταξιούχοι επέδωσαν υπομνήματα με τα αιτήματά τους στο ΙΚΑ και την εφορία.

Σήμερα, Παρασκευή, σειρά έχουν οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων στη Λάρισα, για όλη τη Θεσσαλία (10 π.μ., κεντρική πλατεία) και στη Λαμία, για τη Στερεά Ελλάδα (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Ακολουθούν τις επόμενες μέρες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, για τους συνταξιούχους της Μακεδονίας, στις 12/10 (11 π.μ., πλατεία Ελ. Βενιζέλου) και Κομοτηνή, στις 13/10, για τους συνταξιούχους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Ο

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες, με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής Πάτρας, οι σχολικές καθαρίστριες στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και Αθλητισμού και η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Πέρα από τη στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής ενημέρωσαν τις καθαρίστριες πως υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται και νέα μείωση στο κονδύλι του υπουργείου Παιδείας για τις πληρωμές τους, γεγονός που δεν πρέπει να περάσει.

ΟΤΑ: Στη στάση εργασίας που θα γίνει για τους συμβασιούχους την Τρίτη 11 Οκτώβρη (11.30 π.μ. έως τέλος του ωραρίου) και στη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, διεκδικώντας επέκταση των συμβάσεων και μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η χτεσινή δίκη συνδικαλιστών από τον κλάδο των ΟΤΑ, που κατηγορούνταν ότι με τις κινητοποιήσεις το 2011 «ρύπαναν το περιβάλλον». Εξω από τα δικαστήρια έγινε συγκέντρωση στο πλαίσιο παναττικής στάσης εργασίας.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Ενας 68χρονος οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του την Πέμπτη, μέσα στο γκαράζ του οχηματαγωγού πλοίου «Eurogargo Trieste», στο λιμάνι της Πάτρας. Το πλοίο με σημαία Ιταλίας είχε ξεκινήσει τη φόρτωση και ο οδηγός τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το όχημά του μετακινήθηκε, την ώρα που προσπαθούσε να ασφαλίσει το φορτίο.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε σύσκεψη καλεί τους άνεργους και τις άνεργες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων, αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β).

ΡΟΔΟΣ: Σε στάση εργασίας προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Αmilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar». Οι εργαζόμενοι έκαναν και χτες στάση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων Αυγούστου και Σεπτέμβρη.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εταιρεία «Deloitte ΑΕ» την περασμένη Τρίτη καταγγέλλει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Το σωματείο μαζί με την Ομοσπονδία Λογιστών έκαναν την επόμενη μέρα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την εταιρεία. Οπως υπογραμμίζει, από τη μια η εταιρεία απολύει εργαζόμενους και από την άλλη ανακοίνωσε την αύξηση των εσόδων της σε παγκόσμιο επίπεδο, για 7η συνεχή χρονιά.

ΕΣΗΕΑ: Μη ελεγκτέους έκρινε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών (αριθμός απόφασης 3/2016) τα διευθυντικά στελέχη της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, Σταμάτη Μαλέλη, Αρη Πορτοσάλτε και Νίκο Κονιτόπουλο, για την κατηγορία της παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, όσον αφορά τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του 2015.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ