Κυριακή 2 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχητικό πρόγραμμα δράσης από συνδικάτα και φορείς

Βδομάδα νέων κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης του αγώνα σε μια σειρά μέτωπα και κλάδους είναι αυτή που ξεκινάει αύριο. Ακολουθούν μέσα στον Οκτώβρη σημαντικές παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία, που θα εμπλουτιστούν τις επόμενες μέρες, με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις και το ζήτημα της ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Συγκεκριμένα:

  • Αύριο Δευτέρα, οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία και την Περίθαλψη. Κινητοποιήσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες σε επτά ακόμα πόλεις: Στην Πάτρα, για τους συνταξιούχους της Πελοποννήσου, στις 5/10 (10.30 π.μ., πλατεία Ολγας). Στο Ηράκλειο, για όλη την Κρήτη, στις 6/10 (11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Επίσης, στην Αρτα, για τους συνταξιούχους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στις 6/10 (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Λάρισα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, στις 7/10 (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στη Λαμία, για τη Στερεά Ελλάδα, στις 7/10 (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Στη Θεσσαλονίκη, για τους συνταξιούχους της Μακεδονίας, στις 12/10 (11 π.μ., πλατεία Βενιζέλου). Στην Κομοτηνή, στις 13/10 για τους συνταξιούχους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
  • Την Τρίτη 4/10, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο μπροστά από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συνυπογράφουν το κείμενο για την οργάνωση της πάλης και το σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με θέμα τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τον προγραμματισμό της δράσης τους στο μέτωπο αυτό.
  • Την Πέμπτη 6/10, συνδικάτα της Αττικής από τον κλάδο της Βιομηχανίας προχωρούν σε συγκέντρωση, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, «κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, προστασία των ανέργων στο ύψος των αναγκών μας».
  • Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής θα κάνουν στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.). Παράλληλα, οργανώνουν συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία, οι οποίες θα καταλήξουν στο υπουργείο Υγείας. Στον «Ευαγγελισμό», οι εργαζόμενοι επεκτείνουν τη στάση εργασίας (7 π.μ. - λήξη της πρωινής βάρδιας) και καλούν σε συγκέντρωση στις 9 π.μ., στα Επείγοντα. Την Τρίτη 4/10, στις 8 π.μ., θα γίνει Γενική Συνέλευση στο Δώμα. Στην υπόλοιπη χώρα, οι υγειονομικοί προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, τα Σωματεία Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» και στο «Ιπποκράτειο» καλούν σε πανυγειονομική συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., έξω από την 4η ΥΠΕ. Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και προχωρά σε στάση εργασίας τη Δευτέρα (8 π.μ. - 10 π.μ.) και Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
  • Τη Δευτέρα 17/10, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με βασικά αιτήματα: Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αποκατάσταση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, πληρωμή όλων των απλήρωτων εργαζομένων.
  • Το δίμηνο Οκτώβρη - Νοέμβρη είναι περίοδος δράσης για τα ταξικά συνδικάτα και πρωτοβουλιών με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας, συνδυασμένα με τον αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Σχεδιάζονται συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και πλατείες, σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και όπου αλλού μπορεί να εκφραστεί η αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η δραστηριότητα αυτή θα κλιμακωθεί με παναττικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
  • Με το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων, το ΕΚ Λάρισας καλεί στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, ΕΒΕ και νεολαίας, την Τετάρτη 2/11, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ