Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12544

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΥΤΕΡΗ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Σαρωτικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις ενόψει...

ΣΕΛ.  11
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αποσιωπά τις πραγματικές αιτίες της πρόκλησης και το ρόλο των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  4

Ναρκοπέδιο για τους εργαζόμενους το πόρισμα των «ειδικών»

Αποσπάσματα με τις συστάσεις που απευθύνουν τα μέλη της Επιτροπής παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας

Σε ναρκοπέδιο για τους εργαζόμενους αναδεικνύεται το πόρισμα της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας να το φτιασιδώσει και να του προσδώσει χαρακτηριστικά που δεν έχει. Χτες, ο Γ. Κατρούγκαλος παρουσίασε αποσπάσματα μόνο του πορίσματος (στην ελληνική μετάφραση), από τα οποία επιβεβαιώνεται ότι το πόνημα των «ειδικών» είναι στην πραγματικότητα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας να επιβάλλει μισθούς και συμβάσεις που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την περίφημη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Οι νεκροθάφτες της Ασφάλισης «χτυπούν» τώρα στα Εργασιακά.


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επαγρύπνηση

Οι προχτεσινές επικίνδυνες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος έθεσε ζήτημα για τη Συνθήκη της Λοζάνης, οι χτεσινές δηλώσεις στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουρκίας ότι ο Ερντογάν αντί να βάλλει κατά του Κεμάλ θα έπρεπε να απολογείται, γιατί επί ημερών ηγεσίας του σηκώθηκαν ελληνικές σημαίες σε 16 νησιά του Αιγαίου, και η προχτεσινή παρέμβαση του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γ. Χαν, ο οποίος εγείρει «τσαμικό ζήτημα», χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «εκκρεμή διμερή διαφορά» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, κάνουν κυριολεκτικά σκόνη την απάτη που αναπαράγουν συστηματικά η κυβέρνηση και τα εγχώρια αστικά επιτελεία περί επίτευξης «σταθερότητας και ασφάλειας» μέσα από τη συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ισως, άλλωστε, γι' αυτό, επειδή κονιορτοποιεί το αφήγημά τους, από χτες το πρωί κυβερνητικά στελέχη και μια σειρά από ντόπια αστικά επιτελεία κατέβαλλαν προσπάθειες να υποβαθμίσουν τις τέτοιες δηλώσεις στην Τουρκία, ότι γίνονται προς εσωτερική κατανάλωση. Τις δε δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου τις απέδιδαν σε ψέματα εκπορευόμενα από τις Βρυξέλλες.

Στην πραγματικότητα, οι επικίνδυνες και προκλητικές δηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα «γκρίζων ζωνών», ώστε να προωθήσει τις θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Ταυτόχρονα, οι τέτοιες δηλώσεις γίνονται ενώ εντείνονται τα παζάρια για το «κλείσιμο» του Κυπριακού, στη βάση των δύο «συνιστώντων κρατών» («states», όπως αναφέρεται στο υπό διαμόρφωση κείμενο), ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας - ΕΕ και για το προσφυγικό ζήτημα. Είναι ξεκάθαρο ότι με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η τουρκική αστική τάξη αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων σε όφελός της και ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση, όσο κι αν προσπαθούν να το κάνουν γαργάρα κέντρα και παράκεντρα στην Αθήνα.

Οσο, δε, για την τοποθέτηση του κοινοτικού επιτρόπου περί «τσαμικού ζητήματος», που πρέπει να εξεταστεί και να επιλυθεί στις διμερείς επαφές Αθήνας - Τιράνων, επίσης δεν γίνεται σε αθώα περίοδο, καθώς μια σειρά αστικών τάξεων της περιοχής, και όχι μόνο, αναζητούν να κατοχυρώσουν κυρίαρχο ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκρούονται υπογείως για το ποιος θα έχει τον έλεγχο λιμένων, πλουτοπαραγωγικών ζωνών και δικτύων, κεφάλαια Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, αλλά και όσοι κρύβονται πίσω τους, ανταγωνίζονται γύρω από τον έλεγχο του Ιονίου και της Αδριατικής. Και, σημειωτέον, δεν περνά απαρατήρητο, και οπωσδήποτε χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης, η τοποθέτηση από πλευράς Κομισιόν ότι η Αθήνα βασικά συναίνεσε στο τραπέζι των διμερών συζητήσεων να μπει και το λεγόμενο Τσαμικό, με την κυβέρνηση να επιδεικνύει πολύ μεγαλύτερη πρεμούρα απ' ό,τι με τους Τούρκους, για να το διαψεύσει κατηγορώντας ευθέως τους κοινοτικούς για ψευδολογία.

Σε κάθε περίπτωση, ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί, έχοντας καθαρό και χιλιοαποδειγμένο πως όλα όσα λένε, χρόνια τώρα, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, ότι η συμμαχία Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», ή ότι η ΕΕ εγγυάται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, είναι όλα φούμαρα. Στο εσωτερικό ιμπεριαλιστικών συμμαχιών οι συμβιβασμοί και οι ανταγωνισμοί πάνε χέρι χέρι και ο «σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων» είναι ένα σύντομο ανέκδοτο αφού αυτά γίνονται αποδεκτά ή αμφισβητούνται ανάλογα με τα συμφέροντα που κάθε φορά κυριαρχούν.


Διήμερη περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βόρεια Ελλάδα

Ολοκληρώνεται σήμερα με επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές της Θάσου και σύσκεψη με φορείς του νησιού

Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί από χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χτες, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και στη συνέχεια με το Σωματείο Εργαζομένων της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στην Καλλιράχη της Θάσου.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

ΣΕΛ.  5


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Προετοιμάζουν τη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 Οκτώβρη

ΣΕΛ.  8
Κυβερνητικές φιέστες και παραχάραξη της Ιστορίας

ΣΕΛ.  7
ΔΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Η αστική στατιστική κρύβει την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων

ΣΕΛ.  13


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org