Κυριακή 2 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ρεαλισμός της υποταγής...

Δεν έχει τέλος η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καλλιεργήσει, στο όνομα του «ρεαλισμού», τις μειωμένες απαιτήσεις των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, ώστε να λένε και ...ευχαριστώ για την αντεργατική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που υλοποιεί. Μόνο τη βδομάδα που πέρασε, καταγράφουμε, τελείως ενδεικτικά: Το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών» για τα Εργασιακά, που όχι μόνο διατηρεί αλλά και νομιμοποιεί πλήρως την εργασιακή ζούγκλα, απλώνοντας «βούτυρο στο ψωμί» της εργοδοσίας για ακόμα φτηνότερους και ευέλικτους εργαζόμενους, είναι κατά τον υπουργό Εργασίας «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί» και λίγο - πολύ «εθνική νίκη». Οι χιλιάδες απολυμένοι εκπαιδευτικοί, τα σχολεία που λειτουργούν με ό,τι περισσεύει, τα Δημοτικά με 90 λιγότερες ώρες, τα Γυμνάσια με εκπαιδευτικούς που κάνουν μαθήματα άσχετα με την ειδικότητά τους, τα ειδικά σχολεία με τα τεράστια κενά και ελλείψεις, είναι κατά τον πρωθυπουργό «επιστροφή στην κανονικότητα». Και το ποσό των 760 εκατομμυρίων ευρώ του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αν και όποτε δοθούν, αρκεί, σύμφωνα με την «Αυγή», για «να καλύψει τις βασικές ανάγκες 700.000 δικαιούχων». Να ποιος είναι ο «ρεαλισμός» της υποταγής και του συμβιβασμού με τα ψίχουλα που θα περισσεύουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τον πετάξουν στα σκουπίδια. Τώρα χρειάζεται οργάνωση, συμμαχία, αντεπίθεση, για ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Ειδυλλιακή εικόνα...

Εγραφε προχτές η «Αυγή»: «Η εικόνα της οικονομίας αλλάζει σταθερά προς το καλύτερο. Η εκταμίευση της δόσης προχωρά κανονικά. Ο προϋπολογισμός του 2016 προχωρά σε θετικότερα αποτελέσματα από αυτά που είχαν μπει ως στόχος. Ενώ ο προϋπολογισμός του 2017, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και θα συμπεριλαμβάνει 760 εκατομμύρια ευρώ για τα αδύναμα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, αυτό που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον είναι και η συμφωνία για το χρέος». Αλλάζει για το κεφάλαιο. Τα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού είναι τα αιματοβαμμένα από τη φοροληστεία του λαού πλεονάσματα για την εξοικονόμηση κρατικού χρήματος για επενδύσεις και πληρωμή κρατικών χρεών. Μέσα σ' αυτή τη σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα, οι συνταξιούχοι έχουν περικοπές σε επικουρική σύνταξη και ΕΚΑΣ, οι εργαζόμενοι σε μισθούς, οι μικρομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, όλοι μαζί σε εισφορές στην Υγεία, ενώ οι παροχές σε υπηρεσίες και φάρμακα περικόπτονται δραστικά και η συμμετοχή από την τσέπη μεγαλώνει, το επίδομα ανεργίας έγινε ενίσχυση της εργοδοσίας κ.ά. Οσο για τις παροχές - ψίχουλα σε αδύναμα νοικοκυριά, αφενός αντικαθιστά κάθε προνοιακό επίδομα, άρα μειώνει την κάλυψη αναγκών των εξαθλιωμένων, αφετέρου προέρχεται από τις περικοπές σε εργαζόμενους - συνταξιούχους, δηλαδή οι λιγότερο φτωχοί πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους. Αυτή είναι η εικόνα της οικονομίας που αλλάζει προς το καλύτερο.

Μακριά το Αϊβαλί...

«Ποια νησιά;». Μόνο αυτό δεν είπε προχτές ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Σέφερ, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, που ευθέως αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα ελληνικά νησιά, διαβεβαιώνοντας ότι... δε γνώριζε τις δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν, αλλά γνώριζε ότι υπάρχουν «διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών», όπως και ότι η Γερμανία «δεν θα πάρει το μέρος κανενός», ενώ πιο μετά το γερμανικό υπουργείο έστειλε και διευκρινιστική δήλωση, για να πει ότι «από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λοζάνης εξακολουθεί να ισχύει»! Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν την πήρε (ακόμα) η μπάλα των «ίσων αποστάσεων» που επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, που όπως αποδεικνύεται ξανά, οδηγούν σε ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Βέβαια, το «αυτάκι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ιδρώνει ούτε απ' αυτά, ούτε απ' τις φωνές των ανταγωνιστών, που «ακούγονται» πότε στα ελληνικά νησιά, πότε στη Θράκη και πότε στην Ηπειρο. Δεμένη στο μεσιανό κατάρτι του κεφαλαίου, οδεύει απτόητη στην «Ιθάκη» της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου, διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό, που περνάει απ' τα «χίλια μύρια κύματα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ότι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και οι «ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι» διασφαλίζουν την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα»...

Θυμήθηκαν το λουστράκο!

Είναι γνωστή η αποκρουστική εικόνα που γεννάει η εικόνα της Παιδείας των ταξικών φραγμών στα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Και τι λέτε ότι θυμήθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, για να την μπογιατίσουν κάπως; Την «κοινωνική κινητικότητα»! Το μύθο δηλαδή που έθρεψε μια άλλη περίοδος του καπιταλισμού - που έχει περάσει ανεπιστρεπτί - ότι δεν έχει σημασία πόσο χαμηλά σε έχει καταδικάσει το σύστημά τους να ζεις, αρκεί να δίνει «ευκαιρίες» (και όχι δικαιώματα) σε κάποιους να «ξεφύγουν» από τη μιζέρια, υποτίθεται μέσω της Παιδείας. Με δυο λόγια, εν έτει 2016 και με τέτοια τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της επιστήμης, το μόνο που μπορεί να εγγυηθούν το καπιταλιστικό σύστημα και οι διαχειριστές του στη νέα γενιά, δεν είναι η μόρφωση και η σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, αλλά μια νέα βερσιόν του... λουστράκου!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.

1876 Πραγματοποιείται στο Παρίσι το πρώτο συνέδριο των Γάλλων εργατών (2-11/10/1876).

1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.

1906 Πεθαίνει ο χημικός Αναστάσιος Χρηστομάνος.

1909 Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.

1933 Περίπου 1.500 αγρότες του Λιτόχωρου Κατερίνης διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες και αντιστέκονται στις δυνάμεις της χωροφυλακής, που είχαν κινηθεί εναντίον τους γιατί είχαν καταλάβει και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν τα κτήματα του μοναστηριού Αγιος Διονύσιος. Μπροστά στη μαχητική αντίσταση των αγροτών, οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν το σκοπό τους.

1958 Η Γουινέα κηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στο στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία» που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της Χούντας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1968 Χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να αρχίσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ανοίγει πυρ: 260 διαδηλωτές πέφτουν νεκροί και 1.200 τραυματίζονται.

1971 Με ποσοστό 91,5% «επανεκλέγεται» στην προεδρία του Νότιου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στο Λίβανο.

1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org