Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αποσιωπά τις πραγματικές αιτίες της πρόκλησης και το ρόλο των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου

Πιστή στον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό, υπηρετώντας την τέτοια στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου, όπως φάνηκε κι από την απάντησή της στις επικίνδυνες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λοζάνης, η κυβέρνηση αποσιωπά ότι καμία «σταθερότητα» και «ασφάλεια» δεν υπάρχει για το λαό μέσα από τη συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη βαθύτερη εμπλοκή του στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Πολύ περισσότερο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προγραμματίζει παραπέρα τη συμμετοχή της στα τέτοια επικίνδυνα για τους λαούς σχέδια, φιλοδοξώντας να αναλάβει ρόλο «πυλώνα» του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, σε μια ζώνη που «βρωμάει μπαρούτι»...

Θυμίζουμε, προχτές ο Ερντογάν επέκρινε όσους υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, λέγοντας: «Κάποιοι προσπάθησαν να μας παρουσιάσουν τη Λοζάνη ως νίκη. Kι όλα τα έχουμε τώρα μπροστά μας. Να, βλέπετε τώρα στο Αιγαίο (...) Στη Λοζάνη δώσαμε τα νησιά, που μία έτσι να φωνάξεις, ακούγεσαι απέναντι. Είναι αυτό νίκη; Ηταν δικά μας εκεί! Εκεί ακόμη υπάρχουν τζαμιά μας. Ακόμη υπάρχουν τόποι λατρείας μας. Αλλά εμείς ακόμη συζητάμε την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και ποιος πρέπει να είναι ο εναέριος χώρος, ποια τα χωρικά ύδατα... Αυτά συζητάμε. Και ακόμη γι' αυτά τσακωνόμαστε... Γιατί; Η αιτία είναι εκείνοι που έκατσαν στο τραπέζι γι' αυτή τη συνθήκη. Εκείνοι που έκατσαν τότε σε εκείνο το τραπέζι δεν μας έδωσαν αυτό που δικαιούμασταν... Κι επειδή δεν το έκαναν, εμείς αντιμετωπίζουμε τώρα αυτά τα προβλήματα»...

Καθυστερημένη αντίδραση, ΝΑΤΟικά σχέδια και κάλπικες θεωρίες για «πυλώνες σταθερότητας»

Η αντίδραση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και η χαρακτηριστική καθυστέρηση μέχρι να εκδηλωθεί, δείχνουν ότι η ελληνική αστική τάξη προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός και να το αποσυνδέσει από την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Ανταγωνισμούς στους οποίους επιδιώκει ενεργό ρόλο και η κυβέρνηση, για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων...

Ετσι, μετά την προχτεσινή επιλογή από πλευράς ΥΠΕΞ να δώσει μια πρώτη απάντηση μέσω διαρροών αποδιδόμενων σε «διπλωματικές πηγές», χτες συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντικείμενο, επισήμως, είχε «τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015 - 2016 (σ.σ. αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014 στην Ουαλία, προς ενίσχυση του ευρωατλαντικού άξονα στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα), την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα το ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Προσπερνά, δηλαδή, μ' ένα «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες...» το τι πραγματικά βρίσκεται πίσω από αυτές τις επικίνδυνες παρεμβάσεις, ενώ με τις αναφορές περί... «πυλώνων σε μια εύθραυστη περιοχή», στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη γεωστρατηγική θέση του κεφαλαίου στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών.

Τα ρίχνουν όλα στο «εσωτερικό μέτωπο» και... το θυμικό

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκη, στον «ΣΚΑΪ», όπου απέδωσε τα λεγόμενα Ερντογάν στο... θυμικό του, σε ζητήματα που έχει να λύσει στο εσωτερικό της χώρας του και σε φόβους της Αγκυρας για αλλαγές συνόρων με αφορμή το Συριακό.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να καλλιεργήσει εφησυχασμό απέναντι σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απέδιδε τις προκλητικές δηλώσεις στην «προσπάθεια που κάνει ο κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος, αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω του εσωτερικού του μετώπου».

Την ίδια ώρα, βέβαια, τα αρμόδια επιτελεία εξετάζουν και λαμβάνουν μέτρα μπρος στο ενδεχόμενο πρόκλησης ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο από πλευράς Αγκυρας, ενόσω μάλιστα συνεχίζονται τα παζάρια για το «κλείσιμο» του Κυπριακού, στη βάση των δύο «συνιστώντων κρατών», είναι παράλληλα σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας - ΕΕ για το Προσφυγικό και γενικότερα οξύνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί στην κρίσιμη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ