Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΘΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Η κυβέρνηση επωμίζεται πρόσθετες αποστολές

Η πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει πρόσθετους ρόλους εντός των μηχανισμών της ΕΕ, στηρίζοντας το στόχο γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης και βαθαίνοντας την εμπλοκή σε επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, αναδείχτηκε και χτες το πρωί, στη συνάντηση του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (European Defence Agency - EDA), Χόρχε Ντομέκ.

Ο Ντομέκ επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το υπουργείο, καθώς είχε έρθει στην Αθήνα και στις 22 Απρίλη 2015, ως επικεφαλής ενός Οργανισμού με σκοπό «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων,καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Αποβλέπει, επίσης, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας, στη δημιουργία ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και στην προαγωγή της έρευνας», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Π. Καμμένος εκτίμησε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία» η παρουσία του κοινοτικού στην Αθήνα, λίγες μέρες μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, κατά την οποία συζητήθηκε και η παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την «Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας». Κείμενο - μπούσουλας για την προάσπιση και παραπέρα προώθηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

«Αναδεικνύεται», πρόσθεσε ο Π. Καμμένος, «η έντονη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του ΕΟΑ και της χώρας μας, με στόχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Βιομηχανικής Βάσης στον τομέα της άμυνας, με όρους ισότητας ευκαιριών για όλους και δίκαιης κατανομής οφελών».

Τι αποφασίστηκε

Ο Ελληνας υπουργός υπενθύμισε ότι τον περασμένο Φλεβάρη επισκέφτηκε την έδρα του ΕΟΑ, για πρώτη φορά μαζί με εκπροσώπους της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας: «Με τον αγαπητό Χόρχε και τους επιτελείς μας, ανοίξαμε νέους ορίζοντες συνεργασίας (...) Σήμερα, συνεχίσαμε τις συζητήσεις για την πρόοδο των πολλών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, καθώς και για τις περαιτέρω προοπτικές που διανοίγονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις». Απαρίθμησε, δε, τα «συγκεκριμένα αποτελέσματα» της χτεσινής τους συνάντησης:

«Ανάληψη από τη χώρα μας, σε συνεργασία με τον ΕΟΑ, της διοργάνωσης διάσκεψης για ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, στην Κρήτη, το 2017».

«Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης ελικοπτέρων του ΕΟΑ, τη διοργάνωση του 7ου ετήσιου συμποσίου τακτικής ελικοπτέρων, στην Αθήνα, φέτος το Νοέμβριο, με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει την ετοιμότητα να φιλοξενήσει και άλλες παρόμοιες δράσεις του ΕΟΑ».

«Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διασύνδεση του Οργανισμού με το πολυεθνικό συντονιστικό κέντρο θαλασσίων μεταφορών». Ο Π. Καμμένος αναφερόταν στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ. Ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Επίσης, το Κέντρο, «για την εκπλήρωση της αποστολής του, συνεργάζεται με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις Ενώσεις Ελλήνων Εφοπλιστών»...

«Συνεργαζόμαστε στενά με τον Οργανισμό, προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία να συμμετέχει σε προγράμματα του κοινού ευρωπαϊκού ουρανού (Single European Sky)». Αλλη μια κίνηση για ανάληψη αποστολών της ΠΑ εκτός συνόρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Επιβεβαιώσαμε και αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα υποστήριξης επιχειρήσεων και θέματα πολιτικής άμυνας και ασφάλειας».

Τέλος, ο Π. Καμμένος πρότεινε στον κοινοτικό αξιωματούχο να διερευνήσουν από κοινού τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της «Defendory», ως έκθεσης πολεμικού υλικού, υπό την αιγίδα και την ομπρέλα του Οργανισμού, για την προώθηση της ευρωενωσιακής πολεμικής βιομηχανίας στον ανταγωνισμό της για μερίδια αγοράς με μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ