Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων αστυνομικής βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τίποτε δεν φαίνεται να φρενάρει τη φονική αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Παρά τις διαμαρτυρίες χιλιάδων Αμερικανών στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα, έπειτα από την πρόσφατη δολοφονία 43χρονου Αφροαμερικανού πατέρα δύο παιδιών, αργά το βράδυ της Τρίτης, στο Ελ Καχόν (προάστιο του Σαν Ντιέγκο) της Καλιφόρνια, ένας ακόμη Αφροαμερικανός προστέθηκε στη μαύρη λίστα των θυμάτων αστυνομικής βίας.

Το θύμα ήταν περίπου 30 ετών και φαινόταν να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, αφού έκανε «περίεργες κινήσεις» σε δρόμο πίσω από εστιατόριο σε προάστιο του Σαν Ντιέγκο. Η αστυνομία κλήθηκε να δει τι συμβαίνει, αλλά προτού περάσουν λίγα λεπτά, ο νεαρός έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, επειδή είχε τα χέρια στην τσέπη και πέταξε κάτι προς το μέρος τους. Οπλο δεν βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Ο θάνατος και αυτού του Αφροαμερικανού προκάλεσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων ατόμων στο Ελ Καχόν.

Στο μεταξύ, το γύρο του κόσμου προκάλεσε στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο δημαρχείο του Σάρλοτ της Β. Καρολίνα και στην οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, μία νεαρή Αφροαμερικανίδα μαθήτρια. Η Ζιάννα Ολιφαντα, με λυγμούς, απευθύνθηκε στο πλήθος λέγοντας: «Είναι ντροπή όπως μας συμπεριφέρονται. Είναι κρίμα να σκοτώνουν τους γονείς μας λόγω χρώματος... Είναι κρίμα να πηγαίνουμε στους τάφους για να θάψουμε τους γονείς μας... Χρειαζόμαστε τις μανάδες και τους πατεράδες μας στο πλευρό μας. Οχι στους τάφους!». Αυτά ενώ ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κομέι, ανακοίνωσε ότι σε ...δύο χρόνια θα είναι έτοιμη η ομοσπονδιακή βάση δεδομένων με τα κρούσματα φονικής αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών.

Λιντσάρισμα θυμίζουν οι φόνοι Αφροαμερικανών, λέει έκθεση του ΟΗΕ

Νωρίτερα, αίσθηση δημιούργησε έκθεση εισηγητών του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υποστήριξε ότι οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ θυμίζουν τα λιντσαρίσματα μαύρων «και την παλιά ρατσιστική τρομοκρατία» στον αμερικανικό νότο μεταξύ 1877-1950.

Οι εισηγητές εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και τόνισαν ότι οι αρχές των ΗΠΑ οφείλουν να αντιμετωπίσουν την κληρονομιά «της αποικιοκρατίας, της δουλείας, της υποδούλωσης και του φυλετικού διαχωρισμού, της φυλετικής τρομοκρατίας και των φυλετικών ανισοτήτων». Προτείνεται, μάλιστα, να δοθούν στους απογόνους των σκλάβων στις ΗΠΑ αποζημιώσεις διαφόρων μορφών, μεταξύ των οποίων και μία ελάφρυνση χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ