Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Παζάρια για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου

ΑΛΓΕΡΙ.--

Σκληρά παζάρια με στόχο την επίτευξη μίας ενδεχόμενης συμφωνίας ανάμεσα σε χώρες - μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), με στόχο το «πάγωμα» της πετρελαϊκής παραγωγής, ώστε να αυξηθούν οι χαμηλές διεθνείς τιμές, εξελίσσονται στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ που ολοκληρώθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Αλγερίας.

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση γεφύρωσης των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα σε μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ αλ Φάλιχ, που δήλωσε για πρώτη φορά πως σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως το Ιράν, η Νιγηρία και η Λιβύη θα μπορούσε να τους επιτραπεί «μία αύξηση της παραγωγής τους σε λογικά επίπεδα στο πλαίσιο οιωνδήποτε ορίων» καταστεί, τελικώς, εφικτό να θεσπιστούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΟΠΕΚ στις 30 Νοέμβρη στη Βιέννη. Εως πρότινος, η Σαουδική Αραβία επέμεινε ότι θα μειώσει τη δική της πετρελαϊκή παραγωγή μόνο εφόσον κάνουν το ίδιο και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, είτε ανήκουν στον ΟΠΕΚ (όπως το Ιράν) είτε όχι (όπως η Ρωσία). Το Ιράν, ωστόσο, αντιστέκεται σε αυτά τα σχέδια, δεδομένων των μεγάλων απωλειών που είχε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιρανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής από τα 3.600.000 βαρέλια τη μέρα στα 4.100.000 με 4.200.000 βαρέλια ημερησίως. Αλλες χώρες του ΟΠΕΚ (ανάμεσά τους και η Σαουδική Αραβία) θεωρούν πως θα πρέπει γενικότερα η πετρελαϊκή παραγωγή να μειωθεί κάτω από τα 4.000.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές «μαύρου χρυσού».

Τη Δευτέρα, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ είχε δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν, άμεσα, μεγάλες προσδοκίες για συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στα τέλη Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ