Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Το Σκοπευτήριο δεν προσφέρεται για εξιλέωση της κυβέρνησης

«Θυσίες - Αγώνες - Δικαίωση»: Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται στην Καισαριανή με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την επόμενη Κυριακή, με αφορμή την απόδοση του Σκοπευτηρίου στο δήμο. Και είναι κυριολεκτικά πραγματικός εμπαιγμός. Κι αυτό γιατί «θυσίες» ζητάει η κυβέρνηση από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, δυσφημεί καθημερινά τους σύγχρονους λαϊκούς «αγώνες», ενώ οι μόνοι που «δικαιώνονται» για τη στήριξή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι διεθνείς ενώσεις του ιμπεριαλισμού.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή έχει ήδη πάρει απόφαση να μη συνδιοργανώσει με την κυβέρνηση τέτοια εκδήλωση. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, τιμώντας την Ιστορία της πόλης και τους 750 εκτελεσμένους, δήλωσε την άρνησή του για μια τέτοια εκδήλωση και αποκάλυψε το χαρακτήρα της.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος επισημαίνει ότι «αποτελεί υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που τσακίζει με την πολιτική της τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, που χαρίζει απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία του δολοφονικού ΝΑΤΟ, να θέλει να τιμήσει το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Το Σκοπευτήριο δεν προσφέρεται για εξιλέωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα κιόλας των αγώνων του λαού. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τους αγώνες και τις θυσίες του λαϊκού κινήματος τη δεκαετία του 1940 και απαντάμε με το δικό μας αγώνα ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης που επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Αλλωστε, τόσο με συνέντευξη Τύπου, όσο και με σχετική εκδήλωση, η δημοτική αρχή Καισαριανής γιόρτασε πρόσφατα όπως αρμόζει στην πλούσια ιστορική κληρονομιά της πόλης την απόδοση του Σκοπευτηρίου στο δήμο, εξέλιξη - σταθμό στην πολύχρονη πάλη των εργαζομένων για τη διεκδίκηση του ιερού τόπου. Πάλη που αν δεν είχε διεξαχθεί αταλάντευτα εδώ και δεκαετίες, με μπροστάρηδες ειδικά τους κομμουνιστές δημάρχους, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση για να παραδώσει το Σκοπευτήριο στην πόλη. Μεγάλο κομμάτι του θα είχε ήδη καταλήξει στα διάφορα συμφέροντα που λυμαίνονται την έκταση, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «Σκοπευτικής Εταιρίας». Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αποδίδει το πάρκο στο δήμο και την πρωτοβουλία από τη δημοτική αρχή για να υλοποιηθεί αυτή στην πράξη, η «Σκοπευτική Εταιρία» προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα. Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο στις πολλαπλές διώξεις δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εργαζομένων του δήμου εδώ και δεκαετίες πάλης για την περιφρούρηση του χώρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ