Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Χιλιάδες παραμένουν οι εγκλωβισμένοι, αλλά η ΕΕ βλέπει «πρόοδο»

Την ώρα που χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στη χώρα μας περιμένοντας το χειμώνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει συνολική «πρόοδο» στη διαχείριση του Προσφυγικού και βελτίωση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, μέσα από μια σειρά εκθέσεων που έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει τις «συνεχείς προσπάθειες» των ελληνικών αρχών και την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στη λειτουργία του συστήματος ασύλου, έτσι ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το άσυλο που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη. Η τρίτη αυτή έκθεση της Επιτροπής συντάχθηκε στο πλαίσιο των συστάσεων για την αποκατάσταση της εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, έτσι ώστε να επαναληφθούν «σταδιακά» και «κατά περίπτωση» οι μεταφορές αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα. Ο Κανονισμός αυτός προβλέπει ότι σε περίπτωση που πρόσφυγες μετακινηθούν σε χώρες της ΕΕ και δεν τύχουν της αποδοχής τους, τότε επιστρέφονται στη χώρα που έχουν απογραφεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, η «πρόοδος» περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής, την ίδρυση νέων επιτροπών εφέσεων, καθώς και τη θέσπιση νομοθεσίας για δωρεάν νομική βοήθεια και την πρόβλεψη για την εκπαίδευση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων σχολικής ηλικίας, την αύξηση της συνολικής ικανότητας υποδοχής, καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της υπηρεσίας ασύλου. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως υπάρχει ανάγκη για «περαιτέρω πρόοδο», ιδίως όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υποδοχής, την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και τις δομές για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο, «προτού να είναι δυνατή η επανάληψη των μεταφορών του Δουβλίνου προς την Ελλάδα». Αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η Επιτροπή, στην τρίτη έκθεση προόδου που δημοσιεύει από την υπογραφή της, διαπιστώνει πως η «απότομη και συνεχής μείωση» του αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν παράνομα ή χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, αποτελεί «απόδειξη της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας».

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής ...γκρίνιας απέναντι στην ΕΕ, παρά το ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια την αντιπροσφυγική πολιτική της, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt», αφήνει αιχμές για τη στάση ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, επισημαίνοντας πως ενώ θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες, «οι περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ είτε δέχονται πολύ λίγους, είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας». Από το Σεπτέμβρη του 2015, σε σύνολο 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500, ανέφερε. «Εάν οι χώρες - μέλη της ΕΕ μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα, τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες», ανέφερε. Προανήγγειλε δε τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ