Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Τοπικές κάλπες και αβεβαιότητα για αστική κυβέρνηση

Με τις κάλπες να στήνονται σε τοπικό επίπεδο αύριο, Κυριακή, και συγκεκριμένα στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, δίνεται συνέχεια στα παζάρια ανάμεσα στα αστικά κόμματα αλλά και στο εσωτερικό τους, στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν τρίτες εκλογές σε διάρκεια ενός χρόνου. Τα παζάρια πρέπει να ολοκληρωθούν στις 2 Οκτώβρη, ωστόσο οι διαφορές των κομμάτων - όχι σε ζητήματα στρατηγικής όπως καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες - δεν φαίνεται να ξεπερνιούνται.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, με 137 βουλευτές, παρότι έχει έως τώρα αποτύχει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των 350 εδρών, επιμένει να παζαρεύει την αποχή των Σοσιαλιστών (με 85 έδρες), κάτι που δεν φαίνεται. Ο Πέδρο Σάντσεθ, με εσωτερικά προβλήματα για την τακτική που θα ακολουθήσει, διοργανώνει ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος την 1η Οκτώβρη και πλασάρει τη λεγόμενη εναλλακτική κυβέρνηση στον Ραχόι με συνεργασία με το σχήμα «Ενωμένοι Μπορούμε» («Unidos Podemos»), του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» και της οπορτουνιστικής «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), που έχει 71 έδρες μαζί με διάφορα σχήματα, και τους Πολίτες (το φιλελεύθερο συνονθύλευμα τύπου Ποτάμι) με 32 έδρες. Ωστόσο, διαφορές υπάρχουν και μέσα στους «Ποδέμος», για τον τρόπο παζαρέματος με τους Σοσιαλιστές, ώστε να εξασφαλιστεί η λεγόμενη «προοδευτική κυβέρνηση». Πρωταγωνιστές στην κόντρα εμφανίζονται ο γγ Πάμπλο Ιγκλέσιας, και ο δεύτερος στην ιεραρχία Ινιέγκο Ερεχόν, ο καθένας με το μηχανισμό του.

Σε αυτό το σκηνικό, το ενδεχόμενο να αποφευχθούν οι εκλογές λίγο πριν τα Χριστούγεννα φαίνεται λιγότερο πιθανό. Φυσικά, όσο ο λαός μένει εγκλωβισμένος στην αστική διαχείριση, ανεξάρτητα από τα παζάρια που θα γίνουν ή το αποτέλεσμα νέων εκλογών, δεν πρόκειται να δει ουσιαστική βελτίωση στη ζωή του.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις στις τοπικές εκλογές της Κυριακής δείχνουν διατήρηση της κατάστασης. Στη Χώρα των Βάσκων, για την τοπική Βουλή των 75 εδρών, το Εθνικιστικό Κόμμα είναι μπροστά με 37%, το επίσης με εθνικιστικά χαρακτηριστικά Bildu έχει 20%, οι «Ποδέμος» 19%, οι Σοσιαλιστές 12%, το Λαϊκό Κόμμα 8,4% και οι «Πολίτες» 2%. Ενώ στη Γαλικία (επίσης των 75 εδρών) το Λαϊκό εμφανίζεται να είναι μπροστά με 44%, οι «Ποδέμος» με 25%, οι Σοσιαλιστές με 18%, το Εθνικό Κόμμα με 5% και οι «Πολίτες» με 2%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ