Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΗΠΑ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Πάρτι μονοπωλίων σε βάρος των προσφύγων

Φορώντας τη μάσκα της «φιλανθρωπίας», καπιταλιστές ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους σε προγράμματα της κυβέρνησης Ομπάμα για ...επενδύσεις με στόχο τη δήθεν ανακούφιση προσφύγων

Ηγέτες χωρών που αιματοκυλούν τους λαούς προς όφελος των μονοπωλίων τους φόρεσαν τη μάσκα του «αρωγού» των προσφύγων...

Copyright 2016 The Associated

Ηγέτες χωρών που αιματοκυλούν τους λαούς προς όφελος των μονοπωλίων τους φόρεσαν τη μάσκα του «αρωγού» των προσφύγων...
Τράπεζες που προσπαθούν να ξεπλύνουν τα αμέτρητα εγκλήματα σε βάρος χωρών και λαών που καταληστεύουν με «συμβολικές» εκστρατείες φιλανθρωπίας και συμμετοχής σε κυβερνητικά σχέδια δήθεν αγαθοεργών. Καπιταλιστές που κερδοσκοπούν στα χρηματιστήρια και χρηματοδοτούν «πολύχρωμες επαναστάσεις». Διαδικτυακοί κολοσσοί που απλώνουν τα πλοκάμια τους σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα της ανθρώπινης ζωής με σκοπό τον έλεγχο, την εξουσία πάνω στους λαούς και φυσικά το κέρδος. Διαφημιστικές εταιρείες και όμιλοι παροχής υπηρεσιών που «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» πάνω στην προώθηση αλληλοσυγκρουόμενων μονοπωλιακών συμφερόντων φορώντας τη μάσκα του τάχα ανυστερόβουλου ευεργέτη. Αυτοί είναι στην πραγματικότητα οι «εταίροι» του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που στα μέσα της βδομάδας συμμετείχαν στη φιέστα που έστησε στο περιθώριο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τάχα για το καλό των άνω των 60.000.000 ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών. Για το καλό δηλαδή αυτών που υποφέρουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που πραγματοποιεί η κυβέρνησή του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου «διακυβεύονται» τα λεγόμενα «ζωτικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ» (δηλαδή, τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων που θίγονται από τον ανταγωνισμό...).

Το πάρτι του Ομπάμα για το «καλό των προσφύγων» λεγόταν «Διάσκεψη Ηγετών για τους Πρόσφυγες». Συμμετείχαν, όπως ανακοινώθηκε, πάνω από 50 χώρες (με «συνοικοδεσπότες» τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Σουηδία, το Μεξικό, την Ιορδανία, την Αιθιοπία) αλλά και άλλες που προθυμοποιήθηκαν να αναλάβουν γενικόλογες «δεσμεύσεις» για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων. Οπως η Σαουδική Αραβία, που αιματοκυλά από τον περσινό Μάρτη το λαό της Υεμένης, έχοντας προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και υποσιτισμένους αμάχους, τους οποίους τώρα καμώνεται πως θα «φροντίσει»!

Στο κόλπο μπήκαν βεβαίως και μεγάλες ή μικρότερες εταιρείες στο πλαίσιο της λεγόμενης «λογικής» σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το «κοινό καλό», όπως η τράπεζα «Goldman Sachs», η εταιρεία πιστωτικών καρτών «Mastercard», η εταιρεία τραπεζικών εμβασμάτων και μεταφοράς χρήματος «Western Union», η πολυεθνική καταναλωτικών, καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών «Johnson & Johnson», ο διαδικτυακός τεχνολογικός κολοσσός «Google», η «Microsoft», οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης «Twitter» και «Facebook», η διαδικτυακή εταιρεία υπηρεσιών μεταφοράς - ταξί «Uber», αλλά και εταιρείες υπηρεσιών διαμονής σε καταλύματα τύπου AIRBNB και «Tripadvisor».

Ωστόσο, το «καλό» που υποτίθεται πως κάνουν τα παραπάνω μονοπώλια για τους πρόσφυγες, ελάχιστη σχέση έχει με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαών και περισσότερη με τα κέρδη των μονοπωλίων. Κυρίως, γιατί οι «φιλάνθρωποι» που βουτούν τα χέρια τους στο αίμα των δεκάδων επεμβάσεων που στήνουν στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας δεν διστάζουν να τα ξεπλύνουν, στην επόμενη φάση, με ...αγαθοεργίες και επιχειρηματικά σχέδια που στοχεύουν στην αύξηση της εκμετάλλευσης.

«Ορχήστρα» συμφερόντων

Βεβαίως, δεν παίζουν όλες οι εταιρείες το ίδιο «βιολί» στην «ορχήστρα» του ζόφου και της καταστροφής που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ούτε έχουν όλες ακριβώς τις ίδιες επιδιώξεις. Κάποιες επιδιώκουν την καλλιέργεια ακόμη καλύτερων σχέσεων με τα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας στις ΗΠΑ ευελπιστώντας σε προνομιακή μεταχείριση (π.χ. «Google», «Goldman Sachs»).

Αλλες, όπως η εταιρεία «Soros Fund Management», που διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια υψηλού ρίσκου και ανήκει στον μεγαλοκαπιταλιστή Τζορτζ Σόρος «προσδοκούν την αύξηση των κερδών τους χρησιμοποιώντας τις φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία προσφύγων που διψούν για μία ευκαιρία φυσιολογικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ένα 24ωρο πριν από τη διάσκεψη του Ομπάμα για το Προσφυγικό, ο Σόρος ανακοίνωσε με άρθρο του στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» το σχέδιό του για «επενδύσεις» (έτσι ακριβώς είπε!) ύψους 500.000.000 δολαρίων σε νεοφυείς εταιρείες, επιχειρηματικά σχέδια και καινοτόμες ιδέες προσφύγων και από τα κέρδη θα δώσει και για τους πρόσφυγες...

Αλλοι απλά προσπαθούν να ξεγελάσουν, φορώντας το προσωπείο του «φιλάνθρωπου» και κερδοσκοπούν διευρύνοντας τα «χρυσωρυχεία» συλλογής και ανάλυσης δεδομένων προσφύγων και μεταναστών με στόχο τον μεγαλύτερο έλεγχο των μαζών, όπως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» και «Twitter». Ορισμένοι ψάχνουν για νέους, φθηνούς εργάτες, όπως η αμφιλεγόμενη διαδικτυακή εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφορών - ταξί UBER, που έχει προκαλέσει κύματα διαμαρτυρίας σε χώρες κυρίως της Ευρώπης καθώς δρα ενάντια στα συμφέροντα «παλιότερων» μονοπωλίων που νέμονται τον τομέα υπηρεσιών ταξί αλλά και αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων... Κάποιες άλλες, όπως η εταιρεία «Transparent Business», προσφέρουν τεχνολογικές υπηρεσίες σε «Μη» Κυβερνητικές Οργανώσεις που θησαυρίζουν από τα ολοένα και αυξανόμενα κύματα προσφύγων και μεταναστών, που κατά γενική ομολογία είναι πλέον, σε διεθνές επίπεδο, τα πιο μεγάλα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η «Διάσκεψη Ηγετών για τους Πρόσφυγες» του Ομπάμα στις 20/9, όπως προηγουμένως και η ανάλογη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες στις 19/9, αποσαφήνισαν το εξής: Οι πρόσφυγες, που ξεριζώθηκαν, ήρθαν για να μείνουν καιρό... Δεν φαίνεται πως φιλοξενούνται προσωρινά με στόχο να επιστρέψουν σύντομα στις πατρίδες τους, γιατί πολύ απλά οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν σκοπό να τερματίσουν τους πολέμους που οι ίδιοι προκαλούν (πάνω στη λύσσα τους να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών και της εξουσίας) αλλά να τους παρατείνουν και να τους πολλαπλασιάσουν...

Αλλιώς, για ποιο λόγο ο Ομπάμα θα έκανε τον «τροχονόμο» των προσφυγικών ροών, θα ενθάρρυνε πλούσιες (όπως ο Καναδάς) αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες (όπως η Αιθιοπία) να επωμιστούν και εκείνες βάρος από τη «μοιρασιά» των προσφύγων; Γιατί να «νοιαζόταν» για την τύχη τους, δίχως (με τον έναν ή άλλον τρόπο...) κέρδος;

«Δεσμεύσεις» και συμμετοχές...

Οπως προαναφέραμε, ανάμεσα στις μερικές δεκάδες εταιρείες που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Ομπάμα ήταν και «ηχηρά» ονόματα του διεθνούς κεφαλαίου, που μπήκαν στο παιχνίδι με προγράμματα - προφάσεις εν αμαρτίαις...

Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα προγράμματα που ανακοίνωσαν πως θα διεκπεραιώσουν και τα οποία δεν ξεπερνούν σε κόστος τα 150.000.000 δολάρια (πέρα από τα 500.000.000 που υποσχέθηκε να «επενδύσει» ο Σόρος στους πρόσφυγες...). Ποσό που μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των κερδών που συσσωρεύει το διεθνές κεφάλαιο!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αμερικανική πολυεθνική τράπεζα «Goldman Sachs», που υποσχέθηκε να δώσει 7,5 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη προγραμμάτων σε συνεργασία με «Μη» Κυβερνητικές Οργανώσεις, και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η εν λόγω τράπεζα, λοιπόν, καμώνεται ακόμη πως θα βοηθήσει τους πρόσφυγες στην εκμάθηση των Αγγλικών και στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων για 10.000 γυναίκες...

Αλλη τράπεζα, που είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, η «JP Morgan Chase», υποσχέθηκε να δώσει 1,7 εκατομμύρια για την εκπαίδευση, διατροφή και περίθαλψη προσφυγόπουλων που βρίσκονται σήμερα σε χώρες της Μέσης Ανατολής (π.χ. Ιορδανία, Λίβανο).

Η εταιρεία τραπεζικών εμβασμάτων και μεταφοράς χρήματος διεθνώς «Western Union» ανέλαβε να «διευκολύνει» τη μεταφορά κεφαλαίων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα οποία συγκεντρώνονται σε φιλανθρωπικές εκστρατείες. Επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίσει προνομιακή θέση σε αυτό το κομμάτι διακίνησης κεφαλαίων...

Η «Mastercard» ανέλαβε να παράσχει υπηρεσίες προπληρωμένων πιστωτικών καρτών σε περίπου 2.000.000 πρόσφυγες. Μη φανταστείτε τίποτε σπουδαίο. Ο καθένας από τους δικαιούχους θα έχει στο «λογαριασμό» του μηνιαίως μόλις 27 δολάρια για την αγορά των άκρως απαραίτητων τροφίμων ή προσωπικών ειδών! Ετσι, όμως, η «Mastercard» διώχνει άλλους ανταγωνιστές (π.χ. «American Express») από το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.

Η «Google», από την άλλη, θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Ομπάμα ανακοινώνοντας ότι θα παράσχει «συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνολογία» σε «Μη» Κερδοσκοπικές Οργανώσεις για πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και θα αναλάβει τη δημιουργία πρότυπης ψηφιακής σχολικής αίθουσας για προσφυγόπουλα προσχολικής ηλικίας έως το 2017 από τη Συρία στο Λίβανο.

Η σουηδική εταιρεία ΙΚΕΑ (που πέρσι εκτόξευσε τα κέρδη της κατά 3,5 δισ. δολάρια) υποσχέθηκε να βοηθήσει στην επίπλωση προσφυγικών καταυλισμών με είδη αξίας 500.000 δολαρίων.

Η πολυεθνική «Johnson & Johnson», που κατηγορήθηκε πρόσφατα πως διέθετε εν γνώσει της στην παγκόσμια αγορά καρκινογόνα πούδρα για βρέφη, υποσχέθηκε να δώσει 1,75 εκατομμύρια δολάρια στη βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Save the Children» για την κάλυψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για πρόσφυγες σε Αίγυπτο και Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό πως με τέτοια ψίχουλα κανένα μονοπώλιο δεν μπορεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά του. Ας μην ξεγελιούνται, λοιπόν, οι λαοί με τις ψευτοφιλανθρωπίες του κεφαλαίου και ας παλέψουν, με ακόμη περισσότερη ορμή, για τα δικαιώματά τους!


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ