Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση προκλήσεων από το ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με «μοιρασμένους ρόλους» συνεχίζονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, εν αναμονή και της συνάντησης που θα γίνει την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Σειρά στις προκλήσεις εκ μέρους τους ψευδοκράτους πήρε ο «πρωθυπουργός» του, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, που χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι «αναχρονιστικό». «Ο κ. Αϊντε έχει ξεπεράσει τα όριά του, εκδίδοντας μια τέτοια δήλωση. Δυστυχώς, υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια περισσότερο από ποτέ στο σύγχρονο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οζγκιουργκιούν.

Αλλωστε, πρόσφατα και ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχε επιδοκιμάσει δημόσια δηλώσεις του Ακιντζί (με τον οποίο υποτίθεται ότι η «δεξιά» κυβέρνηση του ψευδοκράτους έχει διαφωνίες) ότι «η θεσμοθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας που αποκλείει την Τουρκία δεν είναι δυνατή». Ο Ερτουγρούλογλου είχε συμπληρώσει τότε ότι μια συμφωνία για τη «λύση» του Κυπριακού θα γίνει δεκτή μόνο αν σε αυτήν διατυπώνεται ρητά πως «η Τουρκία έχει μονομερές δικαίωμα επέμβασης, αν αυτό καταστεί αναγκαίο». Εσπευσε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει την τουρκική εισβολή ως εμπειρία που επιβεβαίωσε την «ανάγκη» αυτή, λέγοντας ότι «η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο στις 20 Ιούλη 1974 βασισμένη στα δικαιώματά της να επέμβει. Αυτά τα δικαιώματα τέθηκαν και στο σύνταγμα όταν η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ιδρύθηκε και δεν πρέπει να καταργηθεί».

Τις τελευταίες μέρες, οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους κλιμακώνουν τις προκλήσεις, χωρίς αυτό να εμποδίζει τη συνέχιση μιας σειράς διπλωματικών επαφών και διαπιστώσεων περί «προόδου» στις συνομιλίες.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Λαβρόφ

Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη όπου συνεχίζει επαφές με ηγέτες και διπλωμάτες πολλών χωρών, ο Κύπριος ηγέτης συνάντησε προχτές τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις δηλώσεις του, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη «συμπαράσταση και οπωσδήποτε συμβολή (της Ρωσίας) στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε» (για το Κυπριακό), ενώ για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ ανέφερε πως «η προσπάθειά μας ως κράτος - μέλος της ΕΕ είναι να δούμε ότι οι σχέσεις μας θα ομαλοποιηθούν... Οι κυρώσεις, είμαι της άποψης ότι δεν δίνουν την ευκαιρία για διάλογο ή για επίλυση των προβλημάτων, αντίθετα κρατούν τα μέρη σε απόσταση μεταξύ τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ