Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα χρέη και τα αδιέξοδα θα συνεχιστούν για τους μικρούς ΕΒΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ

Σε σχόλιο σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών που έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Οπως ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, στόχος δεν είναι η ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και η διαγραφή των χρεών τους, αφού αυτά παραμένουν ακέραια, αλλά να εξασφαλίσει ότι οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους. Η μεγάλη πλειοψηφία, στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης κρίσης και κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσβάσταχτα χρέη και νέα καθημερινά αδιέξοδα.

Το φιλολαϊκό προσωπείο που η κυβέρνηση επιδιώκει να καλλιεργήσει περί δίκαιης ανάπτυξης και ίσης κατανομής των βαρών συντρίβεται κυριολεκτικά στην άγρια φορολόγηση που παραμένει για τους αυτοαπασχολούμενους από το πρώτο ευρώ και στις χιλιάδες αναγκαστικές εκτελέσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα».

Εισπρακτικό κατά βάση το μέτρο

Θυμίζουμε ότι από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31/12/2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του».

Το συγκεκριμένο μέτρο απευθύνεται στους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν σήμερα 89.304 ασφαλισμένοι, με συνολικό όγκο χρεών 172,4 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 125.099 επιχειρήσεις με χρέη έως 5.000 ευρώ και συνολικό όγκο χρεών 150 εκατ. ευρώ έχουν κλείσει.

Στην κατηγορία των επιχειρήσεων με οφειλές στον ΟΑΕΕ πάνω από 5.000 ευρώ κατατάσσονται 227.610 ενεργές (συνολικά χρέη 8,4 δισ. ευρώ) και 116.268 ανενεργές (συνολικά χρέη 2,6 δισ. ευρώ). Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το 28,3% των εν ενεργεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σήμερα καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ (τέσσερις στους 10, αν μιλάμε για φυσικά πρόσωπα).

Μεταθέτουν αργότερα το λογαριασμό

Μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσουν το επόμενο διάστημα τα έσοδα του νέου ασφαλιστικού οργανισμού (ΕΦΚΑ), στον οποίο εντάσσεται ο ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φτιάχνει μια «παρένθεση» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, προκειμένου «να δώσουμε κάποιες ανάσες αλλά και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ. Διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν εισφορές εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος, ο ΕΦΚΑ θα έχει μια αδυναμία να σταθεί στα πόδια του».

Αλλωστε, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου, «το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δε σημαίνει και διαγραφή τους. Δε θα διαγραφούν τα χρέη. Απλά, κάποιος ο οποίος έχει ένα βουνό οφειλών, και άρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτές και άρα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα». Δηλαδή, αργά ή γρήγορα, θα επανέλθει θέμα τακτοποίησης και αυτών των οφειλών που τώρα «παγώνουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ