Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της νέας πυρηνικής δοκιμής της ΛΔ Κορέας ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, σε έκτακτη συνεδρίασή του τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Συγκεκριμένα, τα 15 κράτη - μέλη τόνισαν ότι «θα αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για τη λήψη κατάλληλων μέτρων, βάσει του άρθρου 41 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και πάνω σε μία απόφαση του Συμβουλίου».

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, υποστήριξε πως «θα λάβουμε σημαντικά επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων νέων κυρώσεων, για να δείξουμε στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις παράνομες και επικίνδυνες ενέργειές της». Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη ΛΔ Κορέας, Σουνγκ Κιμ - από το Τόκιο, όπου συνάντησε Ιάπωνες αξιωματούχους - δήλωσε πως «πέραν των ενεργειών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, μαζί με τη Δημοκρατία της Κορέας, θα εξετάσουν μονομερή και διμερή μέτρα, καθώς και μια ενδεχόμενη τριμερή συνεργασία». Οι ΗΠΑ αξιοποιούν τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο στο πλαίσιο των δικών τους ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, όπως αποδεικνύει και η απόφαση εγκατάστασης του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD. Μάλιστα, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι σήμερα θα γίνουν υπερπτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών πάνω από τη Ν. Κορέα, προφανώς σε μια επίδειξη δύναμης.

Από τη μεριά της Κίνας, ο πρεσβευτής στο ΣΑ, Λίου Τζιεγί, είπε ότι «είναι πιο επείγον παρά ποτέ να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου (...) Ολες οι πλευρές πρέπει να απόσχουν από τις προκλήσεις και οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση».

Στο μεταξύ, επικαλούμενα το κρατικό πρακτορείο της ΛΔ Κορέας KCNA, δυτικά ΜΜΕ μετέδωσαν το Σάββατο δηλώσεις εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ «προσπαθούν σκληρά να αρνηθούν τη στρατηγική θέση της ΛΔ Κορέας ως μιας νόμιμης πυρηνικής δύναμης». «Οπως καταστήσαμε σαφές, θα συνεχιστούν τα μέτρα που θα δυναμώσουν την εθνική πυρηνική δύναμη σε ποιότητα και σε μέγεθος για να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια και το δικαίωμά μας να ζήσουμε μπροστά στις αυξημένες απειλές πυρηνικού πολέμου από τις ΗΠΑ», τονιζόταν.

Τέλος, χτες, δυτικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ΥΠΕΞ της ΛΔ Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, έφτασε στο Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ