Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό»

Από τη συνάντηση στην Κύπρο
Από τη συνάντηση στην Κύπρο
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διπλής συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στη Λευκωσία, όπου συνήλθαν οργανώσεις του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος από 16 χώρες της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Οι εργασίες έγιναν στα γραφεία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και συμμετείχαν αντιπρόσωποι κινημάτων από Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τουρκία, Αυστρία, Τσεχία, Ισπανία και Βουλγαρία από Ευρώπη και από Παλαιστίνη, Συρία, Ιορδανία, Λίβανος, Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιράν και Αίγυπτο από τη Μέση Ανατολή. Το ΠΣΕ εκπροσώπησαν στις συνόδους ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του. Ο γγ του ΠΣΕ υπογράμμισε τη σημασία και την κρίσιμη και επίκαιρη στιγμή της διεξαγωγής των συνόδων του ΠΣΕ, τη συμβολή τους στην επιτυχία του συνεδρίου του.

Οι δύο σύνοδοι συζήτησαν την προετοιμασία του ερχόμενου Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΠΣΕ, που γίνεται στη Βραζιλία στις 17-20 Νοέμβρη.

Υπήρξαν δύο ψηφίσματα, αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στον Παλαιστινιακό και το συριακό λαό.

Στις συνόδους στην Κύπρο, την ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Σταύρος Τάσσος, που ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

«Η συνέχεια της τριμερούς συνάντησης των Κινημάτων Ειρήνης της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, με τη διεξαγωγή της 6ης Συνάντησης στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο, θεωρείται πολύ σημαντική. Η πρωτοβουλία αυτή είναι το λαϊκό και αντιιμπεριαλιστικό "αντίβαρο" της τριγωνικής συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αντίστοιχα, και στο Συνέδριο των 7 ευρωπαϊκών και 7 αραβικών χωρών στη Ρόδο στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, συνεργασίες και συνέδρια που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Η έβδομη τριμερής συνάντηση του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο».

Ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση στις 9 Σεπτέμβρη στο Δήμο Λακατάμιας, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τις οποίες στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών, και κάλεσε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση τους λαούς της περιοχής, για αποτροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, για καταδίκη των κυβερνήσεων που τα στηρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ