Με αντικείμενο τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, στον ανταγωνισμό τους με αυτά άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, συνεδρίασε «ατύπως», την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Μπρατισλάβα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, το λεγόμενο «Gymnich».
Κατά πληροφορίες από μεριάς της σλοβακικής προεδρίας, στη συνεδρίαση προέδρευσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας. Σε αυτήν τη βάση, συζητήθηκαν θέματα διεθνούς εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Παρουσία και του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εστίασαν στις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία και στις προοπτικές που υπάρχουν για τις μελλοντικές σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. Αλλο θέμα ήταν η πρόοδος στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα όπως η περιβόητη «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η «πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» και η «αναζήτηση για συνέργειες» της ΕΕ με άλλα μέρη επί των συγκεκριμένων θεμάτων.
Σε συνάντηση, εξάλλου, με εκπροσώπους από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία, συζήτησαν το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ περί της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ ΕΕ και αυτών των χωρών, στην προσπάθεια ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διεισδύσουν παραπέρα στις αγορές τους.
Από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με την Τουρκία και την παρέμβασή του στο «Gymnich»: «Εγώ ανέλυσα τις συνέπειες που θα είχε, αν πετύχαινε, το πραξικόπημα. Ταυτόχρονα υπογράμμισα, με βάση τη δική μας εμπειρία, ότι (...) θα πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε τους πραξικοπηματίες (...) με τη μέθοδο της δημοκρατίας, των κανόνων του δικαίου και όχι να δημιουργήσουμε καινούρια τραύματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».
Πρόσθεσε: «Χαιρέτισα το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να γίνονται ορισμένες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη στρατοχωροφυλακή, αλλά και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να χτυπηθεί γενικά ο ρόλος του στρατού στην Τουρκία, ώστε να μην μπορέσει να ξανακάνει πραξικοπήματα. Και στο πρόσωπο του Γκιουλέν μάλλον ηττήθηκαν σε ένα βαθμό και οι προσπάθειες για επιβολή θρησκευτικών αντιλήψεων πάνω στο κράτος».
Και κατέληξε: «Επίσης, υπογράμμισα ότι και από τα γεγονότα στην Τουρκία, αλλά και από τα γεγονότα στην Αίγυπτο φαίνεται ότι υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα που αφορά τη διάδοση της δημοκρατίας, από τη μία πλευρά, αλλά και τη σημασία που έχει η σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής, από την άλλη πλευρά (...) Τέλος, μίλησα για τη Συρία, αλλά και για τα προβλήματα των συνόρων μας που σχετίζονται με τη Συρία».