Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ξεκίνησε η διαδικασία απαλλαγής από δημοτικά τέλη για 250 οικογένειες

Περισσότερες από 250 οικογένειες, που μένουν κοντά στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας αλλά και στο βιολογικό καθαρισμό στις Ιτιές στην Πάτρα, έχουν το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής από δημοτικά τέλη, μετά την έγκριση της προσφυγής που κατέθεσε η δημοτική αρχή της πόλης ενάντια στην αρχική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου σχετικά με το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας είχε αποφασίσει την απαλλαγή από δημοτικά τέλη όσων μένουν πέριξ των παραπάνω περιοχών, καθώς θεωρούσε αδικία να μην υιοθετείται μια τέτοια ρύθμιση, για περιοχές που, αποδεδειγμένα, δέχονται επιβάρυνση και όχληση, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την είχε απορρίψει. Τελικά, μετά από τη σταθερή διεκδίκηση της δημοτικής αρχής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ενέκρινε. Οχι όμως και την αντίστοιχη απόφαση της αύξησης του συντελεστή στο 4,5% ανά τ.μ. στη μεγάλη ιδιοκτησία και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με λειτουργική επιφάνεια άνω των 6.000 τ.μ., αποδεικνύοντας έτσι την πολιτική κατεύθυνση και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία παρέχει απλόχερα φοροαπαλλαγές σε μεγαλοεπιχειρηματίες, στέλνοντας το λογαριασμό για εξόφληση στα συνήθη υποζύγια.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, στους κατοίκους του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας αλλά και του βιολογικού καθαρισμού στις Ιτιές, θα σταλούν έγγραφα ενημέρωσης του δήμου, σχετικά με την πλήρη απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Οι δημότες των παραπάνω περιοχών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάτρας, καλούνται να προσέλθουν στο Τμήμα Ανταποδοτικών Τελών (ΤΑΠ), της Διεύθυνσης Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας (Μαιζώνος 147, 1ος όροφος και κατά τις ώρες 9 π.μ - 1 μ.μ.) με αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ, προκειμένου να καταχωρηθεί πλήρως η απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

Επίσης, θα επιστραφεί στους δικαιούχους, αναδρομικά από 1η Μάρτη 2016 (έναρξη ισχύος σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου), το χρηματικό ποσό των δημοτικών τελών που έχει εξοφληθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εφόσον προσκομιστούν αντίγραφα των εξοφλημένων λογαριασμών από 1η Μάρτη μέχρι σήμερα.

Μετά την τακτοποίηση αυτή των συγκεκριμένων δημοτών με την υπηρεσία του δήμου, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν στο εξής λογαριασμούς της ΔΕΗ με μηδενικό ποσό χρέωσης, που θα αναγράφεται στο σημείο «Χρεώσεις ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΥ».

Νέο σύστημα στάθμευσης

Το σύστημα χρονικού περιορισμού στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, σε συνέντευξη Τύπου. Κατά την παρουσίαση, ο Κ. Πελετίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως «το συγκοινωνιακό - κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή του πατραϊκού λαού». Σημείωσε ότι «η γενικότερη ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, σταθερά ενίσχυε τα ΙΧ σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)». Θέση της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πάτρας, είναι ένας αποκλειστικά δημόσιος φορέας συγκοινωνιών, «που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί κεντρικά και περιφερειακά την παροχή της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Πατρέων, με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για μεταφορά. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας. Ο τρίτος δήμος της χώρας, με Πανεπιστήμιο, ΑΤΕΙ, Νοσοκομείο, δεν μπορεί να στερείται δημόσιων ΜΜΜ, τα οποία οφείλει να χρηματοδοτήσει και να λειτουργήσει το κράτος». Μάλιστα, ο δημόσιος αυτός φορέας «θα περιλαμβάνει προαστιακό σιδηρόδρομο με επέκτασή του προς Βορρά μέχρι Ψαθόπυργο ή και Αίγιο, με λειτουργία της νότιας γραμμής Πάτρα - Κάτω Αχαγιά. Επίσης, γραμμή τραμ από Πανεπιστήμιο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έως ΤΕΙ (σύμφωνα με την υπάρχουσα Μελέτη Σκοπιμότητας), καθώς και εξέταση της δυνατότητας γραμμής τραμ στην Αγίου Νικολάου και σύνδεση με αναβατόριο με την Ανω Πόλη».

Ετσι, ξεκίνησε από χτες το σύστημα χρονικού περιορισμού στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας, με κάρτα αξίας 30 λεπτών για μία ή δύο ώρες στάθμευσης (σε διάφορα σημεία της πόλης αντίστοιχα) και θα ισχύει όλες τις μέρες, εκτός Κυριακής. Τα δίκυκλα θα μπορούν να σταθμεύουν στις ειδικές θέσεις που προβλέπονται χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς τιμολόγηση, ενώ θα δημιουργούνται νέες θέσεις πάρκινγκ για τις μοτοσικλέτες σε σημεία φορτοεκφόρτωσης, μετά το τέλος του ωραρίου των τελευταίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ