Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Συνεχίζεται η αύξηση των ροών στα νησιά

Τμήμα του καταυλισμού προσφύγων στο Ελληνικό
Τμήμα του καταυλισμού προσφύγων στο Ελληνικό
Συνεχίζεται η αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Κω, που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, στη Λέσβο 69 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα με τουρκική ακταιωρό να τους παρακολουθεί, χωρίς όμως να τους εμποδίσει να περάσουν στα ελληνικά ύδατα. Οταν οι πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα, λιμενικοί προχώρησαν σε επιχείριση διάσωσης, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε με άλλους 59 ανθρώπους που έφτασαν στην Κω. Ανάμεσά τους ήταν και ο δουλέμπορος που συνελήφθη και αναμενόταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα του νησιού. Χτες το πρωί, έγινε και άλλη επιχείριση διάσωσης 44 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα ανατολικά της Χίου, καθώς και άλλων 45 που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Νενητών Χίου.

Ερευνα για το βίντεο που δείχνει άνδρα του Λιμενικού να βρίζει και να χτυπά πρόσφυγα κατά τη διάρκεια διάσωσης στη Λέρο, διέταξε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αναφορικά με οπτικοακουστικό υλικό που έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, σύμφωνα με το οποίο στέλεχος του ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ. φαίνεται να χειροδικεί και να υβρίζει αλλοδαπό, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοινώνεται ότι το υπόψιν υλικό εξετάζεται, το περιστατικό ερευνάται». Παράλληλα, «ενημερώθηκαν αρμοδίως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης και οι οποίοι έδωσαν ήδη σχετικές εντολές για πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση του υπόψη περιστατικού».

Σε ό,τι αφορά την εκκένωση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, δημοσίευμα του «Εθνους» αναφέρει πως είναι θέμα χρόνου, καθώς οι πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν σε μια νέα δομή εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής (κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει επέκταση του κέντρου στον Σκαραμαγκά) και σε μια νέα δομή σε γειτονικό με την Αττική νομό. Πάντως, φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί και θα προχωρήσει σύντομα η εκκένωση του χώρου, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχειρηματικής κοινοπραξίας στην οποία έχει παραχωρηθεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το μπαράζ δημοσιευμάτων την προηγούμενη βδομάδα στον αστικό Τύπο σχετικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.

Τέλος, ζήτημα έχει προκύψει με το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων που τελεί υπό κατάληψη εδώ και αρκετές βδομάδες από λεγόμενους «αλληλέγγυους» και διαμένουν σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες. Εκθεση που υπογράφουν επιθεωρητές της Περιφέρειας και την οποία επικαλείται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει πως η κατάσταση στο πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία των προσφύγων όσο και για τη δημόσια υγεία.

Πάντως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η παντελής απουσία κρατικής μέριμνας και δομών τέτοιων που να μπορούν να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους κάτω από κανονικές συνθήκες, δίνει αντικειμενικά χώρο σε διάφορες ΜΚΟ ή άλλες πρωτοβουλίες που πολύ συχνά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υγιεινή και την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. Και γι' αυτό φέρει ακέραια την ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ