Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Σε συνέντευξή του ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστήριξε ότι ο «Πρόεδρος», Μουσταφά Ακιντζί, έχει «εμμονή για λύση και γι' αυτό δίδει ψεύτικες ελπίδες». Κριτική στον Ακιντζί για υπερβολικές υποχωρήσεις έκανε πρόσφατα και ο «πρωθυπουργός», Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αντιδράσεις προκάλεσαν στιγμιότυπα με αστυνομικούς να κάνουν έλεγχο σε γυναίκα με μπουργκίνι (μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα) στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, υπερασπίστηκε μέτρα όπως η απαγόρευση του μπουργκίνι καλώντας, κατά τ' άλλα, σε αποφυγή στιγματισμών και αντιπαλότητας μεταξύ των Γάλλων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Σε ανασχηματισμό υποχρεώνεται η διορισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ, αφότου έχασε τη Δευτέρα την ψήφο εμπιστοσύνης από το εκλεγμένο Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα παρουσιαστεί στη Βουλή και αναμένεται να συμπεριλαμβάνει κάποιους εκλεγμένους βουλευτές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο υποψήφιος για την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, πρώην σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Οουεν Σμιθ, υποστήριξε ότι το κόμμα του θα πρέπει να συνεχίσει την εκστρατεία κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και πρότεινε να διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα προτού ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έναρξη της διαδικασίας. Υποστήριξε ακόμη ότι εάν εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» συμφώνησε με την «AstraZeneca» στην εξαγορά μέρους της δραστηριότητάς της στα αντιβιοτικά έναντι 1,575 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την ομάδα των παλαιότερων φαρμάκων καθώς ορισμένα έχουν χάσει την προστασία πατέντας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το FBI ερευνά κρούσματα κυβερνοεπίθεσης σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «New York Times», αφήνοντας αιχμές κατά της Ρωσίας.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ συμπέραναν ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στο Βόρειο Τέξας οφείλονται σε φρεάτια διάθεσης λυμάτων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, κατά τις γεωτρήσεις με τη χρήση της τεχνολογίας υδραυλικής ρηγμάτωσης.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Πάνω από 275 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και ένοπλων αντικυβερνητικών δυνάμεων που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ στο Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσαν χτες Νοτιοσουδανοί αξιωματούχοι.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη, λίγο αφότου του επιτέθηκε με μαχαίρι, σε σημείο ελέγχου κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Ολες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα επιμείνουν στην εφαρμογή της απόφασης» (του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει τις Φιλιππίνες για διεκδικήσεις τους στη Νότια Κινεζική Θάλασσα), υποστήριξε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που πρόσθεσε ότι πιθανώς «μέσα στο χρόνο» θα ξεκινήσουν συνομιλίες για το θέμα με την Κίνα.

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Ισχυρή δόνηση 6,8 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική Μιανμάρ, με επίκεντρο 25 χλμ. από την πόλη Τσάουκ και εστιακό βάθος 84 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Ινδία, Μπαγκλαντές και Ταϊλάνδη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέβαζαν τους νεκρούς σε 3, ωστόσο τα μηδαμινά μέτρα αντισεισμικής προστασίας γεννούν μεγαλύτερη ανησυχία. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν δεκάδες παγόδες στην αρχαία πόλη Μπαγκάν, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο και φιλοξενώντας πάνω από 2.000 τέτοιους αρχαίους ναούς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 30 τραυματίστηκαν μετά από δύο εκρήξεις βομβών που έγιναν προχτές σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Πατάνι, στη νότια Ταϊλάνδη.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Ενας 29χρονος Γάλλος θεωρείται ύποπτος ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου μια Βρετανίδα και τραυμάτισε άλλους δύο σε ξενώνα νέων στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ». Εκπρόσωποι της αστυνομίας υποστήριξαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν το δράστη με το «Ισλαμικό Κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ