Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.--

Σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, αυτή τη φορά από υποβρύχιο, προχώρησε χτες η ΛΔ Κορέας. Η δοκιμή έγινε από τις ανατολικές ακτές της χώρας, στις 5.30 π.μ., και διέσχισε περίπου 500 χλμ. με τροχιά βολής προς την Ιαπωνία.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Τόκιο, με τον πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, να χαρακτηρίζει την εκτόξευση «ασυγχώρητη» πράξη και μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας του. Στη Σεούλ, συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο της ανησυχίας για την «απειλή» από την Πιονγιάνγκ.

Η νέα αυτή κίνηση της ΛΔ Κορέας έγινε λίγες μέρες μετά την έναρξη νέων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας με μια δύναμη 75.000 ατόμων και μερικές βδομάδες μετά την οριστική απόφαση των δύο αυτών χωρών να εγκαταστήσουν το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Χερσόνησο, κινήσεις που η Πιονγιάνγκ χαρακτηρίζει «προετοιμασίες πολέμου».

Λίγες μόνο ώρες μετά την εκτόξευση του νέου πυραύλου, στο Τόκιο ξεκίνησε η 8η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ιαπωνίας - Κίνας - Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι ως τρεις μεγάλες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας οι χώρες αυτές είναι υπεύθυνες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, για να ηγηθούν της περιφερειακής συνεργασίας και της διαφύλαξης της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φούρνιο Κισίντα, αναφέρθηκε στην «πολιτική σοφία» με την οποία πρέπει να ξεπεραστούν τα διάφορα «ζητήματα» που χωρίζουν τις τρεις χώρες.

Διεθνή και ασιατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι τρεις ΥΠΕΞ καταδίκασαν από κοινού τη χτεσινή εκτόξευση της Πιονγιάνγκ ως «απαράδεκτη πρόκληση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ