Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Ρέντσι

Με πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού και ατζέντα Brexit, ανάπτυξη, ασφάλεια κ.τ.λ.

Φρ. Ολάντ, Α. Μέρκελ, Μ. Ρέντσι σε προηγούμενη κοινή εμφάνιση

Copyright 2016 The Associated

Φρ. Ολάντ, Α. Μέρκελ, Μ. Ρέντσι σε προηγούμενη κοινή εμφάνιση
ΒΕΝΤΟΤΕΝΕ.--

Τις διεργασίες που δυνάμωσαν εντός της ΕΕ ειδικά μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, στο φόντο των βαθιών ενδοευρωενωσιακών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ανέδειξε η χτεσινή συνάντηση που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Η συνάντηση - που έγινε με πρωτοβουλία Ρέντσι - πραγματοποιήθηκε στο αεροπλανοφόρο «Γκαριμπάλντι», που ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της νήσου Βεντοτένε, και είναι μέρος μιας σειράς συναντήσεων που προηγούνται της προσεχούς (άτυπης) Ευρωπαϊκής Συνόδου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Ακολουθούν μεθαύριο, Πέμπτη, η σύνοδος των Σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι και η σύνοδος αρχηγών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, στις 9 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν, στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης βρέθηκαν οι επιπτώσεις του Brexit, η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, αλλά και το Προσφυγικό, οι εξελίξεις σε Συρία αλλά και Λιβύη, ζητήματα άμυνας και ασφάλειας κ.τ.λ.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του ιταλικού πρακτορείου «ΑΝΣΑ», σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πριν το γεύμα εργασίας που είχε προγραμματιστεί, ο Ρέντσι δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν τελείωσε με το Brexit, ας γράψουμε το μέλλον», αλλά και ότι «επιθυμούμε ισχυρά αναπτυξιακά μέτρα». Ο ίδιος έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «η Ιταλία έχει (σήμερα) το μικρότερο έλλειμμα της τελευταίας δεκαετίας και θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του ελλείμματος». Οσον αφορά τις εξελίξεις στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση. Η Ευρώπη για μας αντιπροσωπεύει τη λύση... Η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία». Πρόσθεσε ότι ενόψει της συνόδου στην Μπρατισλάβα είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθεί η ΕΕ για όσα δεν πάνε καλά και πιο δύσκολο να γίνει προσπάθεια μιας διαφορετικής Ευρώπης, προσεκτικής περισσότερο με τις αξίες.

Η Μέρκελ, από τη μεριά της, παίνεψε τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που επιταχύνθηκαν στην Ιταλία και - σύμφωνα πάντα με το «ΑΝΣΑ» - επισήμανε: «Πιστεύω ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει πολλές πιθανότητες ευελιξίας», αλλά είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί με τα κράτη - μέλη. «Θέλουμε η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία να αναπτυχθούν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και τις (κατάλληλες) συνθήκες για το μέλλον των ιδιωτικών επενδύσεων».

Πάντως, να σημειωθεί ότι και χτες επιβεβαιώθηκε ότι η συζήτηση γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού συνδέεται και με πολλές γεωπολιτικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών. Χαρακτηριστικότερη όλων η επισήμανση Ρέντσι ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις μεταναστών (από τις χώρες καταγωγής τους) και «να βοηθήσει όσους το χρειάζονται πραγματικά». Επισήμανση που η Ρώμη κάνει διαρκώς με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις ειδικά στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, για την οποία πολλά ιμπεριαλιστικά επιτελεία ανασκουμπώνονται...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ