Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Διαδήλωσαν για δημόσια ασφαλιστικά ταμεία

Από τις προχτεσινές μαζικές κινητοποιήσεις
Από τις προχτεσινές μαζικές κινητοποιήσεις
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την αλλαγή του σημερινού, ληστρικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει παραδώσει σε έξι ιδιωτικά ασφαλιστικά μονοπώλια τα χρήματα των εργαζομένων πάνω από 35 χρόνια, από όταν θεσπίστηκε από τη χούντα του Πινοσέτ, απαίτησαν την Κυριακή τουλάχιστον μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι και απόμαχοι της δουλειάς, πραγματοποιώντας μαζική συγκέντρωση στη λεωφόρο Αλαμέδα στο κέντρο της χιλιανής πρωτεύουσας Σαντιάγο και σε άλλες μικρότερες πόλεις.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας στα χέρια πανό και φωνάζοντας συνθήματα, απαίτησαν από την Πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέ, να καταργήσει το σημερινό σύστημα, που έχει παραδώσει σε έξι ιδιωτικά μονοπώλια τη διαχείριση 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το μόχθο του χιλιανού λαού, και τη δημιουργία δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων σε όφελός τους. Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν συμμετάσχει πρόσφατα και σε άλλες διαδηλώσεις, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις σε εκπαίδευση και εργασία...

Μπροστά στις εντεινόμενες λαϊκές διαμαρτυρίες, η Μπατσελέ ανακοίνωσε πριν ένα 15θήμερο κάποιες προτάσεις για το φτιασίδωμα του συστήματος, με προβλεπόμενο ετήσιο κόστος περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, απαιτώντας αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών στο 15% από 10% που ίσχυε έως σήμερα.

Τα έξι συνταξιοδοτικά μονοπώλια, γνωστά στη Χιλή με το ακρωνύμιο AFP, δημιουργήθηκαν επί χούντας Πινοσέτ. Ανάμεσά τους είναι οι ασφαλιστικοί όμιλοι «ΜetLife» και «Principal Financial Group».

Το σημερινό σύστημα απαιτεί από τους εργαζόμενους την παρακράτηση του 10% των μισθών τους σε ατομικούς λογαριασμούς που εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι άνδρες παίρνουν κατά μέσο όρο το 38% των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατήθηκαν επί χρόνια (αντί το 70% που είχε «υποσχεθεί» ο δικτάτορας Πινοσέτ). Οι εργαζόμενες, από την άλλη, παίρνουν μόλις το 33% των εισφορών που έδιναν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Μία μέση σύνταξη σήμερα στη Χιλή μετά από τουλάχιστον 35 ή 40 χρόνια σκληρής δουλειάς δεν ξεπερνά τα 450 δολάρια, ποσό που φτάνει ίσα - ίσα για να καλύψει μόνο το κόστος διατροφής και στοιχειώδεις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ