Κυριακή 21 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμώνει η φοροληστεία με παλιά και νέα μέτρα

Στα σενάρια που εξετάζει η συγκυβέρνηση για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα βρίσκεται και αυτό της ταχύτερης εφαρμογής των νέων αυξημένων ειδικών φόρων στις βενζίνες και στα καύσιμα κίνησης. Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με την ψηφισμένη κυβερνητική ρύθμιση, θα εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 2017, ωστόσο, ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δημοσιονομικά δεδομένα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί από φέτος το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 στα 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στο πετρέλαιο κίνησης από 330 στα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, καθώς και στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο. Παράλληλα, από την 1η Γενάρη, αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα, ενώ επιβάλλεται ΕΦΚ στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η φοροληστεία της λαϊκής οικογένειας έχει συνέχεια με τις περαιτέρω τρανταχτές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης από 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. Το εν λόγω μέτρο ήδη έχει εφαρμοστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται πάλι από τις 15 Οκτώβρη, φέτος, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 5 λεπτά ανά λίτρο, η οποία, σε συνδυασμό με τη διόγκωση του ΦΠΑ, θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης των 8 λεπτών ανά λίτρο.

Αγνωστη, για την ώρα, είναι η τύχη του λεγόμενου επιδόματος θέρμανσης σε λαϊκές οικογένειες. Ηδη, από το χειμώνα που πέρασε το σχετικό κονδύλι συρρικνώθηκε στο 50%, με «εξοικονόμηση» ύψους 105 εκατ. ευρώ στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, σε σχέση με το 2014.

Ταυτόχρονα, στα τέλη Αυγούστου προγραμματίζεται η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ στο Taxis. Το χαράτσι θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες στα τέλη του Σεπτέμβρη και η τελευταία στα τέλη Γενάρη 2017, ενώ με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα, σημαντικό τμήμα των λαϊκών νοικοκυριών θα καταβάλει διογκωμένους φόρους σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ