Κυριακή 21 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ κατασχέσεων και απειλών στο λαό για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Αξιοποιώντας παλιούς και νέους εισπρακτικούς μηχανισμούς, η κυβέρνηση στοχοποιεί απ' όλες τις μπάντες και τα ελάχιστα που απέμειναν στα λαϊκά νοικοκυριά

Από κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων ενάντια στις κατασχέσεις
Από κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων ενάντια στις κατασχέσεις
Μαζικές διαστάσεις προσλαμβάνουν από το επόμενο διάστημα οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και τα άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» απέναντι στα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Εφορία.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών που ήρθαν στη δημοσιότητα, το ύψος των συνολικών κατασχέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς τους επόμενους μήνες υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ!

Αποκαλυπτικό σε αυτό το επίπεδο είναι το «τεχνικό μνημόνιο» της συνεργασίας συγκυβέρνησης - κουαρτέτου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, είτε αυτές προέρχονται από τα χαράτσια της σημερινής κυβέρνησης, είτε από αυτές που έχουν αφήσει «παρακαταθήκη» οι προκάτοχες κυβερνήσεις.

Εν προκειμένω, οι «ποσοτικοί στόχοι» «μιλάνε» από μόνοι τους. Ειδικότερα:

  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών έως το Σεπτέμβρη και στο 55% έως το τέλος του έτους.
  • Είσπραξη 1,73 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβρη και 2,05 δισ. έως το Δεκέμβρη από τα παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβρη και στο 81,5% το Δεκέμβρη.
Γιουρούσι με νέα «εργαλεία»

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζει μπαράζ φοροελέγχων και εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης (κατασχέσεις κ.ά.), προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο οι κάθε είδους φόροι, πρώτα και κύρια από την πλευρά των λαϊκών νοικοκυριών.

Βασικούς τομείς της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων για το 2016 θα αποτελέσουν:

-- Η επέκταση του ειδικού λογισμικού διενέργειας «ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων», δηλαδή οι απευθείας κατασχέσεις της Εφορίας μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των «οφειλετών».

-- Η δημιουργία του προφίλ κάθε οφειλέτη με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες «με απώτερο στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

-- Η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός αξιόπιστου πλαισίου στοχοθεσίας των εισπράξεων έναντι των κάθε είδους οφειλών (ληξιπρόθεσμων και μη).

-- Η σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η δημιουργία μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης φορολογουμένων σε περιπτώσεις που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία, ο εντοπισμός με ηλεκτρονικό τρόπο όσων επιτηδευματιών πληρώνονται με πλαστικό χρήμα χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις κ.ά.

Φοροεισπρακτικές περγαμηνές

Θυμίζουμε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό έργο της σημερινής κυβέρνησης, σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει:

  • Καρατόμηση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
  • Από την 1η Ιούλη, τέθηκε σε εφαρμογή το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των «100 δόσεων». Συγκεκριμένα, θα τίθενται αυτόματα εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 15 μέρες (από 30 μέρες που ίσχυε) οποιαδήποτε οφειλή προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό έχει βεβαιωθεί στο όνομά τους, αλλά και για τα νέα χρέη που θα βεβαιώνονται στη συνέχεια, όπως, για παράδειγμα, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που θα «τρέχει» τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι το νέο καθεστώς, σύμφωνα με το σχετικό νόμο της συγκυβέρνησης, θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2017, καθώς από 1/1/2018 οι πληρωμές θα γίνονται εντός της καθορισμένης προθεσμίας, αφού η καθυστέρηση της πληρωμής έστω και για μία μέρα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης των «100 δόσεων».
Τα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν

Περαιτέρω διόγκωση κατά 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψαν μέσα στο μήνα Ιούνη τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Στο α' εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων φτάνουν σε 6,9 δισ. ευρώ, με αύξηση ύψους 1,15 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα.

Τα παραπάνω ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της συγκυβέρνησης και του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ενόψει τυχόν αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Σε κάθε περίπτωση, η μάζα με τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των νοικοκυριών θα συνεχίσει να «αυγατίζει» στους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν να «τρέχουν» τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ και άλλοι αντιλαϊκοί φόροι. Την ίδια ώρα, το λαϊκό εισόδημα αποδεκατίζεται τόσο από την πλευρά της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου που ξεκίνησε για μισθούς και συντάξεις, όσο και από τη διόγκωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στη λαϊκή κατανάλωση.

Ταυτόχρονα, το σύνολο των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, νέων και παλαιότερων, πλησιάζει τα 90 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, που κοινοποίησε πρόσφατα «προς παραδειγματισμό» η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, φιγουράρουν γνωστά ονόματα εταιρειών που έχουν «βαρέσει κανόνι» εδώ και πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα η «Πειραϊκή Πατραϊκή», το πολυκατάστημα «Μινιόν», η υπό εκκαθάριση Τράπεζα Κρήτης, η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» (έγινε γνωστή από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων) κ.ά.

Φυσικά, πρόκειται για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό απέναντι στα λαϊκά στρώματα, στα οποία, για μια ακόμη φορά, φορτώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και της ανάκαμψης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org