Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Νοθεία και εκφυλισμός στο σωματείο των σταφυλεργατών

Αποκαλυπτική καταγγελία της παράταξης της ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Τη σωρεία παρατυπιών και την εκτεταμένη νοθεία που χαρακτηρίζουν τις εκλογές του Συνδέσμου Σταφυλεργατών - Σταφυλεργατριών Ν. Ηρακλείου καταγγέλλουν οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ). Ο εκφυλισμός της διαδικασίας έγινε ξεκάθαρος από την πρώτη μέρα των αρχαιρεσιών, την περασμένη Τρίτη: Οι εκλογές γίνονται χωρίς μητρώο, παραβάν και λευκό ψηφοδέλτιο, με πολλούς εργαζόμενους να ψηφίζουν χωρίς αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας. Οι όροι διεξαγωγής των αρχαιρεσιών προκάλεσαν παρεμβάσεις από εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ στους δικαστικούς αντιπροσώπους που διενεργούσαν τις εκλογές αλλά και στο Πρωτοδικείο.

Η περίπτωση του συγκεκριμένου σωματείου είναι γνωστή: Πρόκειται για καραμπινάτο εργοδοτικό σωματείο - σφραγίδα, που ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη στο ΕΚΗ, αξιοποιώντας το για την παραγωγή αντιπροσώπων και την αλλοίωση των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα του νομού. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης αυτής το ότι στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ, τον περασμένο Μάρτη, «κόπηκαν» δύο από τους οχτώ αντιπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για λόγους νοθείας. Εξίσου γνωστά είναι και τα πεπραγμένα του εν λόγω σωματείου. Οπως υπενθυμίζει η ΔΑΣ, είναι το σωματείο που υπέγραψε το 2013 Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους σταφυλεργάτες με μείωση μισθών έως και 22%.

Κομμένες και ραμμένες σε αυτά τα μέτρα είναι και οι αρχαιρεσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη: «Οι εκλογές γίνονται μέσα στα συσκευαστήρια με τις ευλογίες των αφεντικών και των εργοδηγών, οι οποίοι σέρνουν τους εργαζόμενους στην κάλπη δίνοντάς τους το ψηφοδέλτιο στο χέρι ή σε καφενεία χωριών, με όλο το χωριό να συμμετέχει στη διαδικασία, ενώ χρέη εφορευτικής επιτροπής εκτελούν και οι υπάλληλοι του Εργατικού Κέντρου. Σε αυτό το αλισβερίσι δεν λείπουν και οι αγροτοπατέρες της ΟΑΣΝΗ», αναφέρει η ΔΑΣ.

«Οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές προφανώς δεν ενδιαφέρονται να μη θιχτεί η υπόληψή τους», υπογραμμίζει η ΔΑΣ, και προσθέτει: «Εχουν συμφέρον από το να απαξιωθεί συνολικά ο συνδικαλισμός μπροστά στα μάτια των εργαζομένων, να απογοητεύονται και να απομακρύνονται από τα σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες και μετά αυτοί ανενόχλητοι να καταδικάζουν με υπογραφές το μέλλον των εργαζομένων. Ετοιμάζονται από τώρα αυτοί οι συνδικαλιστές για να παίξουν το ρόλο τους στην υπονόμευση των αγώνων το επόμενο διάστημα, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία στήριξαν, θα έρθει να τσακίσει ό,τι έχει απομείνει στους μισθούς, στις Συμβάσεις, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Τέλος, οι δυνάμεις της ΔΑΣ καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, για «συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ