Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΡΑΔΕΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Φουντώνουν η οργή και η αγανάκτηση

Μαζί τους βρέθηκε χτες ο Α. Τζέκης, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Χωρίς ψαριές επιστρέφουν μήνες τώρα, από τη μάχη του μεροκάματου, οι παράκτιοι αλιείς του Θερμαϊκού Κόλπου από την Πιερία, τη Θεσσαλονίκη ως και τη Χαλκιδική. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το Μάϊο, την περίοδο που εμφανίστηκαν σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα τα γνωστά σε όλους μας γυαλιά (πλαγκτόν διάφανο σε μέγεθος πιάτου). Ομως, η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες 20 μέρες, με την πρωτόγνωρα μαζική εμφάνιση μεδουσών σε όλο τον κόλπο. Κάθε φορά που βγαίνουν για ψάρεμα, γυρίζουν με δίχτυα κατεστραμμένα και γεμάτα από τους ανεπιθύμητους οργανισμούς της θάλασσας.

Η ζημιά που έχουν υποστεί εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, χωρίς σ' αυτά να υπολογίζουν τα χαμένα μεροκάματα και τα καύσιμα που καίνε για κάθε επιχείρηση αλίευσης. Οι ίδιοι οι ψαράδες ζητούν από το υπουργείο, να τους αποζημιώσει τουλάχιστον για τα εργαλεία, δηλαδή τα κατεστραμμένα δίχτυα, ενώ ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις που τους έταξε προεκλογικά η κυβέρνηση για τη ζημιά που υπέστησαν την περίοδο απαγόρευσης αλίευσης των οστρακοειδών.

Οπως αναφέρουν, η ζημιά, στην παρούσα φάση, σε κάθε καΐκι, υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο δραχμές, αφού τα κατεστραμμένα δίχτυα ξεπερνούν τα 100. Αρκεί να υπολογίσει κανείς την τιμή του ενός, για να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής. Κάθε γαριδόδιχτο κοστίζει 20.000 δραχμές και κάθε απλάδι (σκουμπριόδιχτο) 12.000 δραχμές.

Οι παράκτιοι αλιείς της Θεσσαλονίκης, από την Κρίνη, τους Νέους Επιβάτες, το Αγγελοχώρι, μέχρι και την Επανωμή, άρχισαν από χθες να υποβάλουν αιτήσεις στη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η ζημιά και στη συνέχεια να διεκδικηθούν χρηματικές αποζημιώσεις.

Στο πλευρό των ψαράδων το ΚΚΕ

Στο πλευρό των ψαράδων, στο λιμανάκι του Αγγελοχωρίου, βρέθηκε χθες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στο αίτημά τους και τη δέσμευση πως το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλάι τους, μεταφέροντας το πρόβλημα στη Βουλή, και θα είναι δίπλα τους σε κάθε βήμα αγωνιστικής διεκδίκησης όσων υποχρεούται να τους παρέχει η κυβέρνηση μέσω των υπηρεσιών της.

Στη συζήτηση που έγινε, εκεί δίπλα στα καΐκια, οι αλιείς άφησαν να ξεχειλίσει η αγανάκτησή τους, για την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που, όπως είπαν, οδηγεί τους μικρομεσαίους ψαράδες σε ξεκλήρισμα. Μίλησαν με οργή για την εγκατάλειψη του Θερμαϊκού, που μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε νεκρή θάλασσα, εξαιτίας της μόλυνσης από τα βιομηχανικά λύματα, τα λύματα των βυρσοδεψείων, τη μεταφορά χημικών αποβλήτων μέσω του Αξιού από τα Σκόπια κλπ. Ενώ παράλληλα κατήγγειλαν και τη συστηματική υπεραλίευση από τους μεγάλους, που τελικά αποβαίνει σε βάρος του κλάδου και της ισορροπίας της φύσης.

«Παλιότερα είχαμε δυνατότητα να ψαρέψουμε σε όλο το Θερμαϊκό. Τώρα, κάθε τρεις και λίγο απαγορεύουν την αλίευση, μία λόγω μόλυνσης του κόλπου, μια για διοξίνες στα όστρακα, μια γιατί πρέπει να προστατέψουμε τα δελφίνια. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Θα πάρουμε τα καΐκια να πάμε στο λιμάνι να τους τα παραδώσουμε», δηλώνει ο Θράσος Παζαρόπουλος, πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Αγγελοχωρίου.

«Ούτε μια ψαριά δεν κάνουμε, όμως πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουμε ΦΠΑ», αναφέρει ο Γιώργος Κανταλάς από τον Αλιευτικό Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων Ν. Επιβατών. Και εξηγεί πως ΦΠΑ πληρώνουν υποχρεωτικά όσοι έχουν σκάφη πάνω από 6 μέτρα, δηλαδή όλοι οι παράκτιοι. «Ετσι ξεκινάμε από 80.000 δραχμές ΦΠΑ και ανεβαίνουμε».

«Αν γυρίσετε όλα τα χωριά, δε θα δείτε νέο ψαρά», συμπληρώνει ο Λάμπρος, δείχνοντας πως το επάγγελμα εγκαταλείπεται, αφού δεν αφήνει πλέον μεροκάματο.

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης, κάλεσε τους ψαράδες ο Α. Τζέκης, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως οι κατευθύνσεις της ΕΕ στόχο έχουν να περιορίσουν και να σπρώξουν και την αλιεία στα χέρια λίγων μεγάλων. «Εκεί οδηγεί, άλλωστε, η στήριξη της ιχθυοκαλλιέργειας, οι μεγάλες εισαγωγές, κλπ. Εμείς λέμε πως πρέπει ο κλάδος να παραμείνει στην παραγωγή και μάλιστα να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα για να πλαισιωθεί από νέο κόσμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους εμπαίζει η κυβέρνηση(2006-12-19 00:00:00.0)
Μονόδρομος η οργανωμένη πάλη...(2002-12-17 00:00:00.0)
Καταδικασμένοι σε ανεργία οι παράκτιοι ψαράδες(1999-02-18 00:00:00.0)
Νέα μέτρα κατά των παράκτιων αλιέων(1998-09-02 00:00:00.0)
"Φουντώνει" η οργή των ψαράδων(1998-01-16 00:00:00.0)
"Βουλιάζουν" με το πετρέλαιο τους παράκτιους αλιείς(1997-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ