Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα κατορθώματα του ... Πάσσαρη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος, δε φαίνεται να ήταν και τόσο «φιάσκο» η ενέδρα της αστυνομίας για τον Πάσσαρη στο Νέο Κόσμο. Η περίεργη αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ είχε μέχρι τώρα, τουλάχιστον, τρεις ορατές συνέπειες: Πρώτον, την πρακτική εφαρμογή του «αντιτρομοκρατικού» νόμου. Δεύτερον, την εκπαραθύρωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και την αντικατάστασή του από έναν υποστράτηγο ειδικό στην «αντιτρομοκρατία» και, τρίτον, την εξαγγελία κατάθεσης το Σεπτέμβρη νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ σε «πιο επαγγελματική βάση». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος αρχηγός της αστυνομίας αναλαμβάνει σε μια περίοδο, κατά την οποία: Πρώτον, ξεκινά η εφαρμογή του «τρομονόμου», δεύτερον, οι ΗΠΑ έχουν δημόσια εκφράσει την αξίωσή τους για συλλήψεις «τρομοκρατών» και, τρίτον, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το πακέτο της οποίας ανέρχεται στα 600 δισ. δρχ. Ολα αυτά και πολλά ακόμα, που πιθανά μας διαφεύγουν, θα αντιμετωπιστούν με «άλλον αέρα» και σε «άλλη βάση» μετά το «φιάσκο Πάσσαρη». Μεταξύ μας, δεν είναι και λίγα αυτά που κατάφερε ο ...Πάσαρης, έστω και άθελά του...

(Υ.Γ.: Αλήθεια, πιστεύουν ότι κοροϊδεύουν πολλούς;).

Χόρτασαν... με τα δημοσιεύματα

Μπόλικη είναι η φιλολογία των ημερών για το «κοινωνικό πακέτο», που θα εξαγγείλει ο Κ. Σημίτης από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτέμβρη. Δίπλα στα ρεπορτάζ, για την... εναγώνια αναζήτηση και εξασφάλιση πόρων από τα οικονομικά επιτελεία, που θα καλύψουν το «κοινωνικό πακέτο», ξεδιπλώνεται μια συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας αυταπατών και τεχνητών προσδοκιών, καθώς διάφορες εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ... μοιράζουν ήδη τα τρισεκατομμύρια, ως μαρουλόφυλλα. Οπως γράφουν, όμως, τα περισσότερα από τα σχετικά δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μια «δέσμη παροχών προς τις ασθενέστερες τάξεις» ύψους 1,3 τρισ. δραχμών για την επόμενη τριετία. Με άλλα λόγια, δηλαδή, 400 και κάτι δισ. το χρόνο ή ούτε καν όσα κέρδη «καθαρίζουν» οι μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες σ' ένα και μόνο χρόνο. Κι όλ' αυτά -αν δοθούν- για τις τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι μερικά εκατομμύρια, των «ασθενέστερων τάξεων»

Ας μην κουράζονται τόσο πολύ τα πρωθυπουργικά επιτελεία... Οι «ασθενέστερες τάξεις»... χόρτασαν από τα δημοσιεύματα.

Διαπιστευτήρια...

Ευτύχη Μπιτσάκη: Κατάφερες (χτες στα «ΝΕΑ») να βάλεις στο ίδιο τσουβάλι το φασισμό και τον Στάλιν! Ισως σκέφτηκες πως έτσι είναι η ...ανανεωτική κομμουνιστική σκέψη! Αλλά, όσοι διαβάζουν τέτοια εμετικά, να γνωρίζεις ότι το μόνο που κάνουν, είναι να σκέφτονται την κατρακύλα σου! Εννοούμε, όσους σκέφτονται (ή τείνουν) με κομμουνιστικό τρόπο! Οι άλλοι, βεβαίως, θα χειροκροτήσουν το γραπτό σου. Ταιριάζει με την αστικής ποιότητας σκέψη τους. Αν αυτό σε χαροποιεί ιδιαιτέρως, δέξου τα ...συγχαρητήριά μας! Σου αξίζουν!.. Πάντως, αποδείχνεις ότι με την ιστορία και με την πολιτική έχεις πολύ μικρή σχέση. Οσο κι αν σκίζεσαι για την επιστημονική ανάλυση, δηλαδή για την αντικειμενικότητα. Φύρδην μίγδην τα 'χεις όλα στο κεφάλι σου... Κοινώς σαλάτα.

Αλλά το κύριο είναι άλλο: Αποδείχνεται και πάλι ότι όποιος αριστερούτσικος ή «επαναστάτης» θέλει να δώσει τα διαπιστευτήριά του στην αστική τάξη, δεν έχει παρά να γράψει ό,τι και συ! Αρκεί αυτό...

Υ.Γ. Ποιοι είναι αυτοί, όπως γράφεις, που τρέχουν στις δεξιώσεις και δεν τιμούν το Δημοκρατικό Στρατό; Το ΚΚΕ; Λίγη ντροπή δε βλάφτει! Αλλά είπαμε: Διαπιστευτήρια...

Φυλακές παιδιών

Μεταδόθηκε χτες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - ανάμεσα σε άλλα - και το σημειώνουμε, μια και τα σχετικά στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον και οδηγούν σε εύλογα συμπεράσματα: «Τα τελευταία 20 χρόνια - γράφει η Αριάνα Χάφινγκτον - είναι καιροί εκρηκτικής ανάπτυξης για τις φυλακές της Αμερικής. Οι νέες φυλακές ξεπετάγονται με ρυθμούς που θα ζήλευαν και τα "Μακ Ντόναλντ"», ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν πίσω από τα σίδερα τετραπλασιάστηκε: "Πάνω από 2 εκατομμύρια δυσαρεστημένοι πελάτες εξυπηρετήθηκαν", θα μπορούσε να γράφει η σχετική ταμπέλα.

Ειδικότερα, ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πάνω από 100.000 παιδιά βρίσκονται στις φυλακές και ότι ο ρυθμός εγκατάλειψης σπουδών στα γυμνάσια σχεδόν ταυτίζεται με το ρυθμό αύξησης της φυλάκισης ανηλίκων. Φαίνεται πως πολλά από τα σχολεία της Αμερικής λειτουργούν προπαρασκευαστικά, όχι για τα κολέγια, αλλά για τη φυλακή. Η Καλιφόρνια έρχεται πρώτη στις δαπάνες για την ανέγερση φυλακών και 43η στις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση...».

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι οι περισσότερες φυλακές στις ΗΠΑ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες τα κρατικά ταμεία πληρώνουν με το «κεφάλι»...

Περί ισότητας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΝΤΩΣ, και η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης προς τα κάτω, τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες, κι αυτό ισότητα είναι. Γιατί, δηλαδή, πρέπει να γίνει προς τα πάνω; Χώρια, που πιο ανόητη εκδοχή της έννοιας της ισότητας των φύλων δε νομίζουμε να υπάρχει!

Μια φορά, το υπουργείο Εργασίας επιμένει να παρουσιάζει αυτήν την υπόθεση ως ασήμαντη, θέλοντας να μας πείσει ότι είναι «τεχνικής φύσεως» και σε τίποτε δε θα επηρεάσει την κατάσταση των ασφαλισμένων στη χώρα.

Από μια πλευρά, έχει δίκιο. Δηλαδή, δεν περιμέναμε την κοινοτική απόφαση για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το Ασφαλιστικό. Και μόνον οι προθέσεις της κυβέρνησης, πριν από αυτή, μας έφθαναν και με το παραπάνω.

Πλην όμως, είναι μια θαυμάσια δικαιολογία, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τις επιδιώξεις του Σημίτη και του Γιαννίτση, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ενα ακόμα επιχείρημα περί του ευρωπαϊκού μονόδρομου, επομένως.

Προφανώς, ακόμα και τώρα που όλος ο κόσμος φεύγει για τις διακοπές του και γίνεται χαμός σε λιμάνια και εθνικές οδούς, η κυβέρνηση επιμένει να μας ταλαιπωρεί, θυμίζοντάς μας τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν γυρίσουμε.

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, μόνο καλά δεν προμηνύει η ανακοίνωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί νέου νομοσχεδίου για την ΕΛ.ΑΣ, που θα κατατεθεί, όπως λέει, από το Σεπτέμβρη.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο πως, με αφορμή την υπόθεση Πάσσαρη, θέλησαν να εμπλέξουν και θέματα που έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζουν τρομοκρατία και γενικότερα με τις ανάγκες αστυνόμευσης ενόψει 2004.

Πού ξέρετε, μπορεί να υπάρχουν και θέματα που ξέχασαν να ρυθμίσουν με το διαβόητο «τρομονόμο» τους. `Η μπορεί οι Αμερικανοί να έδωσαν νέες «συμβουλές», που η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της συνήθεια, δεν μπορεί να αγνοήσει...

«Κοινωνική πολιτική» και... παγκάρια

«

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση», ονομάζεται το νέο μεγαλεπήβολο και ψευδεπίγραφο σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να πείσει, και εκείνους που υποτίθεται ότι στηρίζει και ευνοεί, εκείνους δηλαδή που βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής, της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και όλους τους υπόλοιπους, ότι ασκεί «κοινωνική πολιτική». Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει, το φιλικό Τύπο, την πολιτική δημαγωγία, το «αγνό» και ξεκάθαρο ψεύδος, την απόκρυψη στοιχείων, προκειμένου να ξεγελάσει το λαό και να δώσει μερικά επιχειρήματα στα στελέχη της, έτσι ώστε να μην εξευτελίζονται στις κοινωνικές και κοσμικές εμφανίσεις τους. Αλλο, όμως, η προσπάθεια και άλλο η επιτυχημένη προσπάθεια. Το συγκεκριμένο σχέδιο έτυχε σημαντικής προβολής, επειδή συνέπεσε, και πιθανά αυτή είναι και η αιτία ύπαρξής του, με τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων και όλου του λαού, απέναντι στην τερατώδη «μεταρρύθμιση» του συστήματος Kοινωνικής Aσφάλισης που επιχειρεί.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, όσο κι αν το θέλει, δεν μπορεί να διαστρεβλώσει εντελώς την αλήθεια. Μέσα από ορισμένες φράσεις, ανάμεσα στις «γραμμές» των κειμένων της, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο φανερά, εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο η κατάντια της, αποκαλύπτεται η χυδαία πολιτική δημαγωγία της. Ετσι, μια ανάγνωση του σχεδίου για την «κοινωνική ενσωμάτωση», αρκεί για να αποκαλυφθεί «γυμνός ο βασιλιάς» και να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά και από μια άλλη σκοπιά, ότι το μόνο κριτήριο της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, ώστε το κείμενο αυτό να φαίνεται ότι έχει «αγαθούς» σκοπούς. Αλλά όπως συμβαίνει πάντοτε, όσο πιο δυσβάσταχτες γίνονται οι συνέπειες της πολιτικής της, τόσο οι φραστικές «κορόνες» περί της υλοποίησης... φιλολαϊκών μέτρων πολλαπλασιάζονται.

Ενα παράδειγμα, από τα τόσα που υπάρχουν, είναι ενδεικτικό. Το γεγονός ότι το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει μονάχα την κατώτερη σύνταξη, προκαλεί οργή. Από τον «κανόνα» εξαιρούνται όμως τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «μεγάλη έκταση κοινωνικής αλληλεγγύης, εφόσον το ποσοστό αναπλήρωσης είναι σημαντικά υψηλότερο»!!! Με λίγα λόγια: Η σύνταξη καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων. Οταν είναι μικρότερη από την κατώτερη, το ΙΚΑ συμπληρώνει τη διαφορά, ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να παίρνουν τουλάχιστον την κατώτερη σύνταξη. Αυτό είναι το «ποσοστό αναπλήρωσης». Ομως, η κυβέρνηση «ξεχνά» μια λεπτομέρεια: Αν ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης ήταν διαφορετικός, τότε θα μπορούσε και να μη χρειάζεται αναπλήρωση, αλλά οι συνταξιούχοι να παίρνουν επειδή το δικαιούνται μια σύνταξη μεγαλύτερη και από τη σημερινή κατώτερη.

Παρ' όλα αυτά, η κυβερνητική άποψη για τις κατώτερες συντάξεις είναι «πταίσμα», σε σχέση με άλλες αναφορές στο «σχέδιό» της, αφού φτάνει στο σημείο να περιλαμβάνει μέσα σε αυτό ακόμη και τα... παγκάρια της εκκλησίας ή την έκδοση δελτίων κοινωνικού τουρισμού από την Εργατική Εστία, με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων!


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην αναγνώριση του «τουρκοκυπριακού κράτους» αποφάσισε να προχωρήσει το εξαεθνές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπως και την αναβάθμισή του εντός του Συμβουλίου. Τα έξι μέλη του Συμβουλίου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχαν υποβάλει σχετικό σχέδιο απόφασης από το Μάη, στο οποίο προτείνεται η αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων και στους δυο ισλαμικούς οργανισμούς (Συμβούλιο του Κόλπου και Ισλαμική Διάσκεψη), όπου μέχρι σήμερα συμμετείχαν ως παρατηρητές.

Προφανώς, πρόκειται για μια εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική για το Κυπριακό. Πολύ περισσότερο, γιατί, πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου του Κόλπου δεν κρύβεται μόνον ή κυρίως η Τουρκία, όπως λογικά θα σκέπτονταν ο καθένας. Σύμφωνα, με όσα γράφουν διάφορες εφημερίδες της περιοχής, ακόμη και της Τουρκίας (π.χ. η αγγλόφωνη «Τέρκις Ντέιλι Νιους»), μπορεί να ήταν σημαντικές οι τουρκικές πιέσεις, που ασκήθηκαν προς τις χώρες του Συμβουλίου, αλλά η αμερικανική επιρροή ήταν ο κυριότερος λόγος, που ώθησε τις έξι χώρες του Κόλπου, να προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση.

Τέλος πάντων, ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Αρκεί, βέβαια, η συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη, να βοηθήσει στο άνοιγμα των ματιών όσων έχουν ακόμη και διατηρούν αυταπάτες, για το ρόλο των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Τα «φαινόμενα» απατούν (1)

Επίμονη προσπάθεια κάνει το υπουργείο Παιδείας, να πείσει -μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου- ότι τα ποσοστά αποτυχίας ήταν μικρά και, άρα, καλά πάει η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Ομως τα «φαινόμενα απατούν» αν τα ψάξεις λίγο καλύτερα και αποκαλύπτονται οι αλχημείες του υπουργείου και η επιχειρούμενη συγκάλυψη των ταξικών φραγμών στη μόρφωση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανάλυση της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, για τα αποτελέσματα στο νόμο, έχουμε: στη Β` Λυκείου διαγωνίστηκαν συνολικά 201 μαθητές από τους οποίους οι 188 πέρασαν και 13 έμειναν (ποσοστό 6,5%). Αυτό το ποσοστό φαίνεται μικρό σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Αλλά είπαμε... φαίνεται! Γιατί τη σχολική χρονιά 1999-2000 είχαν διαγωνιστεί 210 μαθητές και την αμέσως προηγούμενη (1998-99) 241 μαθητές! Πάρα πολλοί απ' αυτούς κόπηκαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο και να επιλέξουν τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ, αφού δεν άντεξαν τη «λαιμητόμο» των πανελλαδικών.

Επιπλέον, το ποσοστό αποτυχίας θα ήταν υψηλότερο, αν δεν υπήρχε η διάταξη της διαφοράς των 5 μονάδων μεταξύ γραπτού και προφορικού, αν δεν καταργούνταν τα τεστ δεξιοτήτων και αν δεν υπήρχε η γενίκευση του βαθμού 9,5 ως ελάχιστου μέσου όρου για την προαγωγή και την απόλυση, που κατακτήθηκαν με τους αγώνες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Ετσι, λοιπόν, όσο το Λύκειο θα αποψιλώνεται χρόνο με το χρόνο από μαθητές, τόσο τα ποσοστά αποτυχίας θα μειώνονται στη Γ' Λυκείου, για την εισαγωγή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως συνέβη, φέτος, στη Φωκίδα, όπου σε σύνολο 194 μαθητών, απορρίφθηκαν οι 7.

Τα «φαινόμενα» απατούν (2)

Ομως, η ανάλυση της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ έχει και ένα δεύτερο σκέλος, που δείχνει ανάγλυφα πόσο ενίσχυσε τους ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις στη μόρφωση των παιδιών η λεγόμενη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Από τους 396 μαθητές που τέλειωσαν το Γυμνάσιο το σχολικό έτος 1996-97, τελικά, αποφοίτησαν από το Λύκειο το 2000, μόνο οι 186! Κόπηκαν ή δε συνέχισαν οι 210, δηλαδή το 53,03%! Επίσης, από τους 370 που τελείωσαν το Γυμνάσιο το σχολικό έτος 1997-98, τελικά αποφοίτησαν φέτος από το Λύκειο, μόνο οι 187! Κόπηκαν ή δε συνέχισαν οι 183, δηλαδή το 49,5%.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ: Το μαζικό διώξιμο των παιδιών από το σχολείο.

Το ΚΚΕ επιμένει, επισημαίνει η ΝΕ Φωκίδας, ότι για στοιχειώδεις όρους βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου είναι απαραίτητη η μείωση των μαθητών ανά τμήμα και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Αλλά κυρίαρχο είναι το ζήτημα της συνολικής εκπαιδευτικής αλλαγής, στο Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο, με την καθιέρωση του 12χρονου βασικού υποχρεωτικού Δημόσιου Σχολείου και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατεί συνέχεια στους αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Λάθος του!

Καθόλου καλά δε συμπεριφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Β. Μαμόλης, των Λουτρών Μυτιλήνης. Επειδή μια παρέα Αλβανών τραμπούκων έδειρε αγρίως εργαζόμενο κέντρου διασκέδασης, ο Β. Μαμόλης ζήτησε να φύγουν από τα Λουτρά όλοι οι Αλβανοί!

Απ' ό,τι γνωρίζουμε, ο Β. Μαμόλης, όντας κομμουνιστής, δε διακατέχεται από τέτοια αισθήματα και καλό είναι να δείχνει την απαραίτητη συγκράτηση, ακόμη και όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με απεχθή φαινόμενα. Και, κυρίως, να μη γενικεύει, στη βάση του «πας Αλβανός βάρβαρος».

Θεωρούμε βέβαιο ότι η παραπάνω ενέργειά του θα αποτελέσει μια ατυχή παρένθεση. Αλλά και τη μεμονωμένη - έστω - ενέργειά του οφείλουμε να την καυτηριάσουμε. Δε μας ταιριάζει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαθρό κυβερνητικό άλλοθι

Στο βωμό της «ίσης μεταχείρισης», ετοιμάζεται η κυβέρνηση να θυσιάσει την πραγματική ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ανομήματα γίνονται στο όνομα και για το «συμφέρον» των θυμάτων! Υστερα από τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η κυβέρνηση με αξιοθαύμαστη ταχύτητα κατάρτισε και ήδη κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών, σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η ίδια διακηρύσσει ότι «αναγκάστηκε» να προχωρήσει στο Προεδρικό Διάταγμα, λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι έχει καθυστερήσει η χώρα μας να εγκρίνει δυο σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, να σπείρει σύγχυση και αποπροσανατολισμό για να προλάβει αντιδράσεις. Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού συμπληρώνεται από την ταυτόχρονη άρνησή της να ξεκαθαρίσει ποια Ταμεία υπάγονται στα «επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης», για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση διατάσσει την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών.

Πόσο «ίση», όμως, μπορεί να είναι αυτή η μεταχείριση, εάν έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά πέντε τουλάχιστον χρόνια και ακόμη περισσότερα, εάν η κυβέρνηση κάνει πράξη τα σχέδια της άμεσης και έμμεσης αύξησης των ορίων ηλικίας; Τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, η «ισότητα» των δυο φύλων έχει αποτελέσει ιδανικό πρόσχημα αφαίρεσης κατακτήσεων, αφού καμία εξίσωση δεν έχει σαν στόχο τη θέσπιση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων. Η γυναίκα βιώνει σήμερα τη διπλή καταπίεση και πιο βαριά την εκμετάλλευση, καθώς, ταυτόχρονα, θεωρείται μη ικανή για ορισμένες δραστηριότητες, αλλά κάτι παραπάνω από ικανή για να σηκώνει στους ώμους της δυσβάσταχτες ευθύνες και καθήκοντα. Ποικιλόμορφα εκμεταλλεύσιμη, η γυναίκα τιμωρείται ακόμη και για την ευλογία της μητρότητας, η οποία ανάγεται σε «απειλή» για την εργασία της και την εξέλιξή της. Ανάλογα με τις συνθήκες, «αναβαπτίζεται» σε κακοπληρωμένη εργάτρια, ή «αιχμαλωτίζεται» μέσα στο σπίτι, ενώ άλλες φορές εκπληρώνει και τις δυο «αποστολές» της, ταυτόχρονα. Αυτή η αδυσώπητη αντιμετώπιση συμπληρώνεται από ρυθμίσεις δήθεν «ίσης μεταχείρισης», που δεν είναι ίση, αλλά όμοια. Και οι όμοιες ρυθμίσεις για ανθρώπους που υφίστανται διαφορετικές μορφές εκμετάλλευσης, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα. Το γεγονός αυτό αποσιωπείται συστηματικά από την κυβέρνηση και κάθε άλλον υπηρέτη του κεφαλαίου.

Παρά την επιχείρηση συσκότισης της αλήθειας, υποβάθμισης των γεγονότων, εφησυχασμού των εργαζομένων μπροστά σε μια νέα, καθοριστικής σημασίας, αφαίρεση κατακτήσεων, δεν μπορεί να αποκρυφτεί ότι η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε τα αντιασφαλιστικά της σχέδια ούτε για μια στιγμή. Το κεφάλαιο ανυπομονεί να προσεταιριστεί μια νέα πηγή εσόδων. Οι εντολές σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο έχουν δοθεί. Για την κυβέρνηση, αυτό αποτελεί μια αναντίρρητη πρόκληση και επιτακτική προσταγή. Μοναδικό «αντίπαλο δέος» είναι η αντίσταση των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή όμως, έχοντας σαν πολύτιμο σύμμαχο τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, διαθέτει όση πίστωση χρόνου θέλει για να προχωρήσει στα σχέδιά της. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, όχι μόνο κήρυξε θερινή εκεχειρία, αλλά εμφανίστηκε ακόμη πιο καθησυχαστική και από την κυβέρνηση στο θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών. Φυλακίζει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αμβλύνει τις εντυπώσεις, τους αδρανοποιεί και αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για αγωνιστική έγερση, ενάντια στους συγκεκριμένους, αλλά και στους συνολικούς αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ