Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά στην πρώτη γραμμή οι «τριβές» με τις ΗΠΑ

Οι ανησυχίες για τις ικανότητες και την αξιοπιστία του τουρκικού στρατού εκφράζουν βαθύτερες αντιθέσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση Ερντογάν - Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Ερντογάν - Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου
ΑΓΚΥΡΑ.--

Δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, εκφράζοντας ανησυχία για τις ικανότητες του τουρκικού στρατού, έδωσαν νέα αφορμή για να παραμείνουν στην επικαιρότητα οι «τριβές» ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος και των μετέπειτα βημάτων της κυβέρνησης ΑΚΡ.

Μιλώντας σε συνάντηση για την Ασφάλεια στο Κολοράντο των ΗΠΑ, ο Βότελ - που είναι επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία (CENTCOM) - είπε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος, του προκάλεσε «ανησυχία» για το πώς θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις και το προσωπικό των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ (όπου διατηρεί βάση και το ΝΑΤΟ και αποτελεί το βασικό ορμητήριο για τις επιχειρήσεις σε Συρία - Ιράκ). «Φυσικά, η Τουρκία (...) βρίσκεται σε μια θέση εξαιρετικά σημαντική μεταξύ της κεντρικής περιοχής (σ.σ. πεδίο ευθύνης για τη CENTCOM) και της Ευρώπης...», συνέχισε ο Αμερικανός στρατιωτικός. «Θα υπάρχει αντίκτυπος στις επιχειρήσεις που διεξάγουμε σε αυτήν την πολύ σημαντική περιοχή. Προφανώς, εξαρτόμαστε πολύ από την Τουρκία για να έχουμε έδρα (...) Ανησυχώ για το ότι θα υπάρξουν συνέπειες στο επίπεδο της συνεργασίας και της σύμπραξης που έχουμε με την Τουρκία», ανέφερε ακόμα, αποτυπώνοντας τη συνθετότητα των σχέσεων των δύο χωρών, που αποτελούν μια κρίσιμη πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ άλλων, ο Βότελ είπε πως οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να εργάζονται με τις τριβές που παραμένουν», χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Επίσης - σύμφωνα με το περιοδικό του αμερικανικού Στρατού «Stars and Stripes» - ανέφερε πως οι ΗΠΑ είχαν σχέσεις με ορισμένους από τους Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί, κάτι αναμενόμενο με δεδομένο ότι το Ιντσιρλίκ αποτέλεσε - σύμφωνα με πολλούς - «έδρα» των πραξικοπηματιών.

Εντονες αντιδράσεις στην Αγκυρα

Ωστόσο, οι δηλώσεις Βότελ στάθηκαν «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση της Τουρκίας, με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, να υποστηρίζει ότι «ο Αμερικανός στρατηγός στέκεται με την πλευρά των πραξικοπηματιών» και να κατηγορεί όσους επιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση αντί να την επαινούν για την αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών. «Ανησυχούν για τις αναστολές (της λειτουργίας ΜΜΕ), τις συλλήψεις, τις προσαγωγές (...) Θα αυξηθούν αυτά; Αν είναι ένοχοι (όσοι συλλαμβάνονται) θα συνεχιστούν», τόνισε ο Ερντογάν.

Τις αναφορές του Βότελ επέκρινε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» τα σχόλιά του και συμπληρώνοντας: «Αν (οι Αμερικανοί) ρωτούν εάν η καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους" έχει εξασθενήσει λόγω των εκκαθαρίσεων στον στρατό, εμείς λέμε ότι, αντίθετα, όταν ο στρατός έχει εκκαθαριστεί, γίνεται περισσότερο αξιόπιστος, καθαρός και αποτελεσματικός στη μάχη». «Το να μειώνει κανείς τις στρατιωτικές ικανότητες της Τουρκίας όσον αφορά την αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους", του PKK και άλλων οργανώσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άγνοια, αν όχι στις κακόβουλες προθέσεις», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός. Επίσης, επέλεξε να υπογραμμίσει και ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν μια εναλλακτική στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις

Οσον αφορά την προχτεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, οι αλλαγές που έγιναν δεν αφορούσαν - προς το παρόν - τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, που παρέμεινε στη θέση του. Το ίδιο έγινε και με τους αρχηγούς του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Ωστόσο, αποφασίστηκαν οι αποστρατεύσεις 48 στρατηγών και οι προαγωγές 99 συνταγματαρχών. Χτες, ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τα μέλη του Συμβουλίου για να εγκρίνει τις προχτεσινές αποφάσεις.

Η συζήτηση για τις αναδιαρθρώσεις στις δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχιστεί και μεταξύ των σκέψεων που εξετάζονται είναι η υπαγωγή της Υπηρεσίας Πληροφοριών (MΙT) αλλά και του Γενικού Επιτελείου απευθείας στον Πρόεδρο της χώρας (σήμερα πολιτικός τους προϊστάμενος θεωρείται ο πρωθυπουργός).

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ερευνών υπόπτων για σχέσεις με την οργάνωση του Γκιουλέν, χτες τέθηκε σε κράτηση και ο γνωστός επιχειρηματίας Μουσταφά Μποϊντάκ, πρόεδρος του ομίλου «Boydak Holding», που δραστηριοποιείται στους τομείς της Ενέργειας, των τραπεζών και των επίπλων (διατηρεί τις εταιρείες «Istikbal» και «Bellona»).

Τέλος, ψηλά στην επικαιρότητα παραμένουν και οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. Ο Αυστριακός επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε χτες ότι «ζητούμενο είναι σήμερα να βοηθήσουμε την Τουρκία να σηκώσει το οικονομικό βάρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πρέπει μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος να αποδείξει ότι μεταχειρίζεται τους υπόπτους σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, «και αν υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό δεν γίνεται σωστά τότε οι συνέπειες είναι αναπόφευκτες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ