Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέες συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συμφωνίες που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων στη Βενεζουέλα και ειδικότερα στην κατασκευή πέντε «μεικτών» μονάδων παραγωγής πετρελαίου υπέγραψαν την Πέμπτη, στο Καράκας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ο ρωσικός κολοσσός «Ρόσνεφτ».

Στη σχετική εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και ο υπουργός Πετρελαίου, Εουλόχιο ντελ Πίνο, και ο πρόεδρος της «Ρόσνεφτ» Ιγκόρ Σετσίν.

Οι συμφωνίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια μελετών σκοπιμότητας, με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από τη λίμνη του Μαρακαΐμπο (στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με Κολομβία). Ακόμα, κοινές έρευνες θα διεξαχθούν και για την αξιοποίηση των «οικοπέδων» Πατάο, Μεχιγιόνες και Ρίο Καρίμπε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πέντε μονάδες παραγωγής μπορεί να αυξήσουν τη συνολική τους παραγωγή μέχρι και στο 1 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα, τα επόμενα χρόνια.

Η «Ρόσνεφτ», από τη μεριά της, εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνει ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν και μελέτες σκοπιμότητας για την εκμετάλλευση της βενεζουελάνικης υφαλοκρηπίδας. Οσον αφορά την κατασκευή των νέων μονάδων παραγωγής πετρελαίου, η «Ρόσνεφτ» αναφέρει ότι στόχος είναι να αντικατασταθεί το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη για τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής, ώστε αυτό να διοχετευθεί στην αγορά.

Από τη μεριά του, ο Ν. Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν και σημείωσε ότι «στον 21ο αιώνα, η Ρωσία έχει αναπτυχθεί με μια τρομερή ικανότητα ανάπτυξης και με νέα σχέση με τον κόσμο. Η Ρωσία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μετατραπεί σε μια ειρηνική εξουσία που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λαούς του κόσμου»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ