Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Συγκαλύπτει το ότι η κυβέρνηση στέλνει τις διεκδικήσεις στις ελληνικές καλένδες

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», αναδεικνύοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να διεκδικηθούν οι γερμανικές οφειλές

Η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, δε διεκδικεί τις γερμανικές οφειλές - αποζημιώσεις για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης...
Η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, δε διεκδικεί τις γερμανικές οφειλές - αποζημιώσεις για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης...
Ατόφια τη σφραγίδα των προθέσεων και της σημερινής κυβέρνησης να στείλει στις ελληνικές καλένδες το λαϊκό αίτημα για την απόδοση των γερμανικών οφειλών φέρει η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, η οποία παρουσιάστηκε χτες από το προεδρείο της!

Στο σκηνικό αυτό προστέθηκαν οι τοποθετήσεις επί του πορίσματος από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, των οποίων οι εκπρόσωποι έθεσαν ανοιχτά θέμα διαχωρισμού των διεκδικήσεων, δηλαδή το διεκδικητικό πλαίσιο να περιοριστεί κυρίως στο κατοχικό δάνειο, αφήνοντας «εκτός» τις άλλες διεκδικήσεις που αφορούν στις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή υποδομών, τις αποζημιώσεις για την αφαίρεση ανθρώπινων ζωών, την καταστροφή περιουσιών και την αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της έκθεσης στηρίζεται στις ειδικές εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τις οποίες έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα.

Αυτό που λείπει και το οποίο ανέδειξε με την τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία ψήφισε «παρών» για το πόρισμα, είναι η πολιτική τοποθέτηση. Οχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, που 71 χρόνια τώρα κωλυσιεργούσαν, αλλά δεν περιέχει και την παραμικρή απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς δε διεκδικούμε χρήματα, αλλά ηθική αναγνώριση»!

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Μηταφίδης, ο οποίος απαντώντας στην Δ. Μανωλάκου είπε ότι το πόρισμα «δεν είναι ένα αποκλειστικό κομματικό κείμενο»! Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής, Εύη Καρακώστα, ακόμα πιο ξεκάθαρα δήλωσε: «Εμείς δεν διεκδικούμε χρήματα, αλλά την ηθική αναγνώριση ενάντια στο φασισμό και την ίδια τη Γερμανία»! Κάτι που είχε αναφέρει, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πέρσι, στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ στη Γερμανία...

Το πόρισμα υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, η ΝΔ καταψήφισε προκειμένου, κατά τον βουλευτή της Δ. Κυριαζίδη, να καταδείξει την «απογοήτευσή» της για τη μη υλοποίηση του «σχεδίου δράσης» που είχε αποφασιστεί με διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, εκθέσεων κ.ά...

Δήλωση του ΚΚΕ επί της έκθεσης της Επιτροπής

Η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Διαμάντω Μανωλάκου, με γραπτή της επιστολή που επέδωσε στην Επιτροπή και αφορά τη θέση του ΚΚΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«71 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας. 71 χρόνια και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις (...).

Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Με πρόσχημα ότι "δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα" αφηνόταν να κυλήσει ο χρόνος, χωρίς όμως ποτέ να "έρθει η κατάλληλη στιγμή".

Ο λόγος προφανώς και δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων. Αλλωστε, τέτοια είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Την τακτική αυτή ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ενάμιση χρόνο τώρα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων - επανορθώσεων, με το ίδιο και πάλι πρόσχημα, "ότι δεν είναι κατάλληλη η ώρα", όπως επανέλαβε και ο υπουργός Δικαιοσύνης στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στις 2/2/2016.

Αλλά και προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν θα διεκδικήσει τις οφειλές από το γερμανικό κράτος, όπως ειπώθηκε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση της 27/6/2016.

Το επιχείρημα ότι έπρεπε πρώτα να προηγηθεί η τεκμηρίωση για να εγείρει η κυβέρνηση το ζήτημα των επανορθώσεων δεν ευσταθεί. Στοιχεία υπήρχαν και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν οι εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Επομένως, η προώθηση του ζητήματος αυτού είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και μόνον.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, που τους θέσαμε αναλυτικά, γραπτά και προφορικά στη Διακομματική Επιτροπή και δεν πάρθηκαν υπόψη, το ΚΚΕ ψηφίζει "παρών" στην έκθεση της Επιτροπής. Ταυτόχρονα, καταθέτει την παρούσα δήλωση ζητώντας αυτή να καταγραφεί στο τέλος του κειμένου της έκθεσης ως άποψη της μειοψηφίας.

Το ΚΚΕ, που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία σε κοινή δράση με την οργάνωση των αντιστασιακών, την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με δεκάδες παρεμβάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, Ερωτήσεις και Επερωτήσεις, με επιστολές στους Προέδρους και πρωθυπουργούς της Γερμανίας. Με κοινή επιστολή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΠΕΑΕΑ προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών - μελών της, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις πρεσβείες των κρατών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ, εξοπλισμένο με την πείρα των πολύχρονων παρεμβάσεών του, συνεχίζει τη δράση του για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνειδητή υπονόμευση(18/4/2019)
Εδώ και τώρα χωρίς περιστροφές να διεκδικηθεί το σύνολο των αποζημιώσεων(18/4/2019)
Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές της(8/2/2019)
«Θυμήθηκε»... τις γερμανικές αποζημιώσεις(4/12/2018)
Συνάντηση για τις γερμανικές οφειλές(4/12/2018)
Ο αντιΚΚΕ παροξυσμός της «Αυγής»(4/2/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org