Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αιματηρές επιθέσεις στο Μόναχο

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, έγιναν από τρεις δράστες που φέρονται να φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά των ξένων...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενοπλη επίθεση με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες στο εμπορικό κέντρο «Olympia», στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, κι ενώ αυτό ήταν κατάμεστο από κόσμο, σημειώθηκε χτες γύρω στις 18.00 μ.μ. τοπική ώρα. Η επίθεση δεν ήταν η μόνη αλλά η πρώτη από άλλες δύο που φαίνεται πως ακολούθησαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης του Μονάχου και φέρεται πως εξαπολύθηκαν από τρία νεαρά άτομα. Ωστόσο, σε σχέση με τις άλλες δύο επιθέσεις εκτός εμπορικού κέντρου, ελάχιστα πράγματα έγιναν γνωστά, τουλάχιστον στις πρώτες ώρες εκδήλωσης των γεγονότων...

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ολύμπια φαίνεται πως έγινε από «τουλάχιστον έναν μαυροφορεμένο δράστη με κόκκινο σακίδιο και όπλο στο χέρι» που έκανε αδιάκριτα χρήση καταιγιστικών πυρών εντός του εμπορικού κέντρου «Ολύμπια», ξεκινώντας αρχικά από εστιατόριο πρόχειρου φαγητού. Κατά την επίθεση, φέρεται πως φώναξε υβριστικά συνθήματα κατά των ξένων, διατρανώνοντας τη δική του «γερμανική ταυτότητα». Η εξέλιξη κινητοποίησε άμεσα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που απέκλεισαν σε πρώτη φάση το χώρο του εμπορικού κέντρου και ανέστειλαν την κίνηση στον κεντρικό σταθμό του μετρό και του προαστιακού της πόλης, παραλύοντας το μεγαλύτερο μέρος των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί κάλεσαν τον κόσμο να αποφεύγει τους δημόσιους χώρους και να μείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας πως το ίδιο διάστημα διαδραματίζονταν άλλες δύο επιθέσεις σε άλλα σημεία της πόλης από αδιευκρίνιστο αριθμό δραστών. Ακολούθως ανακάλεσαν τις άδειες όλων των γιατρών στα νοσοκομεία της πόλης, για παν ενδεχόμενο...

Αργότερα, ανακοινώθηκε από την αστυνομία ότι άλλοι δύο ένοπλοι έδρασαν σε άλλους δύο δρόμους κοντά στο εμπορικό κέντρο (στις οδούς Hanauer και Ries), και ότι διέφυγαν της σύλληψης.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Σπούτνικ» ανέφερε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της εφημερίδας «Μπιλντ» πως ο ένας δράστης αυτοκτόνησε.

Το ίδιο διάστημα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρικτές των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» πανηγύριζαν διεκδικώντας την «πατρότητα» της επίθεσης...

«Υποψίες τρομοκρατίας»...

Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση των επιθέσεων στο Μόναχο, εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας αναφέρθηκε αρχικά σε «υποψία τρομοκρατίας» και στη συνέχεια σε «άμεση κατάσταση τρομοκρατίας», ενώ απέφυγε, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, να διευκρινίσει την ταυτότητα των δραστών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επίθεση σημειώθηκε την πέμπτη «μαύρη» επέτειο από την διπλή τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε στις 22 Ιούλη 2011 ο Νορβηγός ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο Οσλο, σκοτώνοντας συνολικά 78 άτομα.

Με ημιαυτόματα η επίθεση των δραστών...

Σε σχέση με τον αριθμό των θυμάτων, η κατάσταση παρέμενε για ώρες συγκεχυμένη. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας επιβεβαίωσε αρχικά το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων εντός του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Tagesspiegel», οι δράστες της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο έφεραν ημιαυτόματα μακρύκανα όπλα, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως οι ακριβείς συνθήκες πραγματοποίησης των ένοπλων επιθέσεων στο Μόναχο ήταν για ώρες ρευστές και συγκεχυμένες, ενώ επισήμως άγνωστα παρέμεναν και η ταυτότητα των δραστών, καθώς και τα κίνητρά τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα δραματικά γεγονότα στο Μόναχο επανέφεραν στο προσκήνιο τις τρομοκρατικές απειλές λίγες μόλις μέρες μετά την επίθεση Αφγανού εφήβου σε τρένο της Βαυαρίας και το πολύνεκρο μακελειό από τζιχαντιστή στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας. Απειλές και επιθέσεις, που, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως από τις αστικές δυνάμεις σε βάρος των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ