Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χαμένα λεφτά...

Οι εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο» δείχνουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός του αγώνα

MotionTeam

Οι εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο» δείχνουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός του αγώνα
Οπως και σε κάθε αντίστοιχη περίσταση, περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα και οι μεγάλες αναλύσεις τύπου «φταίει η αναξιοκρατία», από ΜΜΕ, σχολιαστές και στελέχη των αστικών κομμάτων, με αφορμή την ανακοίνωση μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας για τους 427.000 που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού, εκ των οποίων οι 223.000 είναι νέοι «υψηλών προσόντων». Αλλά το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι λίγο - πολύ όλοι κατέληξαν στο ίδιο «δια ταύτα»: στα «χαμένα για την Ελλάδα δισ.»! Στα δισ., δηλαδή, που θα μπορούσαν να βγάζουν οι καπιταλιστές στην Ελλάδα από την εκμετάλλευση των χιλιάδων αυτών, που όμως τώρα τα βγάζουν άλλοι. Αλλά «ξέχασαν» να πουν το προφανές: ότι σ' αυτό το σύστημα που βλέπει τα «ικανά μυαλά» και τα «προσόντα» σαν μέσο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές, τέτοια πράγματα όπως η ανεργία και η μαζική μετανάστευση, ανάλογα με τις κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου, «συμβαίνουν»...

Συζητήσεις περί ... πραξικοπημάτων

Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και η κήρυξη «έκτακτης ανάγκης» σε Τουρκία όπως και Γαλλία, αξιοποιούνται από τα αστικά επιτελεία για να στρέψουν τη συζήτηση ακόμα και στα ...ποσοστά επιτυχίας των πραξικοπημάτων.

Τέτοιο ήταν, για παράδειγμα, το ρεπορτάζ που έστησε το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Σε αυτό αναφερόταν πως πλέον, οι απόπειρες πραξικοπήματος είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι πετυχημένες σε σχέση με πριν λίγα χρόνια και ακολουθούσαν επισημάνσεις του τύπου ότι «τα περισσότερα πραξικοπήματα είναι απλά αλλαγές μιας αυταρχικής ηγεσίας». Διαπιστώνεται ότι τώρα τα πράγματα διαφέρουν από ό,τι στο παρελθόν, που «όταν ήθελες να γλιτώσεις από έναν κακό πρόεδρο, συνήθως ο στρατός παρενέβαινε για να απαλλαγεί η χώρα από αυτόν».

Από πότε, όμως, τα πραξικοπήματα λειτουργούν ως σωτήρια παρέμβαση από «αυταρχικούς ηγέτες»; Κι από πότε έγιναν «απλές αλλαγές» μιας ηγεσίας; Τέτοιες κουβέντες δεν εξυπηρετούν αντικειμενικά ως «λιβάνισμα» διαφόρων επίδοξων πραξικοπηματιών; Πάντως, σίγουρα είναι ενδεικτικές του πλαισίου μέσα στο οποίο τα ΜΜΕ συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών κέντρων προσπαθούν να μάθουν τους λαούς να προσεγγίζουν τις εξελίξεις. Αλλά και ενδεικτικές του πώς ένα πραξικόπημα γίνεται τελικά απλά μια «εναλλακτική» στη διαδοχή όσων διαχειρίζονται την εξουσία για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Χάσματα γενεών...

Τι βρήκε να πει η «Αυγή» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία; Οτι «οι 65 και άνω υπερεκπροσωπούνται και επειδή ακριβώς υπερεκπροσωπούνται ασχολούμαστε κυρίως με τις συντάξεις και το εφάπαξ και την προσωπική διαφορά παρά με την ανεργία... Βασικό πρόβλημα των νέων σήμερα είναι αδιαμφισβήτητα η ανεργία, αλλά η ατζέντα δεν καθορίζεται σχεδόν καθόλου από τους νέους». Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, τα προβλήματα των νέων των λαϊκών στρωμάτων, που τους φορτώνει η πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων, είναι περίπου ζήτημα «χάσματος γενεών» και η καθιέρωση της ψήφου στα 17 θα λύσει το πρόβλημα. Εξαπάτηση της νεολαίας σε όλο δηλαδή το μεγαλείο. Γιατί, βεβαίως, το να ψηφίζουν οι 17άρηδες είναι κάτι θετικό, για αυτό άλλωστε το ψήφισε και το ΚΚΕ στη Βουλή, το να λες όμως ότι τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας είναι προβλήματα εκπροσώπησης, και ότι θα λυθούν με το δικαίωμα στην ψήφο είναι κοροϊδία. Δεν μας εξηγεί, βεβαίως, πώς το δικαίωμα στην ψήφο των μεγαλύτερων στην ηλικία δεν τους βοήθησε να λύσουν τα προβλήματά τους. Η κοροϊδία γίνεται μεγαλύτερη όταν αυτά λέγονται από μια πολιτική δύναμη που με την πολιτική της όχι μόνο διατηρεί τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων, αλλά παίρνει και νέα που υπονομεύουν το δικαίωμα της νεολαίας στο μέλλον. Το κλειδί της διεξόδου για τη νεολαία, όπως και για όλο το λαό, δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, αλλά στην οργανωμένη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Το κέρδος της κρίσης

Η «General Motors Co» ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών στο β' τρίμηνο κατά 157%, δηλαδή καθαρά κέρδη 2,9 δισ. δολάρια φέτος, έναντι 1,1 δισ. δολάρια πέρσι. Οι αναλυτές μιλούν για κέρδη που προήλθαν από αλλαγές στο καταναλωτικό πρότυπο στις ΗΠΑ (στροφή στα φορτηγά και τύπου SUV από τα επιβατικά και αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα). Ομως, ακόμα κι αν ισχύουν τα στοιχεία για τα καταναλωτικά πρότυπα, τέτοια τρελά καθαρά κέρδη δεν προκύπτουν ποτέ μόνο από τις πωλήσεις. Προϋποθέτουν τρομακτική ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης κι αυτό είναι το πραγματικά νέο που φέρνει η επόμενη μέρα της καπιταλιστικής κρίσης για τα μεγαθήρια του συστήματος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org