Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χαμένα λεφτά...

Οι εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο» δείχνουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός του αγώνα

MotionTeam

Οι εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο» δείχνουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός του αγώνα
Οπως και σε κάθε αντίστοιχη περίσταση, περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα και οι μεγάλες αναλύσεις τύπου «φταίει η αναξιοκρατία», από ΜΜΕ, σχολιαστές και στελέχη των αστικών κομμάτων, με αφορμή την ανακοίνωση μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας για τους 427.000 που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού, εκ των οποίων οι 223.000 είναι νέοι «υψηλών προσόντων». Αλλά το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι λίγο - πολύ όλοι κατέληξαν στο ίδιο «δια ταύτα»: στα «χαμένα για την Ελλάδα δισ.»! Στα δισ., δηλαδή, που θα μπορούσαν να βγάζουν οι καπιταλιστές στην Ελλάδα από την εκμετάλλευση των χιλιάδων αυτών, που όμως τώρα τα βγάζουν άλλοι. Αλλά «ξέχασαν» να πουν το προφανές: ότι σ' αυτό το σύστημα που βλέπει τα «ικανά μυαλά» και τα «προσόντα» σαν μέσο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές, τέτοια πράγματα όπως η ανεργία και η μαζική μετανάστευση, ανάλογα με τις κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου, «συμβαίνουν»...

Συζητήσεις περί ... πραξικοπημάτων

Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και η κήρυξη «έκτακτης ανάγκης» σε Τουρκία όπως και Γαλλία, αξιοποιούνται από τα αστικά επιτελεία για να στρέψουν τη συζήτηση ακόμα και στα ...ποσοστά επιτυχίας των πραξικοπημάτων.

Τέτοιο ήταν, για παράδειγμα, το ρεπορτάζ που έστησε το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Σε αυτό αναφερόταν πως πλέον, οι απόπειρες πραξικοπήματος είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι πετυχημένες σε σχέση με πριν λίγα χρόνια και ακολουθούσαν επισημάνσεις του τύπου ότι «τα περισσότερα πραξικοπήματα είναι απλά αλλαγές μιας αυταρχικής ηγεσίας». Διαπιστώνεται ότι τώρα τα πράγματα διαφέρουν από ό,τι στο παρελθόν, που «όταν ήθελες να γλιτώσεις από έναν κακό πρόεδρο, συνήθως ο στρατός παρενέβαινε για να απαλλαγεί η χώρα από αυτόν».

Από πότε, όμως, τα πραξικοπήματα λειτουργούν ως σωτήρια παρέμβαση από «αυταρχικούς ηγέτες»; Κι από πότε έγιναν «απλές αλλαγές» μιας ηγεσίας; Τέτοιες κουβέντες δεν εξυπηρετούν αντικειμενικά ως «λιβάνισμα» διαφόρων επίδοξων πραξικοπηματιών; Πάντως, σίγουρα είναι ενδεικτικές του πλαισίου μέσα στο οποίο τα ΜΜΕ συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών κέντρων προσπαθούν να μάθουν τους λαούς να προσεγγίζουν τις εξελίξεις. Αλλά και ενδεικτικές του πώς ένα πραξικόπημα γίνεται τελικά απλά μια «εναλλακτική» στη διαδοχή όσων διαχειρίζονται την εξουσία για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Χάσματα γενεών...

Τι βρήκε να πει η «Αυγή» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία; Οτι «οι 65 και άνω υπερεκπροσωπούνται και επειδή ακριβώς υπερεκπροσωπούνται ασχολούμαστε κυρίως με τις συντάξεις και το εφάπαξ και την προσωπική διαφορά παρά με την ανεργία... Βασικό πρόβλημα των νέων σήμερα είναι αδιαμφισβήτητα η ανεργία, αλλά η ατζέντα δεν καθορίζεται σχεδόν καθόλου από τους νέους». Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, τα προβλήματα των νέων των λαϊκών στρωμάτων, που τους φορτώνει η πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων, είναι περίπου ζήτημα «χάσματος γενεών» και η καθιέρωση της ψήφου στα 17 θα λύσει το πρόβλημα. Εξαπάτηση της νεολαίας σε όλο δηλαδή το μεγαλείο. Γιατί, βεβαίως, το να ψηφίζουν οι 17άρηδες είναι κάτι θετικό, για αυτό άλλωστε το ψήφισε και το ΚΚΕ στη Βουλή, το να λες όμως ότι τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας είναι προβλήματα εκπροσώπησης, και ότι θα λυθούν με το δικαίωμα στην ψήφο είναι κοροϊδία. Δεν μας εξηγεί, βεβαίως, πώς το δικαίωμα στην ψήφο των μεγαλύτερων στην ηλικία δεν τους βοήθησε να λύσουν τα προβλήματά τους. Η κοροϊδία γίνεται μεγαλύτερη όταν αυτά λέγονται από μια πολιτική δύναμη που με την πολιτική της όχι μόνο διατηρεί τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων, αλλά παίρνει και νέα που υπονομεύουν το δικαίωμα της νεολαίας στο μέλλον. Το κλειδί της διεξόδου για τη νεολαία, όπως και για όλο το λαό, δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, αλλά στην οργανωμένη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Το κέρδος της κρίσης

Η «General Motors Co» ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών στο β' τρίμηνο κατά 157%, δηλαδή καθαρά κέρδη 2,9 δισ. δολάρια φέτος, έναντι 1,1 δισ. δολάρια πέρσι. Οι αναλυτές μιλούν για κέρδη που προήλθαν από αλλαγές στο καταναλωτικό πρότυπο στις ΗΠΑ (στροφή στα φορτηγά και τύπου SUV από τα επιβατικά και αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα). Ομως, ακόμα κι αν ισχύουν τα στοιχεία για τα καταναλωτικά πρότυπα, τέτοια τρελά καθαρά κέρδη δεν προκύπτουν ποτέ μόνο από τις πωλήσεις. Προϋποθέτουν τρομακτική ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης κι αυτό είναι το πραγματικά νέο που φέρνει η επόμενη μέρα της καπιταλιστικής κρίσης για τα μεγαθήρια του συστήματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβάσιας.

1833 Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με βασιλικό διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1875 Πεθαίνει ο Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ, Αμερικανός εφευρέτης της πρώτης ραπτομηχανής.

1905 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, των αεροσκαφών τύπου MIG. Ανάμεσα στις πολλές του διακρίσεις, ο Μικογιάν τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης» καθώς και με το «Βραβείο Στάλιν» (Κρατικό Βραβείο). Αναδείχθηκε 6 φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας κ.ο.κ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, κατεστάλησαν βίαια από το στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους - ανεξαρτήτως εθνότητας - μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με τη βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος - κράτος της.

1914 Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στη Σερβία με αφορμή τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σεράγεβο. Ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είναι προ των πυλών.

1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων κ.α. πολεμικού υλικού προς τη Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.

1943 Λήγουν στο Καρπενήσι οι εργασίες του παιδαγωγικού συνεδρίου που άρχισε στις 20/7 με τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών από τη Στερεά Ελλάδα.

1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

1951 Πεθαίνει στη φυλακή ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, που από ήρωας της Γαλλίας στη μάχη του Βερντέν (1916) κατέληξε ηγέτης της κυβέρνησης δωσιλόγων του Βισί.

1952 Πραξικόπημα με πυρήνα το «Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών» πραγματοποιείται με επιτυχία στην Αίγυπτο, με σκοπό την απομάκρυνση του βασιλιά Φαρούκ, την εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας και τον τερματισμό της κυριαρχίας του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

1974 Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ