Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενταση επικράτησε στη ΒΙΑΛ

Ενταση επικράτησε προχτές στο πρώην hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, με τους πρόσφυγες κυρίως από αφρικανικές χώρες να έχουν αποκλείσει για πάνω από πέντε ώρες το δρόμο που οδηγεί στο κέντρο κράτησης. Σε αυτό ζουν 1.019 άνθρωποι.

Περίπου 100 πρόσφυγες, κυρίως από αφρικανικές χώρες, διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν διευθετούνται οι αιτήσεις τους για άσυλο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στο νησί εγκλωβισμένοι εδώ και τέσσερις μήνες. Κι αυτό σε αντίθεση με αυτές των Σύρων, που, όπως υποστήριζαν, διεκπεραιώνονται γρήγορα. Οι διαμαρτυρόμενοι έθεσαν, για μια ακόμα φορά, θέμα ποιότητας φαγητού, έλλειψης νερού αλλά και συνθηκών διαβίωσης μέσα στο πρώην hot spot.

Αρχικά οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν μέσα στο χώρο της ΒΙΑΛ, αποκλείοντας τα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου. Στη συνέχεια, μετέφεραν τη διαμαρτυρία τους έξω από το κέντρο, κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο για πάνω από πέντε ώρες με μεταλλικά πλέγματα και βαρέλια. Επίσης, γυναίκες και παιδιά κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα. Αργά το απόγευμα συμφωνήθηκε σήμερα στις 10 το πρωί να υπάρξει συνάντηση με τις αρμόδιες αρχές των εθνοτικών ομάδων που βρίσκονται σε αυτό και οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν. Στο χώρο βρισκόταν και μια διμοιρία των ΜΑΤ, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει.

Παράλληλα, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Χίου νοσηλεύεται από χτες το πρωί 16χρονος Αφγανός, ο οποίος τραυματίστηκε στη θωρακική κοιλότητα με μαχαίρι από 18χρονο ομοεθνή του.

Εξάλλου, άλλες δυο βάρκες με 63 πρόσφυγες πέρασαν από τη Δευτέρα και μέχρι χτες το πρωί στη Λέσβο. Η μια στη βόρεια πλευρά του νησιού και η δεύτερη ανοικτά της πόλης της Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι είναι η έβδομη μέρα που στη Λέσβο φτάνουν βάρκες μετά από μια περίοδο που ανάλογα φαινόμενα δεν είχαν παρατηρηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ