Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Νέα τραγωδία στα νερά του Αιγαίου

Αυστηρότερα μέτρα για τη χορήγηση ασύλου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νέα τραγωδία στα νερά του Αιγαίου σημειώθηκε χτες το πρωί. Ενα κοριτσάκι, ένα αγοράκι και δύο ενήλικες ανασύρθηκαν νεκροί, όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 13 άτομα ανατράπηκε και βυθίστηκε, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι ηλικίας 4-6 χρόνων, ένα αγοράκι, μία γυναίκα και έναν άνδρα. Σώοι ανασύρθηκαν έξι πρόσφυγες, πέντε από τη Συρία (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα) και ένας από την Παλαιστίνη. Ωστόσο, εξακολουθούν να αγνοούνται άλλα τρία άτομα. Από το πρωί εντοπίστηκαν στη θάλασσα στα ανοικτά του νησιού άλλες δύο πλαστικές βάρκες με πρόσφυγες. Περίπου 90 άτομα έχουν διασωθεί και μεταφέρθηκαν στην ακτή.

Με αφορμή και τη νέα τραγωδία στη Λέσβο, ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, ανέφερε χτες πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά την προστασία ανθρώπινων ζωών, τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του αριθμού των πνιγμένων στη Μεσόγειο και τόνισε πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας εφαρμόζεται «με εντυπωσιακά αποτελέσματα». «Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει στον τελικό στόχο» είπε ο ίδιος.

Ταχύτερες επαναπροωθήσεις

Χτες, η ΕΕ ανακοίνωσε δια του αρμόδιου Επιτρόπου της ότι μέσα σε έξι μήνες θα «ξεκαθαρίζει» τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο. Παράλληλα, θα απορρίπτει αιτήματα ασύλου λόγω των λεγόμενων δευτερογενών μετακινήσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να υποχρεούνται να παραμένουν στο κράτος - μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου που παρουσίασε χτες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες, συντομεύονται, ανάμεσα στα άλλα, οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται εντός έξι μηνών το πολύ. Παράλληλα, θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες και κυρώσεις σε περίπτωση «κατάχρησης» της διαδικασίας, έλλειψης συνεργασίας και δευτερογενών μετακινήσεων που περιλαμβάνουν την απόρριψη της αίτησης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει θα διασφαλίζουν ότι τα άτομα που δεν δικαιούνται προστασίας θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης το ταχύτερο δυνατό. Με άλλα λόγια, με ταχύρυθμο τρόπο θα ελέγχονται και θα απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου ανάλογα με το ποιοι θα θεωρούνται κάθε φορά ως πρόσφυγες. Οσοι ...περισσεύουν θα διώχνονται από την ΕΕ. Ηδη, πρόσφυγες που δεν προέρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν ή του Ιράκ «αποχαρακτηρίζονται» από αυτήν την ιδιότητα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι εναρμονίζονται οι κανόνες για τις ασφαλείς χώρες. Η Επιτροπή προτείνει να αντικατασταθούν πλήρως οι εθνικοί χαρακτηρισμοί ασφαλών χωρών καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών, από ευρωπαϊκούς καταλόγους ή χαρακτηρισμούς σε επίπεδο ΕΕ, εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Ετσι, θα χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς, χώρες, ανάλογα με τις ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όπως συνέβη και με την Τουρκία για να εφαρμοστεί η αντιπροσφυγική συμφωνία του περασμένου Μάρτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης, πρότεινε χτες ένα πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη - μέλη της, το οποίο θα βασίζεται «στην εκπόνηση ετήσιων σχεδίων που θα καθορίζουν ευρείες γεωγραφικές προτεραιότητες όσον αφορά το από πού θα πραγματοποιείται η επανεγκατάσταση, καθώς και το μέγιστο συνολικό αριθμό των ατόμων που πρόκειται να επανεγκατασταθούν τον επόμενο χρόνο, ανάλογα με τη συμμετοχή και τη συμβολή των κρατών - μελών και των συνδεδεμένων χωρών του χώρου Σένγκεν στο εκάστοτε ετήσιο σχέδιο επανεγκατάστασης». Με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν από τα συμμετέχοντα κράτη, 7.272 άτομα είχαν επανεγκατασταθεί μέχρι τις 10/6 στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης της 20/7/2015, κυρίως από την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Τα άτομα αυτά έγιναν δεκτά από 19 κράτη επανεγκατάστασης.

Σπείρες διακινητών

Σπείρα που ζητούσε λύτρα για να αφήσει ελεύθερους Πακιστανούς μετανάστες, που κρατούνταν κλεισμένοι σε κοντέινερ σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, εξαρθρώθηκε από τις αρχές. Συνελήφθησαν 52χρονος Ελληνας, 62χρονος ομογενής από την Αρμενία και δύο Πακιστανοί ηλικίας 19 και 30 χρόνων. Επιπλέον, δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος άλλων δύο Πακιστανών, 36 και 30 χρόνων.

Επίσης, εντοπίστηκαν δύο πολυμελείς συμμορίες που διακινούσαν συστηματικά πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας. Σε επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη, Εβρο και Αττική, συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και αστυνομικός. Ως μέλη της πρώτης σπείρας ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν 22 άτομα και συγκεκριμένα 14 Ελληνες, μεταξύ των οποίων ο 53χρονος επικεφαλής της, τρεις ομογενείς (δύο από την Αλβανία, ένας από το Καζακστάν) και πέντε αλλοδαποί (τρεις Αλβανοί, δύο Ιρακινοί). Για συμμετοχή τους στη δεύτερη ομάδα συνελήφθησαν τρεις Ελληνες, δύο ομογενείς από την Αρμενία, μεταξύ των οποίων ο 27χρονος «εγκέφαλος», και δύο αλλοδαποί (ένας Σύρος κι ένας Ιρακινός). Μέλος της δεύτερης εγκληματικής ομάδας φέρεται να είναι και αστυφύλακας, που υπηρετεί σε υπηρεσία του Εβρου. Εμπλέκεται σε μία λαθροδιακίνηση ως προπομπός, ενώ έδινε πληροφορίες στον αρχηγό της συμμορίας σχετικά με την επιχειρησιακή δράση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής όπου υπηρετεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ