Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας

Η πιο δημοφιλής όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 24, 26, 27, 29 Ιούλη, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Οπερας του Γκέτεμποργκ, Στίβεν Λάνγκριτζ.

Μοιάζει δύσκολο στην εποχή μας, όπου η Κάρμεν θεωρείται μια εξαιρετικά δημοφιλής όπερα, να αντιληφθούμε πόσο προκλητικό υπήρξε το θέμα της όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1875, αλλά κυρίως πόσο ενόχλησε η μουσική του Ζορζ Μπιζέ. Σύσσωμος ο Τύπος της εποχής έκρινε την υπόθεση του έργου ανήθικη, ενώ για τη μουσική υποστηρίχτηκε πως παραήταν εγκεφαλική! Ηταν αδιανόητο το γεγονός ότι περιθωριακές γυναίκες εμφανίζονταν στη σκηνή, όχι μόνο τραγουδώντας και χορεύοντας προκλητικά, αλλά και καπνίζοντας. Η δε κεντρική ηρωίδα παράσερνε στον όλεθρο ένα «καλό παιδί», τον λογοδοσμένο δεκανέα Δον Χοσέ. Αιτία για τη θυελλώδη αντίδραση κοινού και Τύπου δεν ήταν μονάχα το θέμα και η μουσική της όπερας, αλλά κυρίως ο συνδυασμός ετερόκλητων μουσικών ειδών.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο διακεκριμένος Ελληνας σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Τις προβολές σχεδιάζει ο Τόμας Μπέργκμαν, τους φωτισμούς ο Τζουζέπε ντι Ιόριο και την κινησιολογία οι Nταν Ο' Νιλ και Φώτης Νικολάου.

Στον ομώνυμο και εξαιρετικά απαιτητικό - σκηνικά και φωνητικά - ρόλο, δύο από τις πιο επιτυχημένες Κάρμεν της εποχής μας, η Ισραηλινή μέτζο-σοπράνο, Ρινάτ Σαχάμ και η Γαλλίδα μέτζο-σοπράνο, Ζεραλντίν Σοβέ. Το ρόλο του Δον Χοσέ, στο πρώτο καστ θα τραγουδήσει ο Ιταλοαμερικάνος τενόρος Λεονάρντο Καπάλμπο, ενώ στη δεύτερη διανομή ο τενόρος της ΕΛΣ, Δημήτρης Πακσόγλου. Στο ρόλο του Εσκαμίγιο εναλλάξ δύο εξαιρετικοί βαρύτονοι της νέας γενιάς, ο Διονύσης Σούρμπης και ο Ιταλός Ομάρ Καμάτα. Στον ρόλο της Μικαλέα, η Ισπανίδα υψίφωνος Σαϊόα Ερνάντεθ και η Αννα Στυλιαννάκη. Μαζί τους νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ: Πέτρος Μαγουλάς, Διονύσης Τσαντίνης, Νίκος Κοτενίδης, Μαρία Μητσοπούλου, Μαρία Κόκκα, Ελένη Δάβου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Κωστής Ρασιδάκις, Γιάννης Σελητσανιώτης, Αλέξανδρος Τσιλογιάννης, Χρήστος Κεχρής. Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ